Отидете към основна версия

56 893 53

Превръщат българско летище в най-големия соларен парк у нас

  • силистра-
  • летище-
  • соларен парк

Проектът е с капацитет 229 MW и ще се реализира на бившето летище край Силистра

Преходът на Европа към „зелена енергия“ продължава с пълна сила. Само през миналата година са добавени рекорден брой вятърни мощности. Сегментът на добива на енергия чрез соларни панели също е много активен. През миналата година бяха открити доста на брой соларни станции, както самостоятелно, така и от редица предприятия, които целят намаляване на разходите за енергия.

Новата година също се очертава да е доста активна в тази насока. Предстои изграждането на най-големия соларен парк у нас. Той ще бъде разположен на мястото на бившето летище край Силистра. Инвеститорът Rezolv Energy получи разрешение за изграждането на парк с капацитет 229 MW.

Соларният парк „Свети Георги“ трябва да е готов до средата на 2025 г. Той ще е разположен на площ от 165 хектара. Ще бъдат монтирани близо 400 000 панела, които средно годишно ще произвеждат 313 GWh електроенергия. Тя ще бъде купувана от търговски и индустриални субекти чрез дългосрочни споразумения (PPA).

Създадената през 2020 г. компания Rezolv Energy е с фокус върху инвестиции в устойчива инфраструктура в Централна и Югоизточна Европа. Най-големите проекти на компанията са у нас и в Румъния. В северната ни съседка тя изгражда фотоволтаична централа с мощност 1.06 GW.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 58 гласа.

Свързани новини