Last news in Fakti

14 Февруари, 2023 14:37 5 081 16

Нови фактори за охлаждане на имотния пазар

  • финландия-
  • жилища-
  • цени-
  • сделки

Тежестта върху кредиторите може да се увеличи, ако ситуацията със заетостта във Финландия се влоши

Нови фактори за охлаждане на имотния пазар - 1
Снимка: Shutterstock

През декември 2022 г. броят на старите апартаменти във Финландия, продадени чрез агенции за недвижими имоти, е намалял с 29% на годишна база, сочат данните на Statistics Finland.

Междувременно Банката на Финландия публикува най-новия си доклад за просрочените жилищни заеми. В него се посочва, че общата стойност на просрочените заеми е била 1,3 млрд. EUR през декември миналата година.

OP Financial Group предупреди, че процентите Euribor може да се покачат с още един процентен пункт до почти 4%, най-високото ниво от началото на декември 2008 г.

Юхана Братерус, главен икономист във Финландското ипотечно дружество (Hypo), е изчислила, че тежестта върху кредиторите може да се увеличи, ако ситуацията със заетостта се влоши. „Бездействието на кредитните бюра касае новите кредитополучатели на жилищни заеми. Съществуващите кредитополучатели изглежда са в състояние да се справят с редовния график за погасяване, като се имат предвид настоящите лихвени проценти и пълна заетост“, каза той пред Helsingin Sanomat.

Братерус припомни, че забавянето на продажбите и просрочените заеми обикновено водят до спад на цените на имотите. Цените на жилища от вторичния пазар в жилищните компании във Финландия през декември са спаднали с 1,9% на годишна база. Спадът е 2,5% в шестте най-големи града и 3,3% в столичния регион.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инвестирор

    5 19 Отговор
    Така се е охладил, че цените са 5% на горе януари само…

    Коментиран от #2

  • 2 Аз Кочо

    22 2 Отговор

    До коментар #1 от "Инвестирор":

    Гледай броят на сделките цените са без значение защото след срив в сделките идва срив в цвните

    Коментиран от #10

  • 3 Бай Иван

    15 1 Отговор
    Айде брокери, почвайте да рИвере .
  • 4 Бохем

    18 2 Отговор
    Стара еврейска поговорка:
    ,,Когато всички купуват - продавай
    Когато всички продават - купувай".
    Мислете каквото искате за евреите, обаче не може да се отрече, че са много добри в бизнеса.
  • 5 Симо

    9 1 Отговор
    Набучих всичко в имоти.Ша съ гръмна
  • 6 КОЛКОТО И ДА СЕ ОХЛАЖДА ПАЗАРА В СОФИЯ

    5 1 Отговор
    ЕПИЦЕНТЪРА ЩЕ Е ПОД ВИТОША А МАГНИТУДА 9 - 10 РИХТЕРА ТАКА ЧЕ КОЙТО Е ОТ ПРОВИНЦИЯТА НЕКА СИ ПОМИСЛИ ДАЛИ НЕ Е ПО - ДОБРЕ ДА БЯГА МОМЕНТАЛНО ЩОТО ГОРНОТО Е СИГУРНО 100 %
  • 7 ВИЖТЕ ИСКЕНДЕРУН И ТОГАВА КУПУВАЙТЕ

    5 2 Отговор
    КЪЩА НА КОКИЛИ !
  • 8 КАТО УДАРИ 7-8 ПО РИХТЕР

    6 1 Отговор
    КАТО УДАРИ 7-8 ПО РИХТЕР ВСИЧКИТЕ ИМОТИ ЩЕ СЕ СРИНАТ !!! НАБИВАЙТЕ ПАРИ В ИМОТИ !!!!
  • 9 МирО

    5 1 Отговор
    Да видим какво ще е положението и в банковия сектор - как е ликвидността господа от БНБ,
    народа да не се юрне да си тегли депозитите???
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Петър Петров

    9 1 Отговор
    Цените във Финландия са далече от нас, и не ни топлят. Важното е как и кога в БГ ще се нормализират превъзбудените цени?
  • 12 собственик

    0 4 Отговор
    Всички се надяват цените на панелките в София да се върнат на нивАта от преди 10-15 години. Ще видим.

    Коментиран от #13, #14

  • 13 АНИ

    2 6 Отговор

    До коментар #12 от "собственик":

    Ще се върнат когато яйцето стане 0.20ст.
    Влизайки в €вросъюза ще ни става все
    по-евтино...вярвайте.

    Коментиран от #15

  • 14 Грую

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "собственик":

    То и тогава бяха високи цените,говоря съотнесено към стандарта на живот. И гледат американците българския имотен пазар и казват кога ще ги стигнем българите,а ние с въздишка си викаме кога ще достигнем стандарта на американците . Къде и какво не е наред не разбирам но света става все по побъркано място за живеене,а пък ги викаме аборигените зле били и сега въпроса за милион - от какво наистина има нужда човек. Питам жената ,бе жена смени вече 15 телефона ние сме женени от 19г. не ти ли писна вече да ги сменяш след като ги ползваш само за едно ало и един тъп фейсбук и whatsapp. Къв е келепира дали ще е за 2000лв. или за 200лв. след като използваш телефона максимум в четири направления които функции ги изпълнява всеки телефон но при този въпрос получавам отговор ,ами виж сега тя оная имала такъв телефон тая имала такъв телефон и все тъпизми без съдържателен отговор. Та тъй де разводнихме темата но да знаеш приятелю ,че нещо струва толкова колкото някой е готов да плати за него т.е. за мен при тия стандарт на живот и при това скоростно изнасяне на младите от България имотите не струват пукната пара щото сме държава без бъдеще ,а скоро със западните ценности за еднополови бракове всичките IT специалисти ги виждам с еднополови бракове,га сега ти ми кажи колко струва един имот при тази картинка. Хайде със здраве и помисли дали аборигена е зле или ние сме отлепили.
  • 15 Грую

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "АНИ":

    Поздравления ,че при плачевното състояние на изчезващата ни нация все пак и чрез ирония се опитвате да обрисувате бясния ни устрем към стената. Жалкото е,че на стената да говорите ще ви разбере но народа ,не.
  • 16 НмечУ

    1 1 Отговор
    пуривети пуривети дъ въ мини ривалниси