Last news in Fakti

5 Декември, 2022 13:19 11 792 23

Обезценяването на жилища ще продължи до края на 2023 година

  • финландия-
  • жилища-
  • цени

Лек спад на цените в Хелзинки

Обезценяването на жилища ще продължи до края на 2023 година - 1
Снимка: Shutterstock

Жилищата в Хелзинки се обезценяват, след като няколко поредни години отчитаха ръст. Статистическата служба на Финландия публикува предварителни данни, показващи, че цените на старите апартаменти в жилищните компании са паднали през октомври с 1,6% на годишна база. Купувачите на жилища са платили средно по 5520 EUR/кв.м за домовете си.

Цените на жилищата в други части на столицата продължиха да пълзят нагоре. Espoo и Kauniainen регистрират годишно увеличение от 1,9% до 4176 EUR/кв.м, докато Vantaa регистрира ръст от 2,4% до 3212 EUR/кв.м. В Еспоо и Кауниайнен обаче цените на жилищата паднаха с 1,8% между юли и октомври.

Юхана Братерус, главен икономист във Finland Mortgage Society (Hypo), казва, че спадът на цените не е изненадващ в светлината на резкия спад в потребителското доверие и нарастващите лихвени проценти. Тъй като във финландската столица има най-много инвеститори в недвижими имоти, тя обикновено е първата област, в която се наблюдават колебания в икономическата ситуация.

„Хората, които купуват собствен дом, реагират по-бавно. Когато икономическата перспектива се промени, хората не започват веднага да обявяват домовете си за продажба. Инвеститорите реагират по-бързо“, каза тя.

Повишаването на лихвените проценти е друг фактор, който оказва силно влияние на пазара на недвижими имоти в Хелзинки, тъй като увеличението засяга най-много жителите на скъпите райони. „Ако имате заем за стотици хиляди, увеличаването на лихвените проценти с няколко процента е значителен разход. Ако имате заем за десетки хиляди, няколко процента не са толкова много“, обясни тя пред Helsingin Sanomat.

Цените в Хелзинки падат и заради високия темп на жилищно строителство, който се очаква да продължи и през следващата година.

Дългосрочен спад на цените на жилищата може да допринесе за рецесия, като насърчи ипотечните кредитополучатели да намалят разходите. Въпреки че продължаването на настоящата тенденция може да принуди някои да продадат домовете си на загуба, мнозина би трябвало да могат да се възползват от буферите, които бяха натрупани, тъй като цените на жилищата скочиха по време на пандемията от коронавирус.

„Цените трябва да паднат значително, с около 10% например, з да бъдат на същото ниво като през 2019 г.“, казва Братерус пред вестника.

Експертът прогнозира, че тенденцията на спад на цените на жилищата ще продължи до края на годината, но ако не се случи нещо неочаквано, това няма да е достатъчно, за да обезсили ръста, наблюдаван през седемте месеца на годината. „Мисля, че спадът в цените на жилищата ще продължи през цялата година. Ще бъдем по-близо до 2024 г., преди да видим ясен обрат към по-добро“, прогнозира Братерус, добавяйки, че възможността за тежка рецесия и рязък спад на цените не може да бъде напълно изключена.

„В момента рисковете са изключително високи на жилищния пазар в цялата страна, включително в столичния район“, заключава тя.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БгТопИдиот

    13 1 Отговор
    Прекрасна държава която ще е окепазятс либерастките полюции.

    Коментиран от #8

  • 2 Бг брокер

    20 2 Отговор
    Може на всякъде по света да падат цените, но в наше село никогаш. Не му мусляте, направо ми превеждайте комисионните и без сделики ... Само истини говоря ... Кога брокер, строител или банкер са излъгали някого ?
  • 3 Аз Кочо

    16 3 Отговор
    Е как бе определиха че края на обезценката ще е 2023. Те лихвите едва сега тръгнаха нагоре или някой си мисли че скоро пак ще са отрицателни. Ами може да е 2030
    Я да ми каже тая гледачка печелившите числата от тотото за другата седмица
  • 4 Брокер

    5 11 Отговор
    Драскайте,драскайте,то това ще ви остане
  • 5 До брокер

    14 1 Отговор
    Ми то и ти драскаш
  • 6 Бай Иван

    18 2 Отговор
    Най са ми интересни набълбуканите с кредити като твърдят че лихвите ще почнат да ги смъкват 2024г и тн. Въпроса е защо биха смъквали лихвите ? Ами когато нещо много сериозно се счупи в икономиката- фалити, безработица, липса на ликвидност тн. тн. То и 2009, 2010. 2011 смъкваха ОЛП но на гише бяха високи лихвите, именно зареди високия риск.
  • 7 Ванко

    17 1 Отговор
    Какво става с тея имоти по света,вече във всеки сайт има по две статии как имотите падали.....И във нито един не пише че в БГ падат или ще падат-по този начин ще привлечем купувачи от цял свят и при нас няма да има падане(винати съм вярвал че строително имотната мафия е иключетално организирана и духовита)

    Коментиран от #23

  • 8 Да съгласен

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "БгТопИдиот":

    Тя си е такава,но не разбрах тая що си вири гагата там.И пак глупости,глупости.Те,тва е.Била редактор в български имоти и с тоя аршин мери навсякъде.Не си правех труд да чета.Явно ги преписва статиите и директно ги тъпосва.Ибти си губиш времето да я четеш,че и да верваш на написаното.
  • 9 МирО

    16 3 Отговор
    Нормално, дойде периодът на цикъла, в който цените на недвижимите имоти вървят надолу,
    ако се вярва на историята така ще от 4 до към 8 години и после идва долното плато и т.н......
    (то се подразбира, че е необходимо време цените да слезат с 10, 20, ....%, не става от днеска за утре)
    Който се набалбукал на високите цени - в играта трябва да има и "кръводарители".

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Токайто

    5 8 Отговор
    Аман от сиромаси чакащи имоти на цени отпреди 20 години.
    Който не е можел да си купи тогава и сега не може.
    С приемане на еврото новата порция инфлация и последващо вдигане на цени още 25%.
    Приемането ни в Шенген ще вдигне още 15%.
    Така че свиквайте с това в София да е на ниво колкото другите столични градове на държавите.
    Ако някой намери по- евтино по Европата нека да иде и си купи.

    Коментиран от #14

  • 14 Дон домат

    6 6 Отговор

    До коментар #13 от "Токайто":

    Точно така, много заблуден овчар трябва да си, за да си въобразяваш, че ще ти става по-евтино хахахах. Ама те хората в жалкото си съществуване изпитват оргазъм, като си помислят, че някой друг се е прецакал и че тяхното пасивно живеене все пак е имало някакъв смисъл. Още по зле е да имаш нужда от дом и “ДА ЧАКАШ” да педнели цените, това е тъжно.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 софиянец

    3 4 Отговор
    как е балончовци,кефите ли се на такива статии, най-накрая статии,които казват че 10 години ще се обезценява недвижимото имущество...и след 10 години цените ще са от 1999г. ибаничката ще е 0.30лв, и бозата 5 стотинки, нафтата 0,70ст/л., и на баш майстора ще плащаш 200лв и от твоята ракийка и ще ти прави целия ремонт. И всички дружно ще запеем свърши лошия капитализъм и преборихме инфлацията. Който е бил умен и е чакал и се е подигравал на хората,че са си изхарчили парите, сега с 50 000лв ще е капитан на кораба. ИЗЧАКАЙ ЦЕНИТЕ ДА СЕ СРИНАТ И ЩЕ ИМА 2 ЗА ЛЕВ. ТЕ ВСИЧКИ С ИМОТИ СА БАЛЪЦИ И ЩЕ НИ ПРОДАВАТ ЕВТИНО ПОСЛЕ
  • 18 Фую

    2 6 Отговор
    Ще паднат 40+ панелки в бачкаторските квартали в Софето.Иначе качествените имоти ще са нагоре

    Коментиран от #19

  • 19 Дон Домат

    5 5 Отговор

    До коментар #18 от "Фую":

    Зависи. Имам инвестициона чисто нова кутийка в полето,която завърших по най-бюджетния начин. Много е красива отвън. Има тежка фасада и големи прозорци ( наемателите я дочупват) . В същото време живея в панелка 40+ , в която ,ако влезнеш ще ти падне шапката… бутиково изпълнение бъкано с техника и качествени матеряли и добра локация( в бачкаторските квартали) . По документи са еднаква квадратура и еднаква пазарна цена
  • 20 Фую

    3 5 Отговор
    И ти домате си клавиатурен герой и майстор на късия разказ ама нейсе

    Коментиран от #21

  • 21 Дон Домат

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "Фую":

    Мерси, Уйоо :)
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.