Отидете към основна версия

3 692 12

Скъпите жилища гонят столичани към покрайнините на града

  • прага-
  • чехия-
  • жилища-
  • поскъпване-
  • покрайнини

Все по-малко жители на Прага могат да си позволят собствен дом

Снимка: Shutterstock

Поради високата цена на недвижимите имоти и скъпите ипотеки, офертите в столичните райони стават все по-малко достъпни. Вместо Прага хората избират Бероун, Кладно или Мелник.

В Кладно се строи нова жилищна сграда, апартаментите скоро ще бъдат готови за настаняване. Интересът към тях е голям: къщата се намира на 16 минути с кола от Прага. Кладно е един от градовете, където жителите на столицата често се местят сега.

„В момента една трета от апартаментите са продадени. Вече виждаме интерес от страна на жителите на Прага към покупка на недвижими имоти. Високите цени на имотите действително принуждават жителите на големите градове да търсят алтернативни жилища в близките малки градове “, потвърди Мария Моцкова, представител на инвеститора.

В Мелник също се е увеличил интересът на хората към покупка на имоти през последната година. „Когато говорим за продажба на апартаменти в Мелник и околностите, средно 30% от купувачите са жители на Прага. Останалите са местни“, казва Иржи Черни, говорител на агенцията за недвижими имоти.

Подобна ситуация се наблюдава и на други места. Според брокерите около една трета от недвижимите имоти в градовете на Централна Бохемия като Кладно, Мелник, Колин, Млада Болеслав и Бероун сега се продават на хора, които се местят от столицата.

Все повече и повече хора напускат Бърно в търсене на достъпни жилища. Те избират недвижими имоти, например във Вишков, Бланско, Курзим или Модрице. „Въпреки факта, че цените на апартаментите в Бърно са паднали от средно 100 000 крони (4150 EUR) до 80 000 крони (3300 EUR) на квадратен метър през последната година, жилищата остават недостъпни за мнозина“, казва анализаторът на недвижими имоти Ондрей Пеликан.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 9 гласа.

Свързани новини