Отидете към основна версия

12 171 90

Новата ниша на инвеститорите в жилищни имоти

  • строителство-
  • къщи-
  • еднофамилни къщи-
  • инвестиции

Само за един месец са подадени над 10 заявления за строеж на комплекси от затворен тип около София

Снимка: М. Богданова ©

Пазарът на жилища продължава да се променя, въпреки че може да кажем спокойно, че пандемията е зад гърба ни. Тенденцията да се живее в близост до София явно ще продължи да се развива. Поне това заявяват инвеститорите с действията си. Само през април на текущата година в селата около столицата са подадени десетки инвестиционни предложения към местната администрация за строителството на къщи в комплекси от затворен тип.

Фокусът на предприемачите е насочен към района на Божурище и околните села. Така например, в село Пролеша за последните седмици са подадени две инвестиционни предложения за изграждане на жилищни сгради. Те ще са в района на Бъшина падина. В друга част на селото – Скала, също има инвестиционни предложения за строителството на 10 къщи.

В Гурмазово инвеститори са подали заявление за изграждането на 6 еднофамилни къщи, а в района на Пожарево и в Пожарево предприемачи искат да строят по 8 къщи, общо 16 имота.

Да живееш на половин час път с кола от центъра на София става привлекателно за все повече хора с по-големи финансови възможности. Затова не е изненада, че най-силен инвестиционен интерес има в района на Костинброд. В местността Уздровица в района на село Голянци е подаден проект за строеж на 15 еднофамилни къщи. Значително по-мащабен е проектът в района на село Чибаовци – 54 двуетажни къщи.

Често се говори, че столицата ни е презастроена и това е основната причина цените на имотите там да са високи, което пък кара хората с по-ограничени бюджети да се насочват към по-крайните квартали на София и дори извън пределите ѝ. „Проблемът на София не е в презастрояването, а в колите по тротоарите и мръсния въздух, в липсата на детски градини и училища, както и в липсата на добра инфраструктура. Столицата би могла да се развие на север в посока южните склонове на Стара планина, но това е изключително скъпо начинание и към момента е извън финансовите възможности на общината. Изискванията към София са големи и тя постоянно бива сравнявана с градове като Копенхаген, например. Но там и данъците са несравнимо по-големи”, коментира Димитър Димитров от НАСП.

Дали инвеститорите са се насочили към правилната ниша, а именно строителство на еднофамилни къщи в близки до столицата села, ще покаже времето. Купувачи има, но те не са безкрайно много. „Част от клиентите – семейство с едно дете, трудно събират пари за първоначалната вноска за тристаен апартамент, който им се налага след това да изплащат цял живот“, казват специалисти от бранша.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 18 гласа.

Свързани новини