Отидете към основна версия

10 984 51

Най-честите причини българинът да си продаде жилището

  • адрес недвижими имоти-
  • гергана тенекеджиева-
  • продажба-
  • жилище-
  • причини

Необходимостта от пари в брой и излизане от инвестиция

Снимка: М. Богданова ©

Необходимостта от пари става по-честа причина за разделяне с имот – ако към средата на годината с този мотив са продали 15% от хората, то делът им расте до 19% в края на 2022 г. Основен двигател за продажба през периода все пак остава излизането от инвестиция, показват данните на компанията. Около 30% от хората, продали имота си през периода, са се възползвали от високите цени и са побързали да сключат сделка. „Ако повече хора решат да продават през 2023 година и по този начин увеличат предлагането на вторичния пазар, е възможно да станем свидетели на ценови спад и по-рано. Но крайният резултат отново ще зависи от решимостта и възможностите на купувачите”, казва Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на АДРЕС Недвижими имоти.

Двустайните жилища са по-търсената покупка през 2022 година. За такива имоти са 40% от сделките през отчетения период. Втори по популярност остават тристайните жилища – 31% от всички. „Това, че делът на сделките с двустайни жилища расте, се дължи от една страна на инвестиционната активност на клиентите. От друга говори за стремеж за сигурно вложение на средствата в имот, отговарящ на моментните финансови възможности на купувачите”, допълва експертът.

За тенденцията много хора да се опитват да спасят парите си от инфлацията говори и ръстът в инвестиционните сделки, отчетен от АДРЕС. Към края на годината тези покупки доближават 30%. „Този съществен дял на инвестиционните сделки се дължи недотам на желанието за печалба от страна на купувачите. Нагласата им по-скоро е да купят каквото могат с парите, които са заделили. Разбира се, по-често тези спестявания стигат за двустайно жилище”, коментира Тенекеджиева.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.

Свързани новини