14 Август, 2022 20:37 19 317 18

На места имотите поевтиняват

  • сан франциско-
  • сащ-
  • цени-
  • имоти

Сан Франциско е сред най-скъпите градове в САЩ

На места имотите поевтиняват - 1
Снимка: Shutterstock

Според последния доклад на брокерската компания Compass Inc., средният размер на транзакция с жилищни имоти в Сан Франциско през юни е намалял с 3% в сравнение със същия период на миналата година и възлиза на 1.89 млн. USD. Цените на местния жилищен пазар започнаха да се коригират, след като през предходните три месеца средната продажна цена надхвърли рекордните 2 млн. USD.

Нивото на цените през юни обаче беше с 20% по-високо от това през март 2020 г., когато избухна пандемията и започна ерата на локдауните.

В същото време през месец май 2022 г. средната цена на жилище в САЩ за първи път премина прага от 400 000 USD. Продажбите на жилища и ръстът на цените в страната се забавиха, след като Федералният резерв предприе мерки за ограничаване на инфлацията, а през пролетта на 2022 г. лихвите по ипотечните кредити започнаха да се покачват.

Продавачите започнаха да намаляват офертните цени на най-прегретите американски пазари като Лас Вегас, Денвър, Остин и Нешвил. В много от тези места цените на жилищата все още са над нивата от миналата година, но темпът на растеж се забавя.

Сан Франциско беше силно засегнат от бавното завръщане на офис служителите след пандемията, както и от изселването на жители към по-евтини градове.

Нещо повече, индустрията на информационните технологии - основният двигател на местната икономика, е в упадък, като акциите на компаниите поевтиняват, а няколко новосъздадени фирми освобождават работници.

През юни 2022 г. цените на жилищата в района на залива на Сан Франциско, включително Силициевата долина и Източния залив, са се повишили с 2% на годишна база до средно 1,43 млн. USD през юни 2022 г., според брокерската фирма Compass Inc. Това е най-бавният повишават цените, фиксирани от май 2020 г., когато те останаха непроменени в годишно изражение.

През последните няколко години жилищата в района на залива поскъпват с двуцифрен процент на година, подпомогнати от рекордно ниските лихви по ипотечните кредити, нарастващите капиталови разходи и търсенето на жилища от хора, работещи от вкъщи.

Домовете в района на залива отнемат повече време за продажба и наддаването е по-малко конкурентно. В резултат на това броят на продажбите на завишени цени намалява.

Анализаторите смятат, че жилищна криза, сравнима с тази от 2008 г., няма да се повтори, тъй като повечето собственици днес имат ипотечни кредити за изплащане и няма да се налага да продават имота.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Едно и също

    18 10 Отговор
    При капитализма едно и също - това поевтинява утре поскъпва - абе прецакай другия
  • 2 Коментар

    14 1 Отговор
    Много е важно да се прави ралика в различните времеви интервали на статистиките. Цената на имотите може да е поднала с 3% на годишна база, същевременно с 4% на месечна бази и с 15% от пиковите си стойносте от преди чети мисеца, защото цените са растели до към март месец 2022, след което почнаха да падат. Разбира се винаги се пишат най омаловажаващи стойности, които са на годишна база. Но читателя е далновиден и така преценява нивото на автора ...
  • 3 2777

    30 1 Отговор
    Милена, би ли могла да преведеш една статия, която не е написана от брокерска агенция за недвижими имоти. Дори и 2009г бкокерите обясняваха, че цените ще растат, а те паднаха с 50%. Възможно ли е брокерите да се безскрупулни лъжци ...

    Коментиран от #6

  • 4 Интересува ме

    14 2 Отговор
    малинова долина а не силициевата там са само неги
  • 5 Дека това?

    8 2 Отговор
    у Сусурлево ли?
  • 6 СиСи

    5 22 Отговор

    До коментар #3 от "2777":

    Тогава нямаше такава висока инфлация ( в България по-висока от на останалите държави в ЕС ) , както подобно обезценяване на парите . Не е същото не сравнявайте и не се лъжете . Реално в момента никой не знае какво следва . Няма как един хляб от 1 лев да стане 2 лева , а цените на имотите да паднат двойно. Ще паднат само цените на имотите , които са тотал щета и им искат колкото на ремонтирани и годни за живеене. Другите не виждам как ще тръгнат надолу , няма предлагане . Тези които купуват за лично ползване не трябва да се притесняват , а да си сметнат само по-висока лихва след година-две.

    Коментиран от #12, #18

  • 7 КраварскиНеволи

    10 5 Отговор
    Какви имоти? Всеизвестно е,че краварете масояо живеят в къщички,направени от дърво и за това често го отвяват стихиите.
    Сега,когато краварете охладняха,защото заради простотията на управниците им и циционистите Русия спря безплатния им обяд, ще търсят начин да пълнят търбусите си..
  • 8 Гарван Гарванов

    2 5 Отговор
    А на места имотите поскъпват!
  • 9 Taka така

    13 5 Отговор
    Кой ще купува оборски имоти. Това е най прокаженото място на света
  • 10 Мен

    21 1 Отговор
    За да сте добре информирани четете чужди статии, на други езици. Нашите са платени от строителите и брокерските агенции за да манипулират общественпро мнение
  • 11 СлънчогледкА

    7 1 Отговор
    А нещо за Барселона и Банкя ?
  • 12 До СиСи

    20 0 Отговор

    До коментар #6 от "СиСи":

    В БГ CPI 2008г е 8%, средно за Европа CPI 2008г 4% отново двойна, както и сега. "Този път е различно" се използва от заблудените или лъжливите. Абсолютно нормално е цените на различни стоки и услуги да вървят в противоположни посоки. Имахме десетилетие на дефлация при техника, храна и някои услуги поради изнасянето на производството в Азия и естественото оптимизиране на производството. На потребителите им оставаха повече пари + безумното раздаване на евтини кредити доведе до баланизиране на цените на активите - имоти, акции, земя, . При обедняване на населението и затягане на кредитирането е логично да падат цените на активите и това се случва. Пазара върви в една посока, заблуда е че ще падат цените само на съседа, а моя имот ще се оскъпява. Предлагането се увеличава, 28000-29000 броя обяви за София януари-февруари 2022г. сега броя обяви за София е 35 000 броя. Брой издадени разрешителни за строеж за Q2 2022 5984броя жилища при 3316 брой жилища за Q1 2022г. Всички които купуват трябва сериозно да се замислят дали е подходящ момента, при положение че вече се виждат двуцифрените спадове на цените в развитите икономики. Нито едно коректно твърдение няма във вашия комента ...

    Коментиран от #13

  • 13 МирО

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "До СиСи":

    Много точно казано.
  • 14 Комуновирус

    1 1 Отговор
    И във Факултета е така.
  • 15 Ри барче

    0 8 Отговор
    Нормално, клиента казва скъпо, продавача евтино. А истината е някаде по средата. Даже и да паднат, имотите с 30%,след 2-3г.пак ще се вдигнат,дори леко да се повишат. Имаше време когато взимахме заплати по 5-6$.Сега някой заплати са по 4-5х.лв.Тези спокойно могат да си купят жилище. Така че жилището за хора с ниски доходи винаги ще е скъпо.

    Коментиран от #16

  • 16 9285

    10 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ри барче":

    А защо мислите, че хората с доходи 4-5к лв искат да закупят имот на сегашните цени ? Дали не разбират, че пазара е надценен и предстои рецесия ? Дали не виждат спада в другите държави ? Защо да хрантутят брокери, строители, спекулани с незаслужени надценки ?
  • 17 соломон напасания

    5 0 Отговор
    Чакаме и при нас ! Няма да купувам докато не паднат с 30 % поне .
  • 18 Нюланд с курабийките

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "СиСи":

    По простовато изказване не бях чел скоро !