Last news in Fakti

12 Април, 2023 19:51 9 577 10

Цената на тока удари пазара на жилища

  • финландия-
  • хелзинки-
  • жилища-
  • цени

По-малко сделки и обезценяване на апартаментите във Финландия

Цените на жилищата и продажбите във Финландия са спаднали значително към края на 2022 г., сочат данните на Statistics Finland. Стойността на имотите от вторичния пазар отчита спад от 2,5% на годишна база.

Активността на пазара на недвижими имоти също е намаляла значително, като в края на миналата година агенциите за недвижими имоти са продали 38% по-малко къщи и апартаменти, отколкото през декември 2021 г.

Спадът се дължи на бързото покачване на цените на енергията, основните лихви и разходите за живот като цяло. Euribor 12, най-популярната основна лихва за жилищни заеми във Финландия, се повиши до 3,3%, след като миналата година беше почти половин процентен пункт под нулата.

Очаква се низходящата тенденция да продължи и тази година. OP Financial Group, най-големият ипотечен кредитор във Финландия, прогнозира в края на миналата година, че цените на жилищата ще намалеят средно с 4-6% през 2023 г., водени от спад от 5-7% в Голям Хелзинки. Извън столичния регион спадът се очаква да бъде по-малко драматичен, някъде между 3,5% и 5,5%.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    4 10 Отговор
    За Финландия не знам. Ние не можем да си продадем апартамента в Крим
    една година, че забраниха сделките.

    Коментиран от #7

  • 2 Гориил

    21 9 Отговор
    Това е очаквано, перспективите са тъжни, мрачни и разочароващи.Финландия е твърде зависима и несвободна. Освен това финландците са обсебени от русофобия и това разрушава и отслабва финландското общество, което го прави уязвимо за огъня на критиката и постколониалната враждебност. По принцип светът е на страната на Русия и по всякакъв начин се съпротивлява на западния натиск. Самолетът на президента на Бразилия току-що кацна в Пекин. Смъртта на долара е само въпрос на време.

    Коментиран от #3

  • 3 Русофил

    7 20 Отговор

    До коментар #2 от "Гориил":

    Докато чака смърта на долара рублата покорява върхове. Беше 50, сега е 83.

    Коментиран от #4, #6, #10

  • 4 Гориил

    15 8 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Рублата ще намери своя път в бъдещето.
  • 5 12345

    12 5 Отговор
    А Руснаците им строяха атомна централа, ама в името на русофобията я затриха.

    Подобно на Белене.

    Русофобията деградивна и убива бавно.
  • 6 хХх

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Ко, ко риече? Преди да стане 50 беше 150, и кво. А коко е йената само да те попипам? :-), :-)
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Аз Кочо

    12 1 Отговор
    Дали е само цената на тока която сваля цената на жилищата?! Не, не е, това се дължи най вече на инфлацията която кара централните банки да поддържат лихвите високи и да спрат с печатането на пари.
  • 9 Русенец

    7 0 Отговор
    Токът от фотоволтаици се изкупува на 15 ст, докато миналото лято беше на 60 ст. Какво стана с мантрите, че изкупната цена щяла непрестанно да расте и имало голям келепир в тия джамове?
  • 10 Русенец

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Тя, преди малко повече от година беше 250, но само за няколко месеца поскъпна почти четирикратно. Сигурно защото санкциите работят ;)