Отидете към основна версия

5 231 40

Фактори, които охлаждат имотния пазар

  • хелзинки-
  • финландия-
  • поевтиняване-
  • жилища-
  • причини

В Хелзинки сред основните причини за поевтиняването на жилищата, са повишаващите се лихвени проценти по ипотечните заеми

Снимка: Shutterstock

Повишаващите се лихвени проценти водят до спад на цените на жилищата, особено в Хелзинки, сочат данните на Helsingin Sanomat, позовавайки се на банка Nordea.

Цените на жилищата се повишиха рязко през последните години и десетилетия, подхранвани от устойчивата ера на ниски лихвени проценти. Nordea изчислява, че тези проценти са „отговорни“ за една пета от 125-процентното увеличение на цените на имотите в столичния район между 2000 г. и 2022 г.

В началото на хилядолетието лихвите по ипотечните кредити бяха около 5%. Юхо Костиайнен, икономист в Nordea, посочва, че ниските лихвени проценти обикновено водят до покачване на цените на жилищата, докато високите лихвени проценти водят до спад. Euribor 12 – най-често срещаният основен ипотечен лихвен процент във Финландия, се повиши от -0,5% до около 3,3% от началото на 2022 г.

Костиайнен показа, че увеличението на лихвите с един процентен пункт в изчисленията води до спад на цените на жилищните имоти в столичния район с 3-5%. По този начин цените теоретично биха могли да паднат с 10%, след като лихвените проценти бъдат коригирани за всички ипотечни кредитополучатели.

Тъй като фактори като ръста на заплатите и състоянието на заетостта също влияят върху цените на имотите, анализаторите на Nordea изчисляват, че действителният спад ще бъде около 5% през 2023 г. Подобна прогноза публикува OP Financial Group.

Въздействието на по-високите лихвени проценти се усеща особено в столичния регион, където цените на жилищата и в резултат на това ипотеките са по-високи, отколкото в други части на Финландия.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.

Свързани новини