Last news in Fakti

23 Януари, 2023 11:17 18 987 30

За пръв път от 12 години цените на жилищата падат

  • германия-
  • жилища-
  • цени-
  • наем-
  • продажби-
  • лихви-
  • потечни заеми-
  • жилищен кредит

Инфлацията и нарастващите лихви по ипотеките увеличават конкуренцията при имотите под наем в Германия

За пръв път от 12 години цените на жилищата падат - 1
Снимка: Shutterstock

Асоциацията на германските облигационни банки (VDP) изчислява, че разходите за закупуване на жилище в Германия са паднали за първи път от 2010 г. Междувременно наемите продължават да растат.

През четвъртото тримесечие на 2022 г. цените на апартаментите и къщите в Германия са паднали с 0,7% спрямо предходното тримесечие. Повишаването на лихвените проценти по кредитите, свързани с недвижими имоти, и високата инфлация забавиха растежа на жилищния пазар.

Резултатът от индекса се основава на данни за транзакции от над 700 банки. Управляващият директор на VDP Йенс Толкмит посочи, че дванадесетгодишната тенденция на растеж на пазара на недвижими имоти е към своя край.

Подобно на общия низходящ тренд на пазара, цените на жилищните имоти в седемте най-големи германски града паднаха с 0,7%. В Берлин, един от многото германски градове, изправени пред жилищна криза, цените са в застой в сравнение с предходното тримесечие. Докато в Кьолн и Мюнхен индексът записа спад от съответно 0,6% и 1,5%.

Въпреки падащите продажни цени стойността на договорите за наем в Германия расте. Според индекса VDP наемите са се увеличили с 4,8% през 2022 г. Увеличаването на недостъпните жилища в германските градове и бавната реакция на предишното и настоящото германско правителство за справяне с жилищната криза в страната означава, че има по-голяма конкуренция за това какви имоти под наем остават на достъпни цени.

Въпреки че цените на недвижимите имоти леко се понижиха, те остават високи в цяла Германия. Толкмит отбеляза, че високите цени на жилищата увеличават конкуренцията за този вид имот под наем по още един начин: инфлация и нарастващи лихвени проценти.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Горски

    17 1 Отговор
    Дефлация
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ГОЛАТА ИСТИНА

    42 10 Отговор
    Жилищата стават още по-недостъпни, за трудещите се. Идват времена, когато и живота под наем, ще бъде лукс. А закупуването на лично жилище - невъзможно.
    Прах в очите на хората, че нещо поевтинява. Напротив, всичко поскъпва и то неконтролируемо.

    Коментиран от #19

  • 4 Зевс

    46 4 Отговор
    Напишете в заглавието, че иде реч за Германия, че някоя реститутка ще получи инфаркт :)
  • 5 Реклама

    33 6 Отговор
    Сега в София , после , и в други градове...
  • 6 Тони

    42 4 Отговор
    Балона се спука идва глобална но този път НЕ рецесия А депресия.
  • 7 Продавач

    30 4 Отговор
    Когато в медите се пише и говори за спад на имотите, вече е изпуснат върха на цените. Съжалявам че не пуснах наследствения ми апартамент за продан миналата година. Два пътя намаляне цената и не мога да го продам.
  • 8 Аз Кочо

    30 3 Отговор
    Ще продължат да падат защото лихвите които бяха на пазара никога повече няма да се върнат, освен при депресия което е малко вероятно. Цените на имотите без ниските лихви са въздух под налягане.
  • 9 бл.134 в Zап. парк

    14 4 Отговор
    Нееееее, бързо бълпръд правителството да обяви широкомащабна кампания за компенсация ,чрез добавки и евтини обещания
  • 10 брокер

    18 4 Отговор
    Стига сте писали статии за падащи цени ! Спрете се ! Не ви ли е срам, да сривате национално отговорния капитал
  • 11 Фую

    5 2 Отговор
    Краварката е в левия ъгъл,а.....те в десния
  • 12 ха ха ха

    25 3 Отговор
    Национално отговорния капитал в настоящето НРБ са едни дебеловрати нискочелни екземляри, които наистина не умеят друго освен да продават бетон на десетократно завишени цени, ама балъците свършиха
  • 13 Мен

    11 6 Отговор
    Тоя дето слагат минусите занемяха вече не пишат само слагат минусчета. То вече няма и какво да кажат щото дори на хората с деменция им стана ясно накъде върви имотният пазар
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Оценител на НИ

    13 2 Отговор
    хора продавайте докато е време.

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Пук

    14 1 Отговор

    До коментар #15 от "Оценител на НИ":

    Вече е твърде късно.
  • 18 брокер в АНИ

    24 2 Отговор
    Колеги, не знам как е при вас, но при нас пазара замря. Трябва да се направи нещо. Продавачите които ни остават оферти живеят с нагласата, че всичко поскъпва, следователно и безценните им кутийки също трябва да са на цени от Монако, но така пазара съвсем се срива. Просто вече никой не звъни да търси нещо, а като няма търсене, няма сделки, няма доходи ......и ще трябва дружно да се връщаме на село. Без реална корекция от поне 30-40% от оферираните цени, ще настъпи ледникова епоха и тежко ни.

    Коментиран от #20, #25

  • 19 некой си

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "ГОЛАТА ИСТИНА":

    Агония на сриващата се система. Показателно е,че всеки един такъв преломен момент е завършвал с грандиозен военен конфликт защото собствениците на активи не искат да ги предадат на печатарите на хартийки и онея им спретват един световен кютек и си вземат желаното с опакото на сопата,ето сега сме отново в навечерието на такъв момент.
  • 20 Грую

    13 1 Отговор

    До коментар #18 от "брокер в АНИ":

    За нашия стандарт една стая не трябва да струва повече от 10 000лв. Сега сам си направи сметка колко трябва да струва примерно едно тристайно жилище. И моля всеки който ще подскочи ,че при еди си ква заплата еди си кво си да посети близкия хранителен магазин и след бърз оглед на цените да каже какво може да спести четиричленно семейство със средни доходи.

    Коментиран от #23

  • 21 Аз Кочо

    13 2 Отговор
    До лятото лихвата по фиксираният едногодишен кредит в бг ще е от 4 5 или 6 пр. Казвам едно годишният защото в бг 99 пр от кредитите са едногодишни плаващи лихви. При цена на м2 в София от 1500 2000 евро, МАСОВА заплата от 1100 1300 ЛВ чисто и инфлация от 20 пр. някой да твърди че пазара е в подем и ще расте, мога само да кажа, ДА СЕ НАДЯВА. за второ тримесечие сделките навсякъде падат а това е етапът след който и цените ще започнат да падат.Тези които искат да продадат или ще свалят цената или ще си държат имотите и ще чакат следващият цикъл на бум който ще е след около 10 15 г.
  • 22 Мен

    7 1 Отговор
    Първите паникзосали се продавачи се паникьосват най добре с най малко загуби. Продавачите на падащ пазар са последните които разбират за това както и купувачите разбират последни при възходящ пазар. А нещо което е хвърлено към небето рано или късно пак ще падне на земята
  • 23 Да бе да

    3 8 Отговор

    До коментар #20 от "Грую":

    За 10 000 лв една баня с тоалетна не можеш ремонтира при днешните цени на труд и материали. Преди Нова година платих близо 400лв за подмяна на подов сифон и 4 нови плочки. Е кажете сега с тези 10 000 лв.за стая до къде ще стигнат?

    Коментиран от #26

  • 24 Нека не се бъркат понятията

    5 8 Отговор
    Що си мислят някои, че с покачването на лихвените проценти апартаментите ще станат по 2 за лев?
    Това което ще се случи е намаляване обема на сделките поради липса на кредитиране. Кой ще продава?
    Ще се продава с минимална печалба от строителните фирми за са продължат да съществуват като такива.
    А цените ще спаднат леко защото инфлацията няма да позволи продаването на много ниски цени.
    Наемите ще се покачат поради отношението търсене и предлагане.
    Ако имате възможност със спестени средства купувайте, ако не ви се налага не продавайте.

    Коментиран от #28

  • 25 Много бе АНИ

    4 8 Отговор

    До коментар #18 от "брокер в АНИ":

    Това 30-40% като как го съчинихте? Вие ще си продадете ли жилището при сегашната инфлация с толкова процента по - ниско?
    В статията пише 0.7 - 1.5 % вие направо 30-40%. Абе поспрете се малко.
    Да кажа само, че някакво сгромолясване на пазара на такива имоти няма да има. Известна корекция от 4-7% е по - възможен вариант.

    Коментиран от #27

  • 26 Грую

    7 2 Отговор

    До коментар #23 от "Да бе да":

    Прав си приятелю,но това е следствие на кожодерството в нашата географска точка. Бедна ти е фантазията в съседна Турция едни и същи материали ква разлика хвърлят в цената и как всичко което се прави тук е в името на по голяма печалба. Иначе нали знаеш има кухненска мебел и за 100 000лв. има и за 1500 лв. въпроса е ти на какво ще спреш избора. Та мисълта ми е защо нещо което е за 1500лв. тук ни се представя като за 100 000лв.
  • 27 Мен

    9 1 Отговор

    До коментар #25 от "Много бе АНИ":

    Не е въпроса дали вие ще си продадете жилището а дали някой ще иска да го купи а и на каква цена.
  • 28 Трънчо

    13 2 Отговор

    До коментар #24 от "Нека не се бъркат понятията":

    След спад на сделките следва спад в цените
  • 29 Гражданин

    2 3 Отговор
    Престанете с тези подвеждащи заглавия!
  • 30 ще умрете като всички

    1 0 Отговор
    Не ви ли е срам да продавате разрушени панелки на такива цени...И вие ще умрете и ще си бутнете панелките грозни, но от злоба няма да пуснете хора да живеят там...Ще се сринете един ден като старите си панелки...