Last news in Fakti

28 Октомври, 2022 13:37 26 499 66

В този български град жилищата поскъпнаха с 30%

  • стара загора-
  • жилища-
  • цени

Почти няма сделки с жилища в етап на строеж

В този български град жилищата поскъпнаха с 30% - 1
Снимка: БГНЕС

За предприемачите става все по-трудно да предвидят финалната цена на сграда в строеж и някои от тях спряха продажбите "на зелено", казва инж. Диана Мерджанова, брокер в международна агенция за недвижими имоти с офис в Стара Загора. Все повече млади семейства и чужденци избират Стара Загора, уточнява БНР. Градът е с централното местоположение и бърз достъп до летища и пристанища в различни посоки.

- Г-жо Мерджанова, задава ли се охлаждане на пазара на имоти заради покачването на лихвите по кредитите и прогнозите за рецесия?

- До началото на 2024 година лихвите по жилищните кредити у нас вероятно ще нараснат до 4-5%, а тези по потребителските заеми до 10%. Тази прогноза правят финансисти на база на твърдия курс на Федералния резерв на САЩ към охлаждане на кредитирането и овладяване на инфлацията. Тази посока следва и Европейската централна банка с няколко месеца закъснение. Tърговските банки у нас започнаха плахо да реагират. Някои от по-големите финансови институции предприеха първа стъпка по премахване на наказателните такси за големи влогове, които бяха въвели заради излишъка на свободни пари. Банките обаче все още са свръхликвидни, така че по-смели движения нагоре в лихвите по спестяванията скоро едва ли ще видим. Това за кредитополучателите е добра новина, защото от лихвите по депозитите зависи в голяма степен лихвата по заемите. Лихвите ще растат доста плавно, като междувременно очакванията са работадателите да увеличават възнагражденията в отговор на инфлацията. Не мисля, че ще стигне до шокови ситуации.

- Ще се спука ли имотният “балон”?

- Считам, че да се говори за "балонизиране" на имотния пазар в България и да се прави аналогия с американския е неправилно. За българина приоритет номер 1 е да има собствен дом. България остава сред страните с най-голям дял на глава от населението със собствен имот, дори два и повече. Наблюдаваме леко забавяне на пазара, но това се случи единствено в третото тримесечие на годината, по време на летния сезон. Предстои да направим анализ на месеците до края на годината.

- Какви са тенденциите на имотния пазар в Стара Загора?

- Дистанционната работа, красивата природа, климатът на Стара Загора водят до сериозен интерес от страна на българи и чужденци. Градът е с централното местоположение и бърз достъп до летища и пристанища в различни посоки. Войната в Украйна доведе до ръст в цените, особено на енергоносителите. Някои европейци в собствените си държави нямат възможност да закупят свой дом, но в Стара Загора е налице търсене на жилища от граждани на Норвегия, Нидерландия, Германия. Те избират страната ни, водени от по-ниските данъци и цени на недвижимите имоти. Наблюдаваме и засилен интерес в закупуването на жилища от украински граждани. Семейства на моряци, които не могат да се върнат в родината си, бизнесмени от Киев, Харков, Херсон, Мариупол прехвърлиха дейностите си тук.

- Какво се търси най-масово и кои са купувачите?

- Остава интересът към селските имоти. В градската част клиентът се насочва към вторичния пазар. Купувачът предпочита имот, готов за живеене. Това се дължи на поскъпващите строителни материали, ремонтни услуги и обзавеждане. Налице са т.нар. мигриращи клиенти, предимно от София. Това са млади семейства, които търсят жилища с две или три спални. Те се ориентират към района заради инфлацията и оскъпяването на живота на месечна база в по-големите градове.

- С колко поскъпнаха жилищата в Стара Загора през последната година?

- От няколко месеца насам купувачите наистина са в ступор. Отлагат огледи, но това е нормална реакция - хората искат да купят, но изчакват, защото цените скочиха. Новините за задаваща се рецесия са другата причина за пасивността им, неясната политическа обстановка също. Основно поскъпването се дължи на скока в строителните материали. От нашата компания предупреждаваме, че това може да доведе до дефицит на имоти и нов ръст в цените на жилищата. Новото строителство е поскъпнало между 20-30%. За предприемачите става все по-трудно да предвидят финалната цена на една сграда и някои строители започнаха да спират продажбите "на зелено".

- Все така устойчив ли е интересът към гаражите?

- Да, цените на гаражите продължават да растат нагоре. Новото строителство в центъра на града достигна до 25 000 евро, старото варира между 15 000 - 17 000 евро, в кварталите средните цени за ново строителство са между 15 000 – 18 000 евро. Продават се и паркоместа в новостроящи се сгради - цените им се движат от 10 000 до 15 000 евро според локацията. Търсенето им е високо, а предлагането ограничено в рамките на града. Месечният наем за гараж в центъра от 120 лв. се покачи до 150 лв., дори стигна 170 лв. Всичко това е свързано с недостиг на места за паркиране. Мащабният ВиК ремонт затруднява още паркирането.

- Търсят ли се имоти под наем и каква е средната им цена?

- Всяка година Тракийският университет приема около 1300 нови студенти. Началото на войната в Украйна промени драстично ситуацията. От март насам наемите на апартаменти с една спалня от 300 - 350 лева достигнаха до 450 - 500 лв. Заради засилен интерес от украински граждани наемът на апартамент в нова сграда с 2 спални с обзавеждане вече е 900 - 1000 лева, на места в централната градска част стига до 1100 лв. Обзаведено жилище с една спалня в нов блок в района на Медицинския факултет се закова на 600 лв, а с две спални има сделки на 800 - 900 лева. Оказахме се в ситуация, в която няма предлагане, което да отговори на голямото търсене. В същото време студенти по медицина се местят в Стара Загора от столицата заради увеличена издръжка на живот.

Смятам, че сега е изгодно да се инвестират налични средства в двустайни и тристайни апартаменти с цел отдаване под наем, тъй като има търсене и то няма да стихне и в бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Елате

    83 4 Отговор
    да видите какво става в Перник къщи за по 200 000 300 000 лева все едно е Париж

    Коментиран от #2

  • 2 Елате на Село!

    67 3 Отговор

    До коментар #1 от "Елате":

    Такъв кеф няма!!!!!!!!!!

    Коментиран от #4

  • 3 Тези панелни кутии

    67 10 Отговор
    трябва да поевтиняват не с 30,а с 300%.,ама тука всичко е на обратно.
  • 4 Правилно

    78 7 Отговор

    До коментар #2 от "Елате на Село!":

    Няма такъв кеф.А ако уцелиш и на свестни съседи,започваш да се чудиш защо толкова години от живота си си оставил в зверилник като София или друг подобен.А се оказва,че работа и хляб "дебне отвсякъде" стига да си се събудил от хипнозата на големия град и да не те мързи.

    Коментиран от #6

  • 5 Гуеми сме

    48 4 Отговор
    Норвегия-1-2% България- 30%. Леле,леле.
  • 6 Вярно е!

    37 4 Отговор

    До коментар #4 от "Правилно":

    Много точно казано ! От личен опит казвам!
  • 7 111

    45 11 Отговор
    Може да са поскъпнали с 30 процента, но с колко ще поевтинеят никой не знае. Лихвите набъбват и никой не знае къде ще спрат. Успех на купувачите, в момента е добре да изчакат или да договарят големи отстъпки. А продавачите да продават с отстъпка, защото догодина и с отстъпка може никой да не им го вземе.
  • 8 Хъъъм

    52 7 Отговор
    Глупости, сега ще почнат да падат, но никой няма да ги иска. Хората започват да се ориентират към малките градчета и близките села около центровете
  • 9 Аз Кочо

    44 6 Отговор
    Пълни тенденциозни глупости. Последните опити на банките с ниски лихви да зарибят повече шерани, на строителите и на агенциите. Второто тримесечие спад в сделките с 20 пр, третото с 16 пр. Това е началото на спукване на балона, следва срив в цените. Гледайте професор Петров в 100 пр будни от тази неделя по канал 1. Той обяснява перфектно сегашната ситуация
  • 10 брокер

    15 7 Отговор
    ура, урааа, ураааааа.....а, жилищата поскъпнахааааааа !!!!

    Коментиран от #55

  • 11 Жоро

    17 29 Отговор
    Всички сте големи разбирачи,затова все драскате и ревете тука.Който е ходил в чужбина знае как се работи,особено ако не си кфалифициран.Като сте гУеми тарикати,що не ходите да берете малини и аспержи,да бачкате в строителството,да миете клозети навънка а?Нали там жилищата са много евтини и плащат яко

    Коментиран от #12, #14

  • 12 Щото

    22 4 Отговор

    До коментар #11 от "Жоро":

    живеем добре в българия,ти да видиш.
  • 13 Фифи

    21 10 Отговор
    Ами като спрете да купувате жилища и си обменяте парите в злато тогава няма да има лихви едно жилище един дерт насичкото отгоре и остарява

    Коментиран от #15

  • 14 Трънчо

    18 3 Отговор

    До коментар #11 от "Жоро":

    Що да ходим в чужбина, като може тук да лежим и да получаваме добри заплати. А и в чужбина балона е голям, като гръмне може и да идем
  • 15 Аз Кочо

    8 23 Отговор

    До коментар #13 от "Фифи":

    Златото пада стремглаво, купува usd, там е истината за момента, другото е боклук
  • 16 Явно доста го закъсахте та лъжете всеки

    36 1 Отговор
    Ден, те по улиците опашки се вият и хората ви молят да им приберете парите! Смешни шарлатани!
  • 17 Алито от София

    34 5 Отговор
    Абсолютни глупости, брокерски локуми, цял живот живеят да лъжат хората и продължават у кризата да надуват цените на жилища, при тях е 1400 - 2200 евра на кв.м., а като отидеш на място от собственика или от брокера на нова кооперация 750 - 900 евро най много, да не говорим че има и пазарлък при кешовица и на цялата сума, приятели си накупиха на ломско шосе новите кооперации до метростанцията на 650 евро квадрата, големи просторни жилища
  • 18 Гост

    3 10 Отговор
    кочо/умишлено е с малка буква/ ти си на всяка манджа мерудия,щом си продал в И.Вазов за 1000€ не трябва изобщо да лалаш.Или в квартала ти викат Алекси Лалас

    Коментиран от #21, #38

  • 19 Гост

    10 6 Отговор
    До 12 - тези които са учили или са добри в свойта прффесия са супер.А навсякаде по света мърлячи и неудачници са зле,нормално

    Коментиран от #37

  • 20 Българин

    12 17 Отговор
    Взел съм къща за 200000 и да го продам за 19000 няма да стане никога ще го продам за 300000

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Мен

    21 3 Отговор

    До коментар #20 от "Българин":

    Ще продадеш за 300 к въшки

    Коментиран от #59

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Гост

    7 5 Отговор
    Загледах се в Стани Богат, но трябва да се научиш с мечките мед да ядеш кочо,кочо......

    Коментиран от #36

  • 26 Гост

    7 5 Отговор
    Трябва още няколко фурни хляб да изядеш кочо,кочо, а за мачката си остава......

    Коментиран от #27, #34

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 В Стара Загора

    35 4 Отговор
    вече не се диша от презастрояване, шум, мръсен въздух, разкопани улици. А за места за паркиране да не говорим. Ама било много хубаво. Беше преди двадесетина години.Който се усети навреме, си купи къща в близките планински села за 2-3 хилядарки, направиха ремонти и сега са на чист въздух, а ние, дето на стари години не искахме да ставаме селяни, сега и два кафеза в града да продадем, пак не можем да купим. Всеки си пати от ума.
  • 29 Павел пенев

    30 4 Отговор
    Този коментар на световно неизвестната Антония е абсолютно платена манипулация и фалшификация, а снимката с панелката може да изгони всички потенциални купувачи. През 1989 год. Ст.Загора имаше население от 196,000 души, а сега около 100 000. Жилищния фонд нарасна, но купувачи няма. Никой не търси и гараж за своята 20- 25 годишна кола.

    Коментиран от #32, #46

  • 30 млада загора

    13 26 Отговор
    За съжаление цените на имотите в България ще вървят нагоре. Няма как да се продават за инфлационни хартийки. Хубавите имоти никой не ги продава. Който купил - купил.

    Коментиран от #39, #57

  • 31 Не съм и предполагал

    22 2 Отговор
    че във "Факти" ще прочета най-фалшивата статия. То бива глупости, ама чак пък толкоз? Много пада авторитета на сайта с такива измишльотини!
  • 32 млада загора

    8 16 Отговор

    До коментар #29 от "Павел пенев":

    Нямало било купувачи. Няма, но и продавачи на качествени имоти няма и няма да има за инфлационни евра, долари или други булшити. След 2-3 години ако се стабилизират световните тенденции и няма големи катаклизми , може би и пазара на НИ ще потръгне.

    Коментиран от #33, #35

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Мен

    22 4 Отговор

    До коментар #32 от "млада загора":

    Пазарът ще върви надолу в следващото десетилетие. Оптимистите като теб са тези дето теглиха кредити да купят кутийки за да ги продадат на делавера. Честито
  • 36 До гост

    5 7 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    Меда го ям аз а ти ядеш л овната
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Аз Кочо

    19 1 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Вазов е квартал като всички други презастроени, амортизирани, мръсни и прашни квартали в София. Да не мислиш че кияците там са по малко от кияците другаде в София ли?! Разликата е че Вазов е 2 пъти по надценен от другите квартали в бедна и грозна София.
  • 39 Сондьо

    21 2 Отговор

    До коментар #30 от "млада загора":

    Как ще вървят нагоре,като тук просто не остават хора,които да купуват?

    Коментиран от #41

  • 40 До гост

    12 4 Отговор
    Двете апартамент чета дето имаш скоро ще се настанят имигранти от авганистан Сирия и Конго, а офиса ти във великият център ная вероятно стои празен имайки в предвид 80 пр нови офиси които стоят празни в София. Това разбира се ако не е в твоите мечти щото като ти чета глупостите май си пълен из мекяр
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Гост

    6 15 Отговор
    Днеска ме кефиш,рано си станал да драскаш.Апартаментите ми са на метри от US посолството което се охранява постоянно и е пълно с полиция.Спокойно и тихо кварталче,в самия парк.В него дойдоха хора с възможности и финанси.Няма как да се заселят сирийци и емигрантиЛокацията,локацията и пак локацията - казал го е един велик човек,не аз.Чао засега,отивам да си разходя домашния любимец,дерзай
  • 43 Гост

    2 6 Отговор
    И щях да забравя , който си е Визерник,такъв си остава, и за мачката те така

    Коментиран от #51

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Сградите от снимката са си направо за...

    4 3 Отговор
    Събаряне!Скапани и грозни панелки със счупени
    тераси.
  • 46 ти пък

    3 8 Отговор

    До коментар #29 от "Павел пенев":

    Нали излезнаха данни преди месец, че Стара Загора е 296 000 души.
    И тази сграда на снимката не е от Стара Загора изобщо, но както и да е.
    В цяла България няма по-добре структуриран град и с по-запазени сгради.
  • 47 гост

    8 3 Отговор
    Хора продавайте докато е време.
  • 48 Пол Брокерсон

    3 4 Отговор
    На гостите им се ще да напазаруват имоти ефтино. Ама няма. Баламите свършиха в България, търсете ги навън.
  • 49 Спас

    11 2 Отговор
    Имотите тръгнаха яко надолу. ЕЦБ-то като вдигнат лихвите още 3-4 по 0,75, и 1-2 пъти по 0,5, и сега като приемат закона за физическият фалит банките ще се напълнят яко с имоти. С тях по-лесно се разбира човек. Пък и не се плаща комисионна. Очаква ни много интересна 2023. Честите на тези които ще купуват имоти. Съжалявам балъците, ама като не са му мислили ще ядът дървото.
  • 50 Професионалист

    12 2 Отговор
    Всички жилища за продажба в България не заслужават високата си цена, нито имаме имидж като държава,нито са качествени,все пак не живеем в Швейцария.След като има балъци да дават много пари за никакво качество така ще е...
  • 51 Южният парк

    1 3 Отговор

    До коментар #43 от "Гост":

    Гъпо парче си ти
  • 52 Гост

    5 4 Отговор
    Може и така да е кочо,ама жъна всеки месец една петичка и нямам шефове да ме юркат и да ми се лигавят
  • 53 Гост

    3 7 Отговор
    А ти кочо си Визерник и Гладиатор и те така.Не е срамно да се родиш беден,срамно е да умреш беден.
  • 54 Ази

    7 3 Отговор
    Във Видин за последните пет месеца поскъпването на жилищата е от 50 до 80% , без никакво обяснение .
  • 55 Гост

    13 2 Отговор

    До коментар #10 от "брокер":

    Следя доста имоти от обяви и понякога за кеф и от любопитство ходя на някой оглед. Почти всички продавачи, които срещам, са тарикати, купили някакъв имот и моментално го върнали на пазара, но с надценка. Търсят балсами, които да им напълнят гушите. Правя си изводи, че пазарът в момента е игра на котка и мишка между тарикати и балъци, заради което обявите са така напомпени, но пък седят с години.
  • 56 Циник

    9 3 Отговор
    Хайде всички софиянци в Стара Загора! Че не остана въздух за дишане
  • 57 Гост

    16 2 Отговор

    До коментар #30 от "млада загора":

    При тенденциозно намаляващо население и тенденциозно презастрояване, на какво отгоре ще растат цените? Кой ще купува, като българите намаляват, малкото останали са с наследствен имот, а новопостроените перачници на пари се увеличават?
  • 58 До гост 53 от Аз Кочо

    5 3 Отговор
    Ти си смешен комплексар, обикновено комлексарите изтъкват материалните блага, за които или са дали последните си парици или изобщо не ги притежават. Смешен си братле, по добре замълчи и не се прави на неподим. Винаги ще има някой който ще е по....от теб. Управлява си имотчетата и недей да се опитваш да убедиш останалите в твоята правота.
  • 59 Бай Ганьо

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Мен":

    По -точно с пичите фъшки
  • 60 Гост

    2 4 Отговор
    кочо аз ти показвам класа,стил и финансово мислене.Просто мразя НЕУДАЧНИЦИТЕ които все някой им е виновен.Ти скачаш за висока топка, но нямаш покритие.Като ти гледам мисленето още си детище,независимо от годините.Продал си във Вазовия за без пари а сега чакаш цените да паднат за да купиш,нещо не се връзва.Или си Исиот,или носиш дрехите на Исиот ха ха ха

    Коментиран от #61

  • 61 До гост

    2 2 Отговор

    До коментар #60 от "Гост":

    С лупак и то тотален няма споря! Руснаците са казали поживиом увидем.
  • 62 Аз Кочо

    3 0 Отговор
    Българска народна банка предупреди за риск част от кредитополучателите да не могат да си плащат заемите.

    „Рязкото нарастване на цените на енергоносителите, евентуално отсъствие на регулярност в техните доставки, влошаване на икономическите нагласи и потенциални индиректни ефекти от забавянето на икономическата активност в основни търговски партньори на България могат да повлияят върху състоянието на реалната икономика и да засегнат способността на кредитополучателите за обслужване на задълженията, посочват от БНБ в тримесечното издание „Банките в България“.
  • 63 Аз Кочо

    5 2 Отговор
    Започна световен срив в цените на жилищата. През последното десетилетие притежаването на къща означаваше лесни пари. Цените нарастваха надеждно в продължение на години и след това станаха странно подскачащи в пандемията. И все пак днес, ако вашето богатство е вързано в тухли и хоросан, е време да се изнервите, пише сп. „Икономист“ в новия си брой, чиято основна тема е спадът в цените на жилищата.Сега цените на жилищата падат в деветте най-богати икономики. Спадовете в Америка засега са малки, но на най-необузданите пазари вече са драматични. В полудялата за апартаменти Канада жилищата струват 9% по-малко, отколкото през февруари. Тъй като инфлацията и рецесията дебнат света, е вероятно задълбочаване на спада – агентите по недвижими имоти са мрачни. Въпреки че това няма да взриви глобалните банки, както през 2007-2009 г., то ще засили спада, ще остави кохорта от хора с разбити финанси и ще започне политическа буря.
  • 64 Заместете паламуд с тухли

    3 0 Отговор
    Рибарите от Царево гневни, паламудът се срина до 4 лева за килограм
  • 65 Гост

    3 5 Отговор
    кочо,мисленето ти е на аутсайдер,само се вайкаш.Докато при мене чашата не е полу пълна,тя е винаги пълна.А за да си напълни човек чашата сам,трябва много да се образова и да има т€опки,но това е високо образувателен процес,който за съжаление никога няма да разбереш.......

    Коментиран от #66

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.