Отидете към основна версия

18 996 30

За пръв път от 12 години цените на жилищата падат

  • германия-
  • жилища-
  • цени-
  • наем-
  • продажби-
  • лихви-
  • потечни заеми-
  • жилищен кредит

Инфлацията и нарастващите лихви по ипотеките увеличават конкуренцията при имотите под наем в Германия

Снимка: Shutterstock

Асоциацията на германските облигационни банки (VDP) изчислява, че разходите за закупуване на жилище в Германия са паднали за първи път от 2010 г. Междувременно наемите продължават да растат.

През четвъртото тримесечие на 2022 г. цените на апартаментите и къщите в Германия са паднали с 0,7% спрямо предходното тримесечие. Повишаването на лихвените проценти по кредитите, свързани с недвижими имоти, и високата инфлация забавиха растежа на жилищния пазар.

Резултатът от индекса се основава на данни за транзакции от над 700 банки. Управляващият директор на VDP Йенс Толкмит посочи, че дванадесетгодишната тенденция на растеж на пазара на недвижими имоти е към своя край.

Подобно на общия низходящ тренд на пазара, цените на жилищните имоти в седемте най-големи германски града паднаха с 0,7%. В Берлин, един от многото германски градове, изправени пред жилищна криза, цените са в застой в сравнение с предходното тримесечие. Докато в Кьолн и Мюнхен индексът записа спад от съответно 0,6% и 1,5%.

Въпреки падащите продажни цени стойността на договорите за наем в Германия расте. Според индекса VDP наемите са се увеличили с 4,8% през 2022 г. Увеличаването на недостъпните жилища в германските градове и бавната реакция на предишното и настоящото германско правителство за справяне с жилищната криза в страната означава, че има по-голяма конкуренция за това какви имоти под наем остават на достъпни цени.

Въпреки че цените на недвижимите имоти леко се понижиха, те остават високи в цяла Германия. Толкмит отбеляза, че високите цени на жилищата увеличават конкуренцията за този вид имот под наем по още един начин: инфлация и нарастващи лихвени проценти.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.

Свързани новини