Отидете към основна версия

6 476 23

Живущи направиха жива верига, за да спрат строеж

  • възраждане-
  • протест-
  • терен-
  • инвеститор

Общински терен е продаден на частен инвеститор в столичния район "Възраждане"

В края на миналата седмица жители на столичния район „Възраждане“ протестираха и направиха жива верига заради строителството на нов многоетажен жилищен блок. Живеещите в бл. 18 твърдят, че строежът ще компрометира целостта на техните жилища и ще затвори улица, която е единствения вход и изход към блока им. Първият протест беше преди месец.

Светла Григорова живее в блок 18. Пред Радио София тя обясни, че теренът е бил общински, но е продаден на частен инвеститор.

„Историята започва още 2010 г. Имаше зелено пространство пред нашия блок – въпросният терен, на който сега се строи. Искахме да се стопанисва от живущите в блок 18, за което сме подали хиляди искания и жалби да ни бъде предоставено от общината. Имотът беше общински. В крайна сметка е изваден от общинската собственост и е продаден на търг 2016 г., въпреки негативното становище на кмета на „Възраждане“, обясни Светла Григорова.

Строежът ще затвори основна улица в района, без която към блок 18 няма как да влезе при нужда пожарна кола или линейка, каза Григорова.

Тя добави, че същинските строителни работи все още не са започнали, но от вибрациите на забиването на пилоти, в няколко апартамента са се напукали стените и таваните.

Пред Радио София кметът на район „Възраждане“ Савина Савова обясни, че от една страна са изправени пред интереса на гражданите, а друга – интересът на инвеститора.

„С решение на Столичния общински съвет и чрез Столичната общинска агенция по приватизация, имотът е продаден. В качеството си на кмет съм дала категорично становище по отношение на тази продажба, в която много ясно съм изложила факти и съображения, че имотът не следва да се продава и че е целесъобразно и в защита на обществения интерес, същият да запази статута си на общинска собственост“, добави Савова.

По думите ѝ независимо, че има издадено разрешение за строеж, не е добре това да се случва.

„Това, че законът го позволява, че имотът е урегулиран по този начин, ние ще положим всички усилия. Виждате, че и в момента тече проверка“, каза Савина Савова.

Тя категорично заяви, че застава на страната на гражданите.

Във Фейсбук профила си, председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев в петък написа, че по случая е подаден сигнал в прокуратурата и за момента строежът е спрян.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.

Свързани новини