Last news in Fakti

29 Май, 2023 11:11 12 150 90

Новата ниша на инвеститорите в жилищни имоти

  • строителство-
  • къщи-
  • еднофамилни къщи-
  • инвестиции

Само за един месец са подадени над 10 заявления за строеж на комплекси от затворен тип около София

Новата ниша на инвеститорите в жилищни имоти - 1
Снимка: М. Богданова ©

Пазарът на жилища продължава да се променя, въпреки че може да кажем спокойно, че пандемията е зад гърба ни. Тенденцията да се живее в близост до София явно ще продължи да се развива. Поне това заявяват инвеститорите с действията си. Само през април на текущата година в селата около столицата са подадени десетки инвестиционни предложения към местната администрация за строителството на къщи в комплекси от затворен тип.

Фокусът на предприемачите е насочен към района на Божурище и околните села. Така например, в село Пролеша за последните седмици са подадени две инвестиционни предложения за изграждане на жилищни сгради. Те ще са в района на Бъшина падина. В друга част на селото – Скала, също има инвестиционни предложения за строителството на 10 къщи.

В Гурмазово инвеститори са подали заявление за изграждането на 6 еднофамилни къщи, а в района на Пожарево и в Пожарево предприемачи искат да строят по 8 къщи, общо 16 имота.

Да живееш на половин час път с кола от центъра на София става привлекателно за все повече хора с по-големи финансови възможности. Затова не е изненада, че най-силен инвестиционен интерес има в района на Костинброд. В местността Уздровица в района на село Голянци е подаден проект за строеж на 15 еднофамилни къщи. Значително по-мащабен е проектът в района на село Чибаовци – 54 двуетажни къщи.

Често се говори, че столицата ни е презастроена и това е основната причина цените на имотите там да са високи, което пък кара хората с по-ограничени бюджети да се насочват към по-крайните квартали на София и дори извън пределите ѝ. „Проблемът на София не е в презастрояването, а в колите по тротоарите и мръсния въздух, в липсата на детски градини и училища, както и в липсата на добра инфраструктура. Столицата би могла да се развие на север в посока южните склонове на Стара планина, но това е изключително скъпо начинание и към момента е извън финансовите възможности на общината. Изискванията към София са големи и тя постоянно бива сравнявана с градове като Копенхаген, например. Но там и данъците са несравнимо по-големи”, коментира Димитър Димитров от НАСП.

Дали инвеститорите са се насочили към правилната ниша, а именно строителство на еднофамилни къщи в близки до столицата села, ще покаже времето. Купувачи има, но те не са безкрайно много. „Част от клиентите – семейство с едно дете, трудно събират пари за първоначалната вноска за тристаен апартамент, който им се налага след това да изплащат цял живот“, казват специалисти от бранша.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селянин

    20 1 Отговор
    Важно е да съм в София ,софиянец демек
  • 2 Брокер

    46 3 Отговор
    търсенето е огромно, миналия месец някакъв дори звънна в кантората, но се оказа грешка, търсел ВиК
  • 3 Край

    40 4 Отговор
    Чрез ЗАТВОРЕНИ комплекси - към Латинска Америка и Южна Африка.
    Затворените комплекси са символ на голямото социално неравенство и на опита на богатите да си купят сигурност само за себе си. По този път ще стигнем до времената в които от затворения комплекс се излиза с охрана с автомати и тогава всички и богати и бедни ще живеят много зле.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Инвест и тор

    26 4 Отговор
    В затвореното комплекс ша ви наблъскаме всичките нови софианци, на шаренко, шумничко от детските площадки, скъпичко от задължителните такси, суетничко, защото повечето са на кредит и искат да показват "стандарт", ако и да са скрили скъсаните си трандафори в килера, пардон, килерите са лукс.
  • 6 сериозно

    43 4 Отговор
    Новото строителство е тотално сбъркано. Строят се не домове, а общежития. В спалните едва се побират легло и гардероб, трапезариите играят ролята на кухня, стая за всичко и всички, и за гости, още перално помещение, място за съхранение на хранителни продукти и какво ли още не, необходимо за бита. Няма килери, или ако има, са имитация на някакво си там помещение. Терасите са място, колкото да сложиш кофа за боклук или да изпушиш една цигара сам, защото за друг няма място. Мазета по едно време почти нямаше, но нещо се промени и сега има по едно помещение от 2 кв.м., което да се чудиш за какво ти е. Та .....дано започнат да строят жилища, а не просто имитации. Целият ни живот напоследък се превърна в имитация, от което , разбира се, някой си пълни добре джобчетата.

    Коментиран от #10, #17, #25

  • 7 Откъдя си

    9 2 Отговор
    бре? Е,как откъдя, от София съм! Ааааа добре. Къде точно си в София. Е,как къде,има няма на 70 км разстояние. Толкоз със софиянците и кореняците.
  • 8 Аз Кочо

    24 4 Отговор
    Агитацията продължава. Кредитите растат същевременно 259 000 апартамента в София са празни. Лихвите в САЩ удариха пак 7 пр. А тук са все още 2.8. Помислете обаче до кога ще е така. Освен това след експанзия 100 пр. идва рецесия. Загуба на работа и т. Н. Този оптимизъм е опасен. Сделките вече се сринаха. Цените в София за последното тримесечие на 2022 падат с 2.5 пр. Това са все знаци които повечето хора не вземат под внимание. Ще се леят крокидилски сълзи

    Коментиран от #89

  • 9 Вуй

    2 11 Отговор
    Строи се та пушек се вдига,само на ривере в глЪвЪтЪ са сривове и фалити

    Коментиран от #11, #12

  • 10 завършил УНСС и останал в Сф

    5 4 Отговор

    До коментар #6 от "сериозно":

    Ми така както ги описваш имотите са си много убави, и понежи съм учено, ей ся веднаги са втурвам за кредит да стана куреняк софеанец
  • 11 Фина кошутка

    14 3 Отговор

    До коментар #9 от "Вуй":

    Хахахах, Еми точно това е проблема че се строи на пожар а сделките ги няма

    Коментиран от #13, #19

  • 12 относно пушека

    12 2 Отговор

    До коментар #9 от "Вуй":

    защото не се спазват никакви еко норми при строежите, затова е прахоляка, но то и самите строежи са си прахоляк, с менте бетон, туули и калпаво джилезо, но на селаниата това и харесва де, то хубаво че са тия балами та да връткаш и ти по некой лев
  • 13 Пожара е

    14 1 Отговор

    До коментар #11 от "Фина кошутка":

    за да хванат последния влак, който обаче вече замина от гарата и вуйските инвеститори ще ду....супата

    Коментиран от #14

  • 14 Аз Кочо

    18 2 Отговор

    До коментар #13 от "Пожара е":

    Като гледам обаче броят на сделките за първото тримесечие на 23, виждам все още заблудени електрони в излишък. Много хора все още се опитват да хванат падащият нож без да се порежат. Очертават се интересни времена

    Коментиран от #15

  • 15 Не е точна статистика

    18 0 Отговор

    До коментар #14 от "Аз Кочо":

    Да отчиташ закупени на "зелено" преди години имоти, на които се издава акт 16 сега. Реалните продажби са почти -32% за София, но няма как да го видиш в официална стъкмистика. питай познати брокери, ако са честни ще ти кажат, и на тях им е писнало от алчи собственици с надути цени, заради които нямат сделки

    Коментиран от #20

  • 16 Ню Йорк

    4 4 Отговор
    Тенденцията е навсякъде по света богатите да живеят във ранчо със поне 100 хектара земя наоколо. Но това е възможно в щатите , защото те са се проснали на цял континент, място бол. И си печатат долари на корем.
  • 17 умен

    3 22 Отговор

    До коментар #6 от "сериозно":

    Абе как не ви омръзна панелкаджии да плюете новото. Вижте си панелката с усвоени тераси т.е. нямате тераси. Вижте си безумно дългите и големи коридори, които само ядат от чистата ви площ, с която се хвалите. Вижте си разбитите мази дето и те са макс 2 квадрата. Вижте си отделната кухня-килер и излезте от нея и отидете при гостите си, че седят сами в хола-трапезария. Това е при положение, че не сте направили кухнята-килер на спалня. Не забравяйте да платите парното и на комшията и внимавайте да не ви се запали старата ел. инсталация, която не е предвидена за толкова електроконсумация от съвременните електроуреди.

    Коментиран от #21, #27

  • 18 До всичките Софиянци вкупом...

    16 2 Отговор
    ...драги Софиянци, ако срещна кореняк софиянец, ще го почерпя -> нормалните още миналият век се изнесоха на запад извън БГ 😉 . В София можеш да срещнеш само хипер кофти първенюта тип цубъри, които изразходват тонове ресурс да ти обясняват колко са кореняк-софиянци. Истинските Софиянци НИКОГА няма да се държат по този начин, защото са възпитани хора, преди всичко!
  • 19 Вуй

    2 6 Отговор

    До коментар #11 от "Фина кошутка":

    Няма ги само в твойта глава, плачко ха ха

    Коментиран от #22

  • 20 Аз Кочо

    10 1 Отговор

    До коментар #15 от "Не е точна статистика":

    Така е и а сделки сключени преди 3 4 години и финализирани сега, освен това в тези продажби влизат магазини, гаражи, земя и т. Н. Но все пак сделките са повече от колкото трябва да бъдат. ЗА сравнение от 2010 до 2014 сделките през първото тримесечие на годината са били около 3000 до 3600, а сега са 6300. Това казва че все още има паникьосани купувачи, но и това ще мине
  • 21 Мен

    23 4 Отговор

    До коментар #17 от "умен":

    Бях на оглед на нов апартамент по нот. Акт 87 м2, чисто 71.. Когато се прибрах в моята панелка от 60 м2 установих че на новият апартамент му липсва моята кухня и целият коридор. Но иначе новият имот чисто излизаше 12 м2 по голям от панелката. Братле това се нарича измама. И още нещо едно време а и сега на запад общите части, балконите коридорите баня и тоалетна не влизат в обитаемата квадратура по нотариален акт. Освен това никъде по света не се издава имот без настилки, Ел. Ключове баня направена, тоалетна и оборудвана кухня. Така че се успокой и не говори да кажа По меко НЕИСТИНИ

    Коментиран от #28, #31

  • 22 Фина кошутка

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "Вуй":

    Хахахах аха, иди на луната за шишарки
  • 23 Aлфа Bълкът

    8 4 Отговор
    Най-голямата простотия, да имаш двор и да не може да се изпикаеш на живия плет.
  • 24 Гост

    4 3 Отговор
    Само придошлите индианци се буат да са на пъпа на градо. Умните и пресметливи хора се изнесоха в близките предградия.

    Коментиран от #26

  • 25 Гост

    11 4 Отговор

    До коментар #6 от "сериозно":

    Новото строителство: Коридора станал на хол или кухнята е в ъгъла на хола. Баня и тоалетна в едно и когато се къпеш трябва да скриеш тоалетната хартия, да не се намокри, а като ползваш тоалетната след баня, трябва да търпиш всичката влага и мокър под. Дори има спални без прозорци, защото са били преградени по-големи стаи на две. Въобще има много тристайни, които са модифицирани двустайни и е станало голяма душегубка, но народа иска да е у градо и продава триетажна къща, че и тегли заем да доплати за подобно недоразумение, само и само да е у градо и да няма къде да си спре каручката.

    Коментиран от #29, #30

  • 26 Европпец

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    Това е така с изключение на Париж, Лондон и Ню Йорк

    Коментиран от #84

  • 27 софиянец

    17 1 Отговор

    До коментар #17 от "умен":

    Имам и ново, на кофти локация и панелка на хубаво място. Моето мнение е, че една панелка, или ЕПК, като се пипне е по-добро място за живеене от средностатистическото апартаментче в ново строителство!
  • 28 Че Вуйчото

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Мен":

    от скоро е у градо, ти искаш за навонка да знае как е

    Коментиран от #32

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 умен

    2 6 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    Двустайните и гарсониерите старо са баня и тоалетна в едно. Там го имаш същия проблем. Някои тристайни старо също са така. Ако не са така то мъкнеш кофите с вода за да миеш тоалетната, която пък е толкова малка, че влизаш с задното напред. Няма място за мивка в тоалетната, така че с мръсните ръце до банята трябва да ходиш.

    Коментиран от #36, #85

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Мен

    10 5 Отговор

    До коментар #31 от "умен":

    Хехехе, хубави сравнения правиш но забравяш че цената е изградена и върху общите части. Значи при новото 100 м2 ги купувам на 1к евро м2, например, но дефакто съм купил 80м2, които обаче са 70, защото един път са ми набутали об щи части, един път са сложили баня, балкон коридор в квадратурата, а не трябва и накрая дебелина на стените и като измериш пак не отговаря. Разпределението, кое му е хубавото да имаш кухня в хола и да нямаш коридор. Да влизаш от вън направо в хола. А за обзавеждането, задължително трябва да има паркет и плочки както беше при Тошо а на запад задължително имаш и кухня с фурна и течаща вода от смесители и в банята. Ако не ти харесва си сменяш, но това ти влиза в цената. Отделно, при Тошо се стоеше от СВ, но имаше изисквания и контрол на конструкцията, сега всеки краде и използва евтини материали а и се строи бързо за да се започне нова сграда. Контрол няма.

    Коментиран от #35, #46

  • 34 То няма

    11 0 Отговор
    път до там те за комплекси си мечтаят.
  • 35 Брокер

    7 5 Отговор

    До коментар #33 от "Мен":

    Кочо, още ли не разбра, че в провинцията няма работа и всичко атакува столицата.Ако не вярваш, питай ваще
  • 36 Мен

    5 2 Отговор

    До коментар #30 от "умен":

    В повечето панелки имаш баня и отделно тоалетна. И на кое викаш тристаен и двустаен, щото в бг това пак е изкривено. Двустаен е с две спални, тристаен с три спални. Повечето стари апартаменти с 2 и 3 спални имат баня и тоалетна отделно

    Коментиран от #37, #45, #86

  • 37 Вуй

    2 4 Отговор

    До коментар #36 от "Мен":

    Ривере, ела да ти покажа къде е живял батко ти Вуй в центара в сграда от 1935г. Когато се е родил стария Вуй,ти си бил еротичен блясък в очите на баща ти

    Коментиран от #38, #40

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ретри

    3 2 Отговор

    До коментар #37 от "Вуй":

    Имаш предвид гредоредите ли, Хахахаха.
  • 41 Софиянец

    4 5 Отговор

    До коментар #31 от "умен":

    Не бе, умник. Няма лошо да си платиш за едни общи части новички, свежо е. Създава уют тип семеен хотел на морето, мен ми допада. Но е изключително противна средата около тия нови кооперации. И големия кухньохол ми допада. Аз съм сам , така че и детски градини и спалня над 8 квадрата не ми трябва. Но средата около тия нови кооперации е изключително противна и шумоизолацията им е ужасна и това ме дразни, все едно през вестник чувам другите съседи!

    Коментиран от #44

  • 42 Софиянец

    7 1 Отговор
    И новото и старото строителство имат своите плюсове и най-големия им общ минус- цената
  • 43 Аз Кочо

    7 2 Отговор
    Ясно е, че сегашното ниво на лихвите у нас е невероятна аномалия, която не отразява реалното ниво на риска при кредитирането, както за бизнеса, така и за гражданите. Не може това ниво да е под това на държавата, в която живеят и работят кредитополучателите, още повече - да е под нивото на Еврозоната и на САЩ. И, както при всяка финансова аномалия, изчистването й вероятно ще е доста болезнено. Нищо чудно в близко бъдеще - между 6 и 12 месеца, да станем свидетели на удвояване на лихвените нива по левовите заеми у нас и на увеличението с 50% на тези в евро. Това ще доведе до влизане на цените на кредитите у нас в рамките на закономерността, но един такъв процес безспорно ще е много болезнен - и за кредитополучателите, и за кредиторите.
  • 44 умен

    0 7 Отговор

    До коментар #41 от "Софиянец":

    ако гледаш по разните там ливади е така, но то е все едно да гледаш панелка в Обеля. И панелката не е шумоизолирана. И там се чува. Ако си от капризните само бункер горе в балкана ти върши работа. Иначе няма нищо по-хубаво да се возиш във вмирисан от цигари панелски асансьор.
  • 45 умен

    3 5 Отговор

    До коментар #36 от "Мен":

    Двустаен си е две стаи(кухнята не се брои, защото е с размерите на килер!). А на запад такова нещо като двустаен НЯМА. Има апартамент с 1 спалня или 2,3,4 спални. Точно отделната баня от тоалетна е мизерия в панелките. Все по-често виждам 3-стаен ново с 2 бани с тоалетна или баня с тоалетна плюс отделна баня или на запад, както му викат 1,5 бани. Даже съм виждал и апартаменти с главна спалня т.е. към спалнята има отделна баня с тоалетна. Това в панел няма да видиш НИКОГА! Всеки сам си преценя, но да плюеш само едното без да плюеш по другото е лицемерие!
  • 46 умен

    1 6 Отговор

    До коментар #33 от "Мен":

    не съм следил панелките наскоро, но преди 2 години, ако новото ти е 1000 евра, старото беше 1200. А и защо сравняваш цена на квадрат. То е все едно да сравняваш панелка в Младост с панелка в Обеля! Или първи и последен етаж със среден. А защо мислиш, че банята и коридора а може би дори и тераса не влизат в квадратурата на старото? Я да сметнем един тристаен старо 80 квадрата. 2 бани по 12 квадрата, 1 хол 18 квадрата и една кухня 6 квадрата = 48 айде 50 квадрата да са останалите 30 къде са? А те даже са над 80 квадрата тристайните. Има и по 90! Къде на запад с кухни. В Германия ги дават под наем без мивки и тоалетна чиния, тоя с кухня чак да имало. Ламината ти беше 1000-2000 лв. А като почнеш да боядисваш и шпакловаш кво ще стане с тези настилки? А това при бай тошо е било подигравка. До оня ден гонил козите ще ми строи сгради! Точно тогава се е крадяло яко на онова нямане на нищо и бързане да се изпълни петилетката за 3 години! Сега си в ЕС и си има норми. Достатъчно показателно беше земетресението в Перник и нямаше даже напукана сграда ново строителство, Стига с тези клишета.

    Коментиран от #47

  • 47 умен

    1 1 Отговор

    До коментар #46 от "умен":

    2 спални не бани.

    Коментиран от #49

  • 48 АРХИТЕКТ

    10 2 Отговор
    По принцип така наречените панелки в България са проверени лично от Рихтер 7-ми. Устояха . Струват теглото си в злато. Кой както иска да го разбира . Особено панелка във жилищен блок на добра локация , със нормални съседи, в добър град. Без ипотеки, без задължения. Със добра поддръжка , панелките ще устоят още поне 300 години. Без много зор.

    Коментиран от #66

  • 49 Мен

    5 0 Отговор

    До коментар #47 от "умен":

    Двустанен апартамент на запад е апартамент с 2 спални. В бг на двустаен викат на такъв с 1 спалня. Отделно пак повтарям, в квадратурата на старото строителство в бг до 74 балконите не влизат в квадратурата след това до 2000 влиза 1 четвърт от балкона. На запад не влизат коридори, тоалетни и балкони и общи части. А останалата квадратура е точна до сантиметра. А тук даже изчисляват дебелина на стената което е АБСУРД. Отделно чистата квадратура на нивото в бг не отговаря на действителността. А ти може да говориш каквото поискаш, не можеш да ме убедиш имам имоти в бг и в чужбина мога да сравняват и да видя разликата.

    Коментиран от #50

  • 50 умен

    1 3 Отговор

    До коментар #49 от "Мен":

    Къде са онези 30 квадрата в сметката направена от мен за 3 стайна панелка? Щом тераси, мазета,стени и общи части не влизат. 30 квадрата за баня и коридори? Че това е почти половината апартамент. Досега никой не ми отговарял на този въпрос а започват да се пенят колко общи части имало новото. И какво като ти ги продават тези общи части. Както писах в друг коментар цената на квадрат на ново беше по-ниска от на старото. Ако сметнеш разходите да го приведеш старото в състояние на новото(нова ел. и ВиК инсталация, къртене на баня, коридори, сваляне на тапети и груба шпакловка, изхвърляне на боклука) вярвам цената ще дойде близка като абсолютна стойност на новото. Все едно да спориш с мен защо цената на изчистената риба и на неизчистената риба е различна. Просто тези общи части са рекламен трик да докарат цена на квадрат за гламавите, които се ръководят от този показател. Аз гледам крайна цена и какво получавам насреща. Дали ще купиш старо 80 квадрата за 1000 е/кв (примерно) или 100 квадрата ново от тях 20 общите части за 800 е/кв. каква е разликата? Важно е какво получаваш като съседи, като разпределение, топлоизолиране, отопление, паркиране, изложение, изглед, функционалност на баните и т.н.
  • 51 Мен

    6 1 Отговор
    Това е факт който видях с очите си. Прочети пак
    Бях на оглед на нов апартамент по нот. Акт 87 м2, чисто 71.. Когато се прибрах в моята панелка от 60 м2 установих че на новият апартамент му липсва моята кухня и целият коридор. Но иначе новият имот чисто излизаше 12 м2 по голям от панелката. Братле това се нарича измама. И още нещо едно време а и сега на запад общите части, балконите коридорите баня и тоалетна не влизат в обитаемата квадратура по нотариален акт. Освен това никъде по света не се издава имот без настилки, Ел. Ключове баня направена, тоалетна и оборудвана кухня. Така че се успокой и не говори да кажа По меко НЕИСТИНИ

    Коментиран от #57

  • 52 Мен

    5 1 Отговор
    Влез в някой канадски или щатски сайт и провери обява за 50 м2 например, ще забележиш че имотът е с почти 60 пр. по голям от нашенски имот ново строителство. Задай си въпрос защо? Защото изброените от мен части не влизат в общата квадратура. И отново провери на снимките как се издава новото строителство в какъв вид. Ще разбереш дали е ново защото върху цената се начислява ддс.

    Коментиран от #55

  • 53 Мен

    2 1 Отговор
    За панелките не съм казал че не влизат бани и тн а само тераси които не влизаха в квадратурата. Това важи за на запад

    Коментиран от #54

  • 54 умен

    1 1 Отговор

    До коментар #53 от "Мен":

    Айде пак да питам къде са тези 30 квадрата от сметката като не съм сметнал само банята и коридорите?!

    Коментиран от #58

  • 55 умен

    1 1 Отговор

    До коментар #52 от "Мен":

    А там цена на квадрат/фут имат ли и тя ли е определяща за крайната цена или само крайна цена и ти си решаваш дали ще дадеш толкова пари за това, което ти се предлага?

    Коментиран от #56

  • 56 Мен

    2 0 Отговор

    До коментар #55 от "умен":

    Разбира се че цената на фут. М2 има значение и тя е определяща. Това е навсякъде по света. Всеки смята върху тази цена за да определи стойността дали е нагоре или надолу
  • 57 умен

    1 1 Отговор

    До коментар #51 от "Мен":

    По всяка вероятност тези 12 квадрата са стените, защото по н.акт се води застроена площ. И защо се водиш по квадратите. Гледаш и преценяваш върши ли ти работа, достатъчно ли ти е широко и т.н. Щом си разбрал, че му липсва нещо на новото, чак като си се прибрал значи е бил добър и с добро разпределение. Все пак не живееш в коридора или кухнята/килер. За пореден път казвам отиди в ИКЕА и виж примерния двустаен в 40 квадрата. В пъти по-добро и функционално от гарсониера или дори от двустайна панелка. Поредно доказателство, че не квадратурата е водеща а разпределението и обзавеждането!
  • 58 Мен

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "умен":

    Явно не се разбираме като пишем тук
    Това което казвам е следното

    1. По време на Тошо до 74 година в общата квадратура не влизаха само балконите, а общите части бяха в промили те също не влизаха в квадратурата.
    2. След 74 до 2000 балконите влизаха смао с 1 четвърт в квадратурата за сградите построени след 74.

    Това за бг

    За на запад.

    Там никога баня, балкон, коридор и общи части не влизат в квадратурата по нот. Акт.
    И забележи никога никъде по света дебелина на стена не се смята в квадратура за да я увеличи.
    Това исках да кажа

    Коментиран от #62

  • 59 дам

    2 3 Отговор
    Едно и също и пълно с разбирачи, дето всеки си хвали панеляка дето общите части са като обществена тоалетна и никой не дава и 5 лева за чистачка. Сега да си говорим реално. Толкова ли е трудно сами да си изчислите реалната цена на новото строителство или си мислите, че е нормално да са сходни цените на новото строителство с нова дограма изолации и нови безшумни асансьори с 60 годишни панелки. Просто не е нормално и затова на старата панелка ако за 50 квадрата искат 100 хиляди евро, то е нормално за новото да ти вземат 20% повечко минимум или това са така наречените общи части. Просто е. Ако ви трябва 80 квадрата за живеене гледате 100 квадрата ново строителство.
    Като си строите къща защо не мислите , че в квадратурата плащате и за мазета, гаража, таванското...
  • 60 ааа

    3 3 Отговор
    Ако започнете да строите къща, ще разберете за какво иде реч. Само стълбището ще ви изяде 20% от площта, освен ако не си я построите с външни стълби и външна тоалетна, както са правили бабите и дядовците ви едно време. В момента е някакъв ужас с майсторите. Не останаха бачкатори в тази страна само диванни експерти цъкащи по форумите и затова за ремонт на баня вече и 5К не стигат и чакаш по няколко месеца.

    Коментиран от #61

  • 61 Аз Кочо

    4 1 Отговор

    До коментар #60 от "ааа":

    За да не ревете от високите цени спрете да купувате и да ремонтирате. Иначе ще продължите да плащате идиотските цени и да мрънка те. И да не искате да спрете, ще ви принудят с високите лихви по кредитите. Тогава ще разберете че цените на имотите са били далеч надценени.
  • 62 умен

    0 2 Отговор

    До коментар #58 от "Мен":

    Верно не се разбираме. Аз питам за едни 30 квадрата дето нито един панелкаджия не може да ми даде смислен отговор. Изобщо не разбирам защо го споменаваш това за по бай тошово и след, като това са едни 2-3 квадрата а на мен ми се губят 30 по сметка.
    На запад пак питам има ли цена на квадратен метър или фут или имаш една крайна цена независеща пряко от квадратурата? Тук много обичаме да пресмятаме и да не се минем случайно нещо. Сравняваме цената за литър на вино меча кръв и примерно куантум( не съм по вината). А трябва да сравняваме кое ни върши работа и дали можем да си го позволим.

    Коментиран от #63, #64

  • 63 точно

    3 1 Отговор

    До коментар #62 от "умен":

    Така е ... Сега големия проблем били общите части , ами смятайте си ги без тях бе. Като ви кажат за двустайния 100 хиляди евро, отивате с рулетката и мерите светлата площ и добавяте 20-30% отгоре на цената.
    Това е все едно да се оплаквате, че в Метро ви пише на етикетите цените без ДДС и цигарите от 5 лева, на касата ви стават 6 лева или 3 евро, но пак не са по 6 евро като в доста други страни от ЕС.

    Коментиран от #65

  • 64 Мен

    2 0 Отговор

    До коментар #62 от "умен":

    Вече ти отговорих, няма разумен човек на земята който да не пресмята цената на квадратен метър.
    Например може да ти продадат апартамент 50 м2 за 100к но и такъв за 200к. Как според теб човек ще си направи сметка дали му е изгодно или не.
  • 65 Мен

    2 0 Отговор

    До коментар #63 от "точно":

    Хахахах аха, това ако го кажеш на някой който живее извън България ще ти се изсмее.

    Коментиран от #70

  • 66 софиянец

    3 1 Отговор

    До коментар #48 от "АРХИТЕКТ":

    абсолютно вярно е!
  • 67 Геновева

    3 0 Отговор
    Споменава ти бай Тошо защото при него ако пише за един апартамент че е 100м2 то преди 74 този апартамент е бил 108м2 заради 2та балкона които не са влизали в квадратурата а общите части бяха в промили и не влизаха в тези 100 м2 защото няма как да изчислиш колко точно площ от входната врата на блока, кабелите, частите от асансьора и т. Н ти принадлежащ по нот. Акт. А сега купуваш 100 м2 без да знаеш колко от всичко са ти набутали като общи части. На туй отгоре остатъкът от чистата площ не отговаря на квадратните метри в апартамента ако тръгнеш да мериш с метър. Тоест крадат те отвсякъде
  • 68 Мен

    4 0 Отговор
    Ти ми обясни как така 72 м2 чиста площ ново строителство, 89м2 с общите части, което видях е с 25 до 30 м2 по малко от моята панелка която е по нот. Акт е 59м2?

    Коментиран от #69

  • 69 софиянец

    1 0 Отговор

    До коментар #68 от "Мен":

    е какво.? Твърдиш, че този новия е реално 30квадрата ли, а е обявен за 90? Чак пък толкова ли?Защото аз бях на един обект и за 113 квадрата 3стаен, което ми се предлагаше. Вътре нямаше място къде да сложа гардероб. И съм убеден ,че не беше по голям от двустайната ми панелка 60 квадрата. Но все си повтарям, че съм си внушавал и че не може да е баш такава секира с тая квадратура.

    Коментиран от #74

  • 70 точно

    0 2 Отговор

    До коментар #65 от "Мен":

    Не знам какво ще ми се смее, ама аз пък ще му се изсмея, че моя данък се изчислява на данъчна оценка , която е 50 хиляди лева , а реално струва 250 хиляди и плащам 100 лева годишен данък, докато на много места, данъкът е фиксиран на 1% от реалната цена на имота потвърдена от независими оценители. Тоест ако апартамента ти струва 250 хиляди на пазара, плащаш 2500 на година данък. Това е положението. А в момента в България за последните 20 години не си платил толкова.
  • 71 дам

    3 2 Отговор
    В наториалния акт се вписва застроената площ на имота плюс проценти от общите части всичко друго са глупости.
    Какво ви топли дали ще ви обява 1000 евро за квадрат или 1200 евро. Все едно като си продавате колата някой да ви каже, ама вие сте обявили , че е 150 коня, ама тя е била толкова като нова, сега вече е друго. Половината ви коне са умрели.
    Започнете нещо много просто, освен квадратура има доста по важни неща като функционалност. Дали е преходен, дали е с правилна форма на помещенията.
    Цената на имота е Х , това е положението, дали ви изнася или не вече вие си решавате, а квадратурата е последното което трябва да ви интересува.

    Коментиран от #72, #73

  • 72 софиянец

    2 0 Отговор

    До коментар #71 от "дам":

    е да де, попринцип е така, ама то пък ти става тъпо накрая, като осъзнаеш, че реално един квадратен метър върху,който се разхождаш в новия си дом ти е стъпил между 5 до 8000лв.
  • 73 Мен

    1 1 Отговор

    До коментар #71 от "дам":

    В наториалния акт се вписва застроената площ на имота плюс проценти от общите части всичко друго са глупости.

    НЕ,

    в старите нотариално актове са вписани реалните м2 без общите части и без балконите

    Приятел, това което се опитваш да ми внушиш е че ако Стоян ми продава имот 100м2 в Люлин 10 за 100к евро и пена ми продава имот 100м2 в Люлин 10 през две преки но за 150к, при равни условия да кажем на гола стена. Всичко за ремонт, аз няма да избера този който е 1000к на м2 а ще избера този който е 1500м2, и защо да го правя. Освен това преди това съм проверил колко аджиба вървят имотите от 100м2 в Люлин 10 които са за ремонт. И след като съм установил че повечето вървят около 100к което е 1000м2 съм разбрал че тези параметри са нормални за този квартал.

    Това е като да избереш между две коли от една марка, едни километри и състияние но на различна цена.

    Коментиран от #75

  • 74 Мен

    2 1 Отговор

    До коментар #69 от "софиянец":

    Казвам това което видях с очите си. Не съм мерил с. метър, но 72 м2 чисто според мен бяха не повече от 50 -52м2.
    Видях също и един тристаен който на запад е двустаен. Той беше може би с 10м2 по голям от моята панелка.

    Коментиран от #76

  • 75 умен

    0 2 Отговор

    До коментар #73 от "Мен":

    не си схванал какво ти е писал човека ама грам. Нека с твоя пример да продължим. Еднаква площ и състояние, но раазлична цена на квадрат. да де ама по-евтиния блок му тече покрива от 5 години и е населен предимно от пенсионери, които нямат/не дават пари за ремонт. Плюс комшията отгоре редовно млати жена си а тоя отдолу иска да ходиш на пръсти за да не му тропаш. На партера един тарикат е направил нарколаборатория а тоя срещу него пък е дилър. В по-скъпия живеят предимно ИТ-та и работят от вкъщи, някои с дечица. Покрива е ремонтиран миналата година а по стълбите баба Пена от 5-ти етаж е наслагала цветя и се грижи за тях редовно. Кое ще препочетеш като гледаш само цена за квадрат?

    Коментиран от #77

  • 76 умен

    0 1 Отговор

    До коментар #74 от "Мен":

    грам не разбираш от понятията. Разлика между двустаен апартамент и апартамент с 2 спални(както е на запад) правиш ли? То само, както е написано има разлика. Дай да мерим в инчове щот на запад така мерят. Имаме си наши специфики в термините като шменти капели например. Освен това точно 10 квадрата на правилните места трябват на една двустайна панелка да стане тристаен апартамент или както му викат на запад-2 бедрум флат.
  • 77 Мен

    2 1 Отговор

    До коментар #75 от "умен":

    Абе братле, тия неща да не би да се случват само по панелките и старите блокове.

    Знаеш ли кво, явно си набил с луда пара в нова уж качествена сграда построена с много скъпи материали всичко това в кавички.
    Нямам време да споря с теб, живей си в новата кооперация и бъди щастлив

    Коментиран от #79

  • 78 ааа

    0 1 Отговор
    Разликата е следната.
    Има застроена площ в която влизат и външните стени и част от стените със съседите. Има и светла площ която е тази която се мери с рулетката , а има и застроена площ плюс общи части и много от продаващите за да не стресират купувачите директно пишат нея, за да излиза с по 200 евро по евтино на квадрат, а дефакто са си решили , че апартамента ще го продадат за Х .
    Защо не започнете да се оплаквате, че цените са и в евро, а заплатите са ви в лева. Все ще намерите за какво да се оплаквате като решите.
    Цената е такава каквато е. На който не му харесва си купува парцел и строи и си смята само светлата площ, останалото ще иска да му е подарък от строителите, които ще кажат, няма проблеми, ще ти направим отстъпка щом искаш, ама първо ще те натоварим двойно с цената.
    Аз пак ще ви попитам защо стара тухла или панелка купена от вашите баби или родители преди 50 години за 15 хиляди лева, сега не е продадете за 20 хиляди, а искате като на новото строителство. Ами защото като са я купували за 15 хиляди лева, заплатите са били по 100 лева на месец и са чакали одобрение от партията да им позволи да си купят и е трябвало да работят я в Кремиковци, я в БДЖ или другаде.

    Коментиран от #81

  • 79 умен

    3 1 Отговор

    До коментар #77 от "Мен":

    ами тия неща се случват предимно в панелките, защото "тарикатите" не искат да плащат общи части. И не съм набил яка пара. Просто съм живял достатъчно време в панел а сега съм в ново и вярвай ми има разлика огромна. В панела ми махнаха парното, заради комшиите. В новото на никой не му минава през главата дори да го маха. Входната такса ми е като за панелка ама се возя в нов асансьор и нови общи части. Даже изтривалки обслужвани от външна фирма имаме и пак ми е на цената на панелка входната такса има още много

    Коментиран от #80

  • 80 Вуй

    0 2 Отговор

    До коментар #79 от "умен":

    Ти па си открил "топлата вода" . Лошото е , че новото строителство се напълни с такива от прованса, като ривере ха ха

    Коментиран от #83

  • 81 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #78 от "ааа":

    Аз мога да ти отговоря на тези въпроси.

    Когато вдигнат още малко лихвите по кредитите, ще разберете колко струват панелките, старата тухла и новото строителство. Това между другото вече се случва и тук. А именно те НЕ струват това което продавачите искат защото сделките продължават да се сриват.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 умен

    0 1 Отговор

    До коментар #80 от "Вуй":

    Не съм я открил, аз само искам да я ползвам. Ама панелкаджиите искат да я забравят. И освен едни общи части, евентуални неправилни форми на стаите и мита за лошото качество на новото с друго не разполагат като доводи. Не мога си обесня един феномен: как лятото в панелката сметката за ток не падаше под 60 лв а в новото и зимата едвам прехвърля 20 лв при равна на брой техника. Даже в новото ползвам и електрическа скара на голямата си открита тераса. Това в панелка е НЕВЪЗМОЖНО. В панелките винаги живеят мизерници, клошари и пенсионери дето вечно нямат пари за каквото и да е. В панелката като трябваше да се прави ремонт на покрива и се почваше драмата със събирането на парите. По половин година събирахме едни 100-150 лв. А имахме един дето искаше касова бележка за входната такса да му била давана. Пълно е с такива "тарикати" по панелките. Кражбите на парно да ги споменавам ли. В новото топломера ти е в коридора, където и минават щранговете и кражбата е НЕВЪЗМОЖНА! Като не искаш парно и топла вода, врътваш кранчето при топломера и си готов. В панелката няма такова нещо. Плащаш като поп сградна инсталация. По 50-70лв плащах в квартирата с махнати радиатори и щрангове в хола и банята. Хем студено хем плащаш. А някои панелкаджии нямат в н.акт идеални части от земята под блока. Притежават кубче въздух ама нали е без общи части. Има още много дето може да се пише.
  • 84 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Европпец":

    Точно пък в Париж много от работещите там живеят в близките селца, които са много красиви и подредени. Близки, близки.... на 50 км от Париж. За тях това си е предградие.
  • 85 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "умен":

    .... а банята е на цели три крачки встрани. Ужас, направо!

    Коментиран от #87

  • 86 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Мен":

    Дневната (или холът) не се ли брои за стая? Три спални не е три стаи. Холът си е стая, при това най-голямата. А в Смолян броят и кухнята за стая.
  • 87 умен

    0 1 Отговор

    До коментар #85 от "Гост":

    А на комшията е на десет. Направо оттам да я мъкнеш водата а? Ако ти беше в банята директно с душа без да правиш тези 3 крачки. То не можеш да се завъртиш в тая тоалетна ами и с кофа ще ми влизаш и парцала ще въртиш. Абе вие мислите ли като пишете или само правите упражнения на пръстите. Сифон няма в тоалетната, което затруднява още повече миенето.
  • 88 Драго

    1 0 Отговор
    София и Банско лика са прилика,и в София и Банско
    свети електрика!
  • 89 Ахъ

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Аз Кочо":

    Казват, че изкуствения интелект ще удари ИТ специалистите-няма да има безкрайно нарастващи доходи за тях.Казват също,че следващите поколения на гурбетчиите, сега влизащи в работоспособна възраст, няма да влагат пари в дядова къща или коптор в близкия град.Казват още,че мазните богати зърнари са с големи и изучени деца вече и Хапартамент в София-Пловдив-Варна не им трябва за отминалите студентски години, а още по-вече,че цената на земеделската земя успешно атакува 3500 и нерядко 4000 лв на дка.Да не забравяме и дъмпинга в цената на продукцията от вън.Картинката е ясна-тенденцията, е че предприемачите трудно ще намират балъци с пари, а банките скоро по-активно ще са заедно с брокерите на пазара с имоти.

    Коментиран от #90

  • 90 Аз Кочо

    0 0 Отговор

    До коментар #89 от "Ахъ":

    Общо взето е така. Но за земята зависи къде е. Аз продавам 2 дка на магистралата Струма от 4 г. на теб 25 евро на м2. Все още я продавам. Ако земята е в Добруджа, ок но ако не, забрави за трзи хиледарки.