Отидете към основна версия

4 443 14

Наложиха голяма глоба на община Пловдив заради санирането

  • пловдив-
  • саниране-
  • проблем-
  • глоба

Трябва да върне 700 000 лева по програмата "Региони в растеж"

Снимка: М. Богданова ©

Нова финансова корекция е била наложена на Община Пловдив заради нередности по програмата „Региони в растеж”. Този път за санирането на 4 многофамилни жилищни сгради, които вече са завършени.

Управляващият орган е наложил санкция от 25% или 699 000 лв. за обществената поръчка, пусната в мандата на Здравко Димитров през 2020 година за енергийното обновяване на 5 блока с 2,8 млн. лв., уточнява Trafficnews.bg. Градските власти са атакували санкцията в Административния съд, но жалбата е била отхвърлена.

Поръчката бе за блоковете на ул. „Иван Стефанов Гешев“ № 30, район „Западен”; бул. „България“ №196, район „Северен”; бул. „България“ № 45, 47, район „Северен” , бул. „Васил Априлов“ №83-91, район „Централен” и ул. „Жеравна“ №1, 3, район „Източен”. Първата позиция за блока в „Западен” бе прекратена, тъй като фирмата се е отказала от договора, а впоследствие бе пусната нова процедура.

За другите четири обекта обаче Община Пловдив е сключила договори. За бул. „България“ №196 с „Делчев инженеринг” ООД, а за другата в Кършияка с „Парсек груп” ЕООД , за блока на бул. „Васил Априлов“ с „Пирс –Д” ООД, а в „Източен” с „Екодин” ЕООД.

При проверка на управляващия орган обаче е установено, че поръчката е била заложена със субективни критерии, които са в разрез със Закона за обществените поръчки, като това обосновава извод за незаконосъобразно разходване на тези средства.

Логиката на законодателя в случая е, че ако възложителят не беше допуснал установените от административния орган нарушения, общите разходи по финансиране на дейностите биха били по-ниски, а оттам и разходите за Европейския съюз биха били по-малки.

Това бе втора поръчка за въпросните блокове, като първата бе прекратена от бившия зам.-кмет по строителството Пламен Райчев. Тогава предлогът бе, че Община Пловдив е заплашена с 25% финансова корекция заради нарушения в документацията. Парадоксалното е, че и новите условия са били възприети като дискриминационни и градските власти ще трябва да върнат 700 хил. лева, ако ВАС потвърди решението на Административния съд.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 21 гласа.

Свързани новини