Отидете към основна версия

5 177 16

Нови фактори за охлаждане на имотния пазар

  • финландия-
  • жилища-
  • цени-
  • сделки

Тежестта върху кредиторите може да се увеличи, ако ситуацията със заетостта във Финландия се влоши

Снимка: Shutterstock

През декември 2022 г. броят на старите апартаменти във Финландия, продадени чрез агенции за недвижими имоти, е намалял с 29% на годишна база, сочат данните на Statistics Finland.

Междувременно Банката на Финландия публикува най-новия си доклад за просрочените жилищни заеми. В него се посочва, че общата стойност на просрочените заеми е била 1,3 млрд. EUR през декември миналата година.

OP Financial Group предупреди, че процентите Euribor може да се покачат с още един процентен пункт до почти 4%, най-високото ниво от началото на декември 2008 г.

Юхана Братерус, главен икономист във Финландското ипотечно дружество (Hypo), е изчислила, че тежестта върху кредиторите може да се увеличи, ако ситуацията със заетостта се влоши. „Бездействието на кредитните бюра касае новите кредитополучатели на жилищни заеми. Съществуващите кредитополучатели изглежда са в състояние да се справят с редовния график за погасяване, като се имат предвид настоящите лихвени проценти и пълна заетост“, каза той пред Helsingin Sanomat.

Братерус припомни, че забавянето на продажбите и просрочените заеми обикновено водят до спад на цените на имотите. Цените на жилища от вторичния пазар в жилищните компании във Финландия през декември са спаднали с 1,9% на годишна база. Спадът е 2,5% в шестте най-големи града и 3,3% в столичния регион.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини