Отидете към основна версия

2 830 17

Разрушават опасни жилища в комплекси на кипърски гърци

  • никозия-
  • кипър

Много от тях са построени преди около 50 години за временно настаняване

Със събарянето днес в Никозия на първите две обявени за опасни жилищни сгради започна практическото изпълнение на правителствения план за реконструкция на комплексите на кипърски гръцки бежанци след турската инвазия през 1974 г. С над 130 млн. евро в следващите 10 години той е най-голямата държавна намеса в Кипър в жилищния сектор.

Двата жилищни блока са част от петте, за които бе сключен първият договор в рамките на обявената през април правителствена програма, уточнява БНР.

Целта ѝ е цялостно и окончателно решение на дългогодишните проблеми, предизвиквани от остарелите и нестабилни сгради в държавните комплекси за разселени лица, каза вътрешният министър Константинос Йоану, който днес бе на строителната площадка.

Много от тези жилища са построени преди около 50 години за временно настаняване.

Програмата обхваща 358 сгради. В започналата днес първа фаза са включени 43 неподходящи за живеене блокове с общо 375 апартамента в Никозия, Лимасол и Ларнака.

Те ще бъдат постепенно съборени, тъй като са оценени като неподлежащи на ремонт, сеизмично и енергийно укрепване, и в същите райони ще бъдат изградени нови блокове. На засегнатите хора държавата предоставя безвъзмездна финансова помощ за закупуване на апартаменти в тях и за наем, докато те станат готови.

Очаква се строителството на първия нов блок на мястото на съборените да започне скоро и да продължи около година и половина.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.

Свързани новини