Отидете към основна версия

4 301 15

Разрушиха дома на голям български революционер

  • стефан караджа-
  • тулча-
  • къща-
  • разрушена
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Къщата на големия български воевода Стефан Караджа в Тулча е разрушена. "Вместо да направим усилие да я съхраним за поколенията, я загубихме", казва съобщи Методи Иванов. През 2019 г. тя се е продавала за 50 000 EUR, след което цената е спаднала до 30 000 EUR, защото е била в лошо състояние. Къщата е била купена от местен, който я е разрушил, уточнява БГНЕС.

Методи Иванов изразява съжаление, че въпреки сигналите до българските власти, "държавата не намери за нужно да закупи тази историческа светиня и да се погрижи да я превърне в музей или български културен център". "Единственото, което направи, бе през 2007 г. съвместно с местните власти да постави паметна плоча на фасадата, която през 2019 г. вече я нямаше", заяви Иванов.

Стефан Караджа е български национален герой и революционер. Роден е през 1840 г. в елховското село Ичме, което днес носи неговото име Стефан Караджово. През 1854 г. семейството му се премества в Тулча. През 1862 г. заминава за Румъния, оттогава започва и неговата революционна дейност.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.

Свързани новини