Отидете към основна версия

8 946 15

Жилищата поевтиняват за шести пореден месец

  • канада-
  • жилища-
  • цени

Най-бързото повишаване на лихви в историята на Bank of Canada

Снимка: Shutterstock

Цените на жилищата в Канада отчитат спад за шести пореден месец, според Канадската асоциация за недвижими имоти. Това е доказателство, че повишаването на лихвения процент на централната банка има очаквания охлаждащ ефект върху прегрятия жилищен пазар в страната.

Средните цени на жилищата паднаха с 1,6% през септември спрямо август до 589 800 USD. Това води до кумулативен спад от пика през март до 7,4%.

Bank of Canada е в разгара на един от най-агресивните лихвени цикли в своята история, повишавайки цената на ипотеките за потенциални купувачи на жилища и охлаждайки някога горещия пазар на недвижими имоти в Канада. Бързо променящата се среда и създадената от нея несигурност също доведоха до спад в транзакциите, като продажбите спаднаха с 25% на годишна база.

Централната банка повиши дисконтовия процент до 3,25% от 0,25% от март насам, а търговци и икономисти залагат, че той ще се покачи през ноември отново. Това повиши лихвения процент по променливите ипотеки, предлагани от големи кредитори, включително Toronto-Dominion Bank и Royal Bank of Canada, до над 5%.

Спадът на цените беше най-рязък в районите на Онтарио и Британска Колумбия, където имаше най-бързо увеличение в началото на пандемията. Най-големите спадове миналия месец бяха в Чиливак, Британска Колумбия, където цените паднаха с 6,5% спрямо юли, и Съдбъри, Онтарио, където паднаха с 5,3%. Стойностите паднаха с 1,9% в района на Голям Торонто и с 1% в Монреал.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини