Отидете към основна версия

26 511 66

В този български град жилищата поскъпнаха с 30%

  • стара загора-
  • жилища-
  • цени

Почти няма сделки с жилища в етап на строеж

Снимка: БГНЕС

За предприемачите става все по-трудно да предвидят финалната цена на сграда в строеж и някои от тях спряха продажбите "на зелено", казва инж. Диана Мерджанова, брокер в международна агенция за недвижими имоти с офис в Стара Загора. Все повече млади семейства и чужденци избират Стара Загора, уточнява БНР. Градът е с централното местоположение и бърз достъп до летища и пристанища в различни посоки.

- Г-жо Мерджанова, задава ли се охлаждане на пазара на имоти заради покачването на лихвите по кредитите и прогнозите за рецесия?

- До началото на 2024 година лихвите по жилищните кредити у нас вероятно ще нараснат до 4-5%, а тези по потребителските заеми до 10%. Тази прогноза правят финансисти на база на твърдия курс на Федералния резерв на САЩ към охлаждане на кредитирането и овладяване на инфлацията. Тази посока следва и Европейската централна банка с няколко месеца закъснение. Tърговските банки у нас започнаха плахо да реагират. Някои от по-големите финансови институции предприеха първа стъпка по премахване на наказателните такси за големи влогове, които бяха въвели заради излишъка на свободни пари. Банките обаче все още са свръхликвидни, така че по-смели движения нагоре в лихвите по спестяванията скоро едва ли ще видим. Това за кредитополучателите е добра новина, защото от лихвите по депозитите зависи в голяма степен лихвата по заемите. Лихвите ще растат доста плавно, като междувременно очакванията са работадателите да увеличават възнагражденията в отговор на инфлацията. Не мисля, че ще стигне до шокови ситуации.

- Ще се спука ли имотният “балон”?

- Считам, че да се говори за "балонизиране" на имотния пазар в България и да се прави аналогия с американския е неправилно. За българина приоритет номер 1 е да има собствен дом. България остава сред страните с най-голям дял на глава от населението със собствен имот, дори два и повече. Наблюдаваме леко забавяне на пазара, но това се случи единствено в третото тримесечие на годината, по време на летния сезон. Предстои да направим анализ на месеците до края на годината.

- Какви са тенденциите на имотния пазар в Стара Загора?

- Дистанционната работа, красивата природа, климатът на Стара Загора водят до сериозен интерес от страна на българи и чужденци. Градът е с централното местоположение и бърз достъп до летища и пристанища в различни посоки. Войната в Украйна доведе до ръст в цените, особено на енергоносителите. Някои европейци в собствените си държави нямат възможност да закупят свой дом, но в Стара Загора е налице търсене на жилища от граждани на Норвегия, Нидерландия, Германия. Те избират страната ни, водени от по-ниските данъци и цени на недвижимите имоти. Наблюдаваме и засилен интерес в закупуването на жилища от украински граждани. Семейства на моряци, които не могат да се върнат в родината си, бизнесмени от Киев, Харков, Херсон, Мариупол прехвърлиха дейностите си тук.

- Какво се търси най-масово и кои са купувачите?

- Остава интересът към селските имоти. В градската част клиентът се насочва към вторичния пазар. Купувачът предпочита имот, готов за живеене. Това се дължи на поскъпващите строителни материали, ремонтни услуги и обзавеждане. Налице са т.нар. мигриращи клиенти, предимно от София. Това са млади семейства, които търсят жилища с две или три спални. Те се ориентират към района заради инфлацията и оскъпяването на живота на месечна база в по-големите градове.

- С колко поскъпнаха жилищата в Стара Загора през последната година?

- От няколко месеца насам купувачите наистина са в ступор. Отлагат огледи, но това е нормална реакция - хората искат да купят, но изчакват, защото цените скочиха. Новините за задаваща се рецесия са другата причина за пасивността им, неясната политическа обстановка също. Основно поскъпването се дължи на скока в строителните материали. От нашата компания предупреждаваме, че това може да доведе до дефицит на имоти и нов ръст в цените на жилищата. Новото строителство е поскъпнало между 20-30%. За предприемачите става все по-трудно да предвидят финалната цена на една сграда и някои строители започнаха да спират продажбите "на зелено".

- Все така устойчив ли е интересът към гаражите?

- Да, цените на гаражите продължават да растат нагоре. Новото строителство в центъра на града достигна до 25 000 евро, старото варира между 15 000 - 17 000 евро, в кварталите средните цени за ново строителство са между 15 000 – 18 000 евро. Продават се и паркоместа в новостроящи се сгради - цените им се движат от 10 000 до 15 000 евро според локацията. Търсенето им е високо, а предлагането ограничено в рамките на града. Месечният наем за гараж в центъра от 120 лв. се покачи до 150 лв., дори стигна 170 лв. Всичко това е свързано с недостиг на места за паркиране. Мащабният ВиК ремонт затруднява още паркирането.

- Търсят ли се имоти под наем и каква е средната им цена?

- Всяка година Тракийският университет приема около 1300 нови студенти. Началото на войната в Украйна промени драстично ситуацията. От март насам наемите на апартаменти с една спалня от 300 - 350 лева достигнаха до 450 - 500 лв. Заради засилен интерес от украински граждани наемът на апартамент в нова сграда с 2 спални с обзавеждане вече е 900 - 1000 лева, на места в централната градска част стига до 1100 лв. Обзаведено жилище с една спалня в нов блок в района на Медицинския факултет се закова на 600 лв, а с две спални има сделки на 800 - 900 лева. Оказахме се в ситуация, в която няма предлагане, което да отговори на голямото търсене. В същото време студенти по медицина се местят в Стара Загора от столицата заради увеличена издръжка на живот.

Смятам, че сега е изгодно да се инвестират налични средства в двустайни и тристайни апартаменти с цел отдаване под наем, тъй като има търсене и то няма да стихне и в бъдеще.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 31 гласа.

Свързани новини