Last news in Fakti

11 Септември, 2023 11:51 6 441 23

Живущи направиха жива верига, за да спрат строеж

  • възраждане-
  • протест-
  • терен-
  • инвеститор

Общински терен е продаден на частен инвеститор в столичния район "Възраждане"

В края на миналата седмица жители на столичния район „Възраждане“ протестираха и направиха жива верига заради строителството на нов многоетажен жилищен блок. Живеещите в бл. 18 твърдят, че строежът ще компрометира целостта на техните жилища и ще затвори улица, която е единствения вход и изход към блока им. Първият протест беше преди месец.

Светла Григорова живее в блок 18. Пред Радио София тя обясни, че теренът е бил общински, но е продаден на частен инвеститор.

„Историята започва още 2010 г. Имаше зелено пространство пред нашия блок – въпросният терен, на който сега се строи. Искахме да се стопанисва от живущите в блок 18, за което сме подали хиляди искания и жалби да ни бъде предоставено от общината. Имотът беше общински. В крайна сметка е изваден от общинската собственост и е продаден на търг 2016 г., въпреки негативното становище на кмета на „Възраждане“, обясни Светла Григорова.

Строежът ще затвори основна улица в района, без която към блок 18 няма как да влезе при нужда пожарна кола или линейка, каза Григорова.

Тя добави, че същинските строителни работи все още не са започнали, но от вибрациите на забиването на пилоти, в няколко апартамента са се напукали стените и таваните.

Пред Радио София кметът на район „Възраждане“ Савина Савова обясни, че от една страна са изправени пред интереса на гражданите, а друга – интересът на инвеститора.

„С решение на Столичния общински съвет и чрез Столичната общинска агенция по приватизация, имотът е продаден. В качеството си на кмет съм дала категорично становище по отношение на тази продажба, в която много ясно съм изложила факти и съображения, че имотът не следва да се продава и че е целесъобразно и в защита на обществения интерес, същият да запази статута си на общинска собственост“, добави Савова.

По думите ѝ независимо, че има издадено разрешение за строеж, не е добре това да се случва.

„Това, че законът го позволява, че имотът е урегулиран по този начин, ние ще положим всички усилия. Виждате, че и в момента тече проверка“, каза Савина Савова.

Тя категорично заяви, че застава на страната на гражданите.

Във Фейсбук профила си, председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев в петък написа, че по случая е подаден сигнал в прокуратурата и за момента строежът е спрян.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Юлиян

    21 1 Отговор
    Браво
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Рум. Радев

    12 1 Отговор
    Ха-ха-ха-ха-ха!
  • 4 НАРОДЕ

    26 2 Отговор
    СТАВАЙТЕ НЕМА ТУРЦИ ВЕКЕ САМО ЕНИЧАРИ
  • 5 вижда се

    35 3 Отговор
    Тотална забрана на всякакво строителство . Това не е столица а бразилска фавала !!!

    Коментиран от #17

  • 6 Въпрос

    33 0 Отговор
    Така ли ще я караме? За всяка нередност, за всяка кражба, за всяко нарушение, за всичко, което вършат т. н. "управляващи" да излизаме на протест, да блокираме улици и булеварди, магистрали... Това е нетърпимо вече, това са 34 години анархия и беззаконие. Стига вече, или да работят за хората, или пълен рестарт на цялата държава с нови хора, на които им се работи за нас, а не за тях си и олигархията. Така повече не става и не бива да продължаваме, защото те са си добре, но страда народа.
  • 7 Вуй

    26 1 Отговор
    Трябва да се върне жителството и такива като ривере плачков,които дойдоха на килограм в София да си ходят по родните места
  • 8 Санди

    28 1 Отговор
    На края на управлението си Столична община работи само за себе си - крадене до последно.
  • 9 дамм

    24 2 Отговор
    дългогодишното управление на герП до това води ....
  • 10 Хмммммм

    25 0 Отговор
    Че са изправени пред интереса на гражданите е очевадно,,,
    ноооо пред интереса на "инвеститорите" по- скоро са клекнали, всъщност.....
  • 11 ПРОСТО КИРО И ШАЙКАТА НИ УНИЩОЖАВАТ

    15 2 Отговор
    МАФИЯТА СГЛОБКА СИ СТРОИ, ДЕБИЛИТЕ ГЛАСУВАЛИ ЗА ТЯХ СТАЧКУВАТ И ТАКА ДО КРАЯ НА СВЕТА!

    Коментиран от #18

  • 12 А в Кръстова вада

    13 0 Отговор
    кога?

    Коментиран от #20

  • 13 От Варна

    21 0 Отговор
    Намерихме кадърен адвокат, бяхме единни и упорити
    всички евентуално потърпевши съседи. И се преборихме срещу един от големите инвеститори в града. Още на първото дело си оттеглиха проекта, защото беше “ “очевадно” несъответстващ на каквито и да са закони. Борбата не става само с “живи вериги”, истината е в да!

    Коментиран от #14, #21

  • 14 От Варна

    13 1 Отговор

    До коментар #13 от "От Варна":

    Истината е в съда!
  • 15 архитект експерт

    11 2 Отговор
    След като има празни и пустеещи апартаменти в София , според някои над 10000 , защо тъпо и упорито продължавате да строите ? За кого ? Поне цените нормални ли са или балонизирани ?
  • 16 гого гггггггг

    10 1 Отговор
    Подкупи са взели кучетата от общината , яко подкупи са взели
  • 17 Бонка Общата

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "вижда се":

    Искаш да кажеш фавЕла (на португалски: favela) сигурно!? За непросветените, бразилските фавЕли са бедняшките гета и квартали в големите градове.
  • 18 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "ПРОСТО КИРО И ШАЙКАТА НИ УНИЩОЖАВАТ":

    Нали изчегъртвахте Баце а, ся няма да ривети
  • 19 Соваж бейби

    3 0 Отговор
    Луда политика е българската !Още преди години в София лятото трудно се дишаше няма течение и прахоляк ,няма растителност всеки метър никне като гъба поредната кооперация или бар за временните бараки ала циг.сергия не искам да пиша.Та има ли още място ?Скоро ще започнат строежи и върху стари строителства или във въздуха ако е възможно така да падне и голям мрак тъмнина да не може и капка дъжд да падне на земята.Ами спрте тази лудост бе хора,не ви завиждам когато погледнете през прозореца каква нещастна гледка блокове,терсите битак на комшиите ,мръсотия или кой как се съблича и какво яде безплатно кино смо бинокъл липсва за скучаещи пенсионери на тераста да има по добра видимост.А за мизерните гаражи лека постройка ламарина или бетон е кошмарно ,да се строи подземен паркинг или на близо голямо помещение паркинг не тази грозотия и озеленяване му е майката в жегите се мъчите като грешници в ада.
  • 20 Прав си

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "А в Кръстова вада":

    там няма канали но строят яко
  • 21 въпросът е

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "От Варна":

    Защо ни вкарват насила в подобни проблеми. Работа ли е на хората, които работят, гледат деца или възрастни родители, да ходят да правят живи вериги, да организират протести, подписки, да търсят адвокати, да дават пари за дела... Нали работата на кметовете, в това число и районните кметове, е да осигурят спокойствието на гражданите, правилното прилагане на законите и правилата за строителство. Ние ли трябва да се занимаваме с всичко в тази държава - кой къде строи незаконно или с подкупи е взел разрешително, кой манипулира избори, кой оставя градът да потъне в мръсотия... За какво ни е въобще държавна и местна власт, за какво ни е изобщо държава, която не си върши работата, а чака да си прибира кинтите, а ние да се оправяме сами Ще избие отнякъде тази работа, няма как да стане.
  • 22 Сега ще се

    2 0 Отговор
    сменят кметовете и лапат яко дават разрушители за строеж даже без документи
  • 23 Скапана

    2 0 Отговор
    държава