Last news in Fakti

7 Март, 2023 11:47 7 241 19

Тези, които купуват имоти евтино, със скъпи ипотеки, след време ще спечелят

  • чехия-
  • жилища-
  • покупка-
  • наем-
  • ипотечен заем

Спад в лихвите по ипотечни заеми очакват в Чехия през втората половина на годината

Тези, които купуват имоти евтино, със скъпи ипотеки, след време ще спечелят - 1
Снимка: Shutterstock

Очаква се през текущата година тенденцията на спад на броя сделки на пазарът на недвижими имоти в Чешката република да продължи и да се увеличи търсенето на жилища под наем. Инвеститори и представители на компании за недвижими имоти, интервюирани от ČTK, смятат, че лихвите по ипотечните кредити ще намалеят през втората половина на 2023 г. Според тях след това интересът към имотите трябва отново да се увеличи.

Робърт Ханзъл, главен изпълнителен директор на Next Reality, казва, че цените са паднали с 20% до 30% през втората половина на тази година. Той очаква пазарът да продължи да се свива през първото тримесечие на следващата година, но не толкова. „По-скоро ще наблюдаваме лека корекция, както и по-ниски цени, които продавачите все още не са свалили“, казва член на Асоциацията на брокерите на недвижими имоти.

Според главния изпълнителен директор на RE/MAX Ян Груба търсенето на недвижими имоти е изключително голямо през последните две години. Сега пазарът на продажби се връща към нивото, което беше нормално преди 2020 г. Предлагането на ваканционни имоти, което беше изключително търсено по време на пандемията от коронавирус, вероятно ще се промени. „Може да се предположи, че някои собственици ще искат да продадат своите селски къщи или вили“, казва Груби.

„Продавачите дълго чакат преди да намерят купувач на имота си, както и правят не малка отстъпка от първоначалната офертна цена“, казва брокерът на недвижими имоти Century 21 Майкъл Вебер. Според него, на пазара остават две категории купувачи: тези, които не искат или не могат да отлагат покупката на недвижим имот, и тези, които виждат възможности в сегашното развитие. „Ценова стагнация и спадът може да се забави от второто тримесечие на 2023 г.“, добавя Вебер.

Ян Шкрабанек от Bezrealitka казва, че 2023-та ще бъде съпроводена с по-ниски цени на целия пазар. Това ще засегне най-вече къщите и апартаментите за ремонт, както и ваканционните имоти на по-неатрактивни локации. Според него, че сега е добър момент за покупка, тъй като собствениците са склонни да се пазарят. „Тези, които днес купуват евтино, но със скъпи ипотеки, ще спечелят. След 5 години с рефинансиране те ще получат по-добър заем и цената на недвижимите имоти ще се увеличи“, казва Шкрабанек.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лапни шарани

    25 1 Отговор
    да ама не
  • 2 Анонимен

    32 1 Отговор
    Вземайте кредити какво ни зарибявате нас, читателите. Нали е далавера.
  • 3 Таа ме кефи

    9 2 Отговор
    Свет се пали,Баба си Я реши.ИмтнитеПазари никога не спят:)
  • 4 Ха сега де!

    29 0 Отговор
    От първия абзац на статията става ясно,че лихвите от ипотеките уж падали,пък интересът към покупки спадал,и едва ли не интетересът към покупки шял да расте,когато лихвите по ипотеките тръгнели нагоре.Алоууу,списващата,ти у ред ли си???

    Коментиран от #8

  • 5 Мдааммм

    27 1 Отговор
    За тия,които НЕ помнят 2008-2009-та следва да си ги припомнят тази и следващата година!
  • 6 Павел пенев

    30 1 Отговор
    Така ли будалкате хората? Да купуват имоти със скъпи ипотеки и по 2000 евро на кв.м.? Какви гнусни гадове.
  • 7 Да бе

    27 1 Отговор
    Общо взето "малко" хазарт, вземаш кредит който не можеш да си позволиш с мисълта, че в бъдеще цените ще се увеличат, но и лихвите ще паднат. През това време ти ще успееш да устискаш няколко годинки на водица и мисли за "светлото бъдеще".
  • 8 ми не

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ха сега де!":

    не е у ред. Тя е милена зависимата
  • 9 Аз Кочо

    5 2 Отговор
    Това е една от малкото статии с който съм съгласен. Така е имот се купува когато е евтин дори ипотеката да е висока а не обратното както беше до сега
  • 10 Аз Кочо

    7 1 Отговор
    Съгласен само с заглавието не и със статията
  • 11 Айше

    7 2 Отговор
    Има 4 кредита и ми иде да са гръмна анааа
  • 12 Хасан Хасан от Баден Баден

    8 1 Отговор
    Постоянно ми предлагат кредити. Какво да ги правя като си имам всичко.Явно продължават да печатат пари на поразия . Не разбират ли че по този начин обезценяват парите ?

    Коментиран от #14

  • 13 СЗО

    6 0 Отговор
    Цитат от статията:"..... че цените са паднали с 20% до 30% през втората половина на тази година...." За коя година става дума? Тази статия кога е писана?
  • 14 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан Хасан от Баден Баден":

    Нали това е идеята. Чрез инфлация се топят спестяванията на хората. Довчера банката е имала да изплаща много, днес има да изплаща малко. В цифри е същото, но стойността на тия цифри е намаляла, заради инфлацията.
  • 15 да де АМА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО ЧАКА ОТ 100 Г.

    2 0 Отговор
    И САМО НАБИРА СИЛА В СОФИЯ !

    Коментиран от #18

  • 16 БЪЛГАРИЯ ДАВА ЛИ ЗАЕМИ НА УКРАИНЦИТЕ ?

    2 0 Отговор
    ...................................
  • 17 БОЙКО ИМА ЛИ ЗАЕМ?

    2 0 Отговор
    А КИРО ?
  • 18 Софиянец

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "да де АМА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО ЧАКА ОТ 100 Г.":

    Набира ти на тебе,гнойна пъпка на носа ти набира. Аман от лузъри, които чакат апокалипсиса. Барем на всички им е зле, голям кеф.

    Коментиран от #19

  • 19 поне се научи най-накрая

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Софиянец":

    да пишеш правилно София, софянецо, браво