Отидете към основна версия

18 509 37

Накъде тръгват цените на жилищата

  • германия-
  • цени-
  • жилища-
  • прогноза-
  • 2023

В Германия очакват поевтиняване през 2023 година

Снимка: Shutterstock

Цените на жилищата в Германия ще паднат с 3,5% през 2023 г., сочи проучване на агенция Reuters сред експерти по недвижими имоти. Кризата с разходите за живот и растящите разходи за заеми удариха потребителите, но шансовете за срив на пазара са малки.

Хармонизираната инфлация на потребителските цени в най-голямата икономика в Европа достигна 11,6% през декември 2022 г., а Европейската централна банка повишава лихвените проценти точно когато ЕС вероятно се насочва към рецесия, поставяйки сериозно напрежение върху бюджетите на домакинствата.

Средните цени на жилищата в Германия ще паднат с 3,5% през 2023 г., според проучване сред 12 наблюдатели на пазара, проведено през декември миналата година. През 2024 г. те ще паднат с 0,5%, но след това ще се повишат с 1,0% през 2025 г.

„Намаляващото търсене на жилищни кредити и намаляващата покупателна способност на потребителите показват, че обратът на пазара на жилищни имоти вече е започнал, но очакваме значителна корекция, а не истински срив в цените на жилищата“, каза Карстен Бжески от ING.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 18 гласа.

Свързани новини