Отидете към основна версия

782 0

Ремонтът на ТЕЦ "Марица изток 1" ще бъде поет от "Енел"

  • ковачев-
  • милко-
  • проекта-
  • компания-
  • милко ковачев

Ако американската компания AES не успее да осигури финансирането на модернизацията на ТЕЦ"Марица изток 1", имаме резервни варианти за реализацията на проекта. Това съобщи министърът на енерегетиката Милко Ковачев след като заедно с посланика на Швейцария у нас Пиер Лучири откриха обновения ВЕЦ "Алеко" край Пазарджик.

Най -вероятно основен инвеститор на проекта, който се оценява на 680 млн. долара, ще стане италианската компания "Енел". Вече са водени преговори с италианската компания да поеме проекта. "Енел" вече е стратегически инвеститор на проекта за модернизация на ТЕЦ "Марица изток 3" на стойност 550 млн. евро, припомниха от енергийното министерство.

Милко Ковачев призна, че все още не e уточнена дата за срещата му с турския министър на енергетиката Хилми Гюлер, която първоначално бе планирана за началото на ноември. Надявам се да разговаряме с министър Гюлер по енергийното споразумение до края на годината, каза Милко Ковачев.

Междувременно главният инженер на НЕК Митю Христозов обяви, че износът ни през тази година ще е с около 1 млрд. киловатчаса по-малко в сравнение с миналата година заради спрените доставки на ток за Турция. НЕК спечели търг за износ на ток за Сърбия и до края на януари ще изнесе 60 мегавата. В зависимост от нуждите от електричество на западната ни съседка, имаме опция да продължим експорта и през февруари 2004 г., добави Христозов. Той припомни , че в момента страната ни покрива 93% от недостига на ел. енергия на Балканите, като изнасяме ток за 6 съседни страни.

След като откри модернизираните обекти от каскада "Батак" вчера , Милко Ковачев каза, че нашата страна се възприема като лидер в реформите в енергийния сектор в региона и като държава, която реализира най-мащабните инвестиции в отрасъла.

Инвестиции
В модернизацията на каскада "Батак" са вложени общо 37 милиона лева. 28 млн. от тях са помощ от швейцарското правителство, а останалите 9 млн. лева са осигурени от НЕК. Пълната рехабилитация на енергийните обекти от каскадата е извършена в периода 1996 - 2003 г.. Освен ВЕЦ "Алеко" са обновени още ВЕЦ "Батак" и ВЕЦ "Пещера".Те произвеждат общо 354 млн kWh електроенергия годишно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини