Last news in Fakti

15 Май, 2023 19:05 1 547 1

Тройно повече свободни площи след коронавируса

  • германия-
  • офиси-
  • свободни площи

Значителен ръст на дистанционната работа

Тройно повече свободни площи след коронавируса - 1
Снимка: Shutterstock

Работата от вкъщи след края на пандемията от коронавирус продължава да се отразява негативно върху пазара на офис площи. Най-новият пример е Германия. Там броят на празните офиспространства се е утроил и към днешна дата той възлиза на 12.3% от всички налични офиси. С 4.6% е нараснал делът на хората, които и днес работят от вкъщи спрямо края на 2019 г., т.е. преди началото на пандемията, сочи проучване на германския институт Ifo.

Най-силен ръст при дистанционната работа се наблюдава в сектора на услугите. Там свободните офис площи са нараснали от 6.2% преди пандемията до 16.8% към днешна дата. Най-много офиси са напуснали, работещите в изчислителната техника, рекламата и пазарните проучвания, управленското консултиране и фармацевтичната индустрия.

В сектора на промишлеността празните офиси са се увеличили от 3.1% в края на 2019 г. на 9.6% към днешна дата. „Част от собствениците превръщат класическите офиси в Co-Working Spaces. Целта е, когато хората са в офиса да работят повече време заедно и да комуникират на живо“, казва икономистът от Ifo Симон Краузе.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    5 3 Отговор
    Голяма част от персонала на Запад не е вече работоспособен. Постоянно кашлюка, болнични взима всеки месец. Мнозина се и споминаха внезапно.