Отидете към основна версия

5 509 39

Пазарът на жилища в България през 2024 година

  • пазар-
  • жилища-
  • цени-
  • сделки-
  • софия-
  • пловдив

Балансиран пазар и внимателно планирани покупки

Снимка: М. Богданова ©

Балансиран пазар на жилища и внимателно планирани покупки очакват пазара на жилища в София през 2024 г. Съотношението между търсене и предлагане ще бъде пропорционално, като купувачите няма да бързат с решенията. По-успешно ще се реализират качествените имоти ново строителство или ремонтирани и добре обзаведени жилища на вторичния пазар.

Предстои добра година за качествените имоти

„Купувачите във високия и средния сегмент ще имат разнообразен избор, но ще обмислят внимателно покупките си. Очакванията за ръст на лихвите прави потребителите предпазливи, което е здравословна тенденция след еуфорията в годините около пандемията. Покачването на лихвените проценти обаче няма да е драстично и пазарът ще продължи да бъде активен. Умереността на купувачите ще рефлектира върху ниския сегмент – продавачите там вероятно ще трябва да направят известни компромиси с цената”, коментира Явор Пейчев, изпълнителен директор на Имотека.

Цените на качествените имоти в престижните квартали ще продължат да растат

но плавно – между 2% и 6% в рамките на първите 6-8 месеца от годината. Двустайните и тристайните апартаменти ще формират основния пазар в столицата, а в Пловдив продажбите на къщи ще бъдат ключов двигател.

Затворените комплекси и къщите

ще продължат да бъдат устойчив пазарен сегмент. Около София пазарът се движи основно от къщи на 20-30 км от южната или северната тангента. Клиентите са най-често млади семейства, които търсят самостоятелни къщи с 3-4 спални и достатъчно големи дворове. Това, което е важно за клиентите, е добрият достъп до столицата, така че да могат лесно да стигнат с автомобилите си до учебните заведения на децата и местоработата си. Предпочитани са районите на Герман, Бистрица, но и Гурмазово, Иваняне, Мрамор, Кокаляне.

Клиентите в Пловдив търсят единични къщи със собствени дворове, с минимум 3, но по-често 4 спални. Те държат на голям двор от най-малко 500-600 квадрата. Селата около Пловдив са обект на голям интерес – в тях вече има канализация, улици, частни детски градини, паркове и зелени площи, а достъпът с автомобил е буквално 5 минути. Очаква се през 2024 г. този интерес да се задържи.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 15 гласа.

Свързани новини