Отидете към основна версия

14 227 13

Рязък спад при продажбите на нови жилищата

  • прага-
  • чехия-
  • нови жилища-
  • продажби-
  • лихви

Повишаването на лихвите по ипотечни кредити отрезви пазара в Прага

Снимка: Shutterstock

През 2021 г. в Прага са продадени около 7500 апартамента. „През текущата година броят им едва ли ще надвиши и половината на този от миналата“, коментира главният изпълнителен директор на Skanska Residential Петр Михалек.

Спадът в търсенето и продажбите тази година се дължи на значителното увеличение на лихвите по ипотечните кредити. Така например през миналата година при Skanska делът на клиентите, финансирали жилището си с ипотека, е около 80%, останалите са платили от собствените си спестявания. „Днес всичко е точно обратното“, казва шефът на компанията.

Замразяването на пазара на недвижими имоти носи добри новини за потенциалните купувачи. Средната цена на нов апартамент в Прага почти не се е повишила през третото тримесечие на тази година и остава около 148 000 крони на квадратен метър, според пазарен анализ на компаниите за развитие на недвижими имоти Skanska, Central Group и Trigema.

Цената на новите жилища обаче все още не е достигнала пределния максимум. Според ръководителя на Skanska, следващо значително поскъпване ще има или в края на следващата година, или в началото на 2024 г.

Наред с намаляването на продажбите се увеличава и предлагането на жилища. Според Михалек обаче то все още не е достатъчно. За да отговори на нуждите, пражкият пазар трябва да нарасне поне два пъти.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.

Свързани новини