Отидете към основна версия

19 346 18

На места имотите поевтиняват

  • сан франциско-
  • сащ-
  • цени-
  • имоти

Сан Франциско е сред най-скъпите градове в САЩ

Снимка: Shutterstock

Според последния доклад на брокерската компания Compass Inc., средният размер на транзакция с жилищни имоти в Сан Франциско през юни е намалял с 3% в сравнение със същия период на миналата година и възлиза на 1.89 млн. USD. Цените на местния жилищен пазар започнаха да се коригират, след като през предходните три месеца средната продажна цена надхвърли рекордните 2 млн. USD.

Нивото на цените през юни обаче беше с 20% по-високо от това през март 2020 г., когато избухна пандемията и започна ерата на локдауните.

В същото време през месец май 2022 г. средната цена на жилище в САЩ за първи път премина прага от 400 000 USD. Продажбите на жилища и ръстът на цените в страната се забавиха, след като Федералният резерв предприе мерки за ограничаване на инфлацията, а през пролетта на 2022 г. лихвите по ипотечните кредити започнаха да се покачват.

Продавачите започнаха да намаляват офертните цени на най-прегретите американски пазари като Лас Вегас, Денвър, Остин и Нешвил. В много от тези места цените на жилищата все още са над нивата от миналата година, но темпът на растеж се забавя.

Сан Франциско беше силно засегнат от бавното завръщане на офис служителите след пандемията, както и от изселването на жители към по-евтини градове.

Нещо повече, индустрията на информационните технологии - основният двигател на местната икономика, е в упадък, като акциите на компаниите поевтиняват, а няколко новосъздадени фирми освобождават работници.

През юни 2022 г. цените на жилищата в района на залива на Сан Франциско, включително Силициевата долина и Източния залив, са се повишили с 2% на годишна база до средно 1,43 млн. USD през юни 2022 г., според брокерската фирма Compass Inc. Това е най-бавният повишават цените, фиксирани от май 2020 г., когато те останаха непроменени в годишно изражение.

През последните няколко години жилищата в района на залива поскъпват с двуцифрен процент на година, подпомогнати от рекордно ниските лихви по ипотечните кредити, нарастващите капиталови разходи и търсенето на жилища от хора, работещи от вкъщи.

Домовете в района на залива отнемат повече време за продажба и наддаването е по-малко конкурентно. В резултат на това броят на продажбите на завишени цени намалява.

Анализаторите смятат, че жилищна криза, сравнима с тази от 2008 г., няма да се повтори, тъй като повечето собственици днес имат ипотечни кредити за изплащане и няма да се налага да продават имота.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.

Свързани новини