Last news in Fakti

16 Януари, 2024 17:21 4 374 14

Наложиха голяма глоба на община Пловдив заради санирането

  • пловдив-
  • саниране-
  • проблем-
  • глоба

Трябва да върне 700 000 лева по програмата "Региони в растеж"

Наложиха голяма глоба на община Пловдив заради санирането - 1
Снимка: М. Богданова ©

Нова финансова корекция е била наложена на Община Пловдив заради нередности по програмата „Региони в растеж”. Този път за санирането на 4 многофамилни жилищни сгради, които вече са завършени.

Управляващият орган е наложил санкция от 25% или 699 000 лв. за обществената поръчка, пусната в мандата на Здравко Димитров през 2020 година за енергийното обновяване на 5 блока с 2,8 млн. лв., уточнява Trafficnews.bg. Градските власти са атакували санкцията в Административния съд, но жалбата е била отхвърлена.

Поръчката бе за блоковете на ул. „Иван Стефанов Гешев“ № 30, район „Западен”; бул. „България“ №196, район „Северен”; бул. „България“ № 45, 47, район „Северен” , бул. „Васил Априлов“ №83-91, район „Централен” и ул. „Жеравна“ №1, 3, район „Източен”. Първата позиция за блока в „Западен” бе прекратена, тъй като фирмата се е отказала от договора, а впоследствие бе пусната нова процедура.

За другите четири обекта обаче Община Пловдив е сключила договори. За бул. „България“ №196 с „Делчев инженеринг” ООД, а за другата в Кършияка с „Парсек груп” ЕООД , за блока на бул. „Васил Априлов“ с „Пирс –Д” ООД, а в „Източен” с „Екодин” ЕООД.

При проверка на управляващия орган обаче е установено, че поръчката е била заложена със субективни критерии, които са в разрез със Закона за обществените поръчки, като това обосновава извод за незаконосъобразно разходване на тези средства.

Логиката на законодателя в случая е, че ако възложителят не беше допуснал установените от административния орган нарушения, общите разходи по финансиране на дейностите биха били по-ниски, а оттам и разходите за Европейския съюз биха били по-малки.

Това бе втора поръчка за въпросните блокове, като първата бе прекратена от бившия зам.-кмет по строителството Пламен Райчев. Тогава предлогът бе, че Община Пловдив е заплашена с 25% финансова корекция заради нарушения в документацията. Парадоксалното е, че и новите условия са били възприети като дискриминационни и градските власти ще трябва да върнат 700 хил. лева, ако ВАС потвърди решението на Административния съд.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Подковов

    6 19 Отговор
    От много време се говори, че община пловдив бърка в здравето на много от олигарсите в блатото. Дразнис това, че не иска да се саморазпадне демократично и да се превърне в монтанско село. За капак на всичко организирания от тях "капана" придоби международна известност и посещаемост със своя чар. Нещо с което другите градове не могат да се похвалят, защото мафията ги е превърнала буквално в надраскани и полу разрушени гета...

    Коментиран от #12

  • 2 Сатана Z

    9 19 Отговор
    Пловдивските "майните" искат да взривяват паметници ,а една кочина не могат да санират
  • 3 Големи кражби от

    11 18 Отговор
    туй саниране, направо грабеж. Всяка добра идея се обръща в схема и кражба.
  • 4 Георги

    8 3 Отговор
    А от кой джоб трябва да ги върнат градските власти? Община Пловдив по това време се е представлявала от някой служител, а не от неизвестен извършител. Сега задължително и общината трябва да си потърси парите, за да се научи най-после бай Ганьо да носи отговорност.
  • 5 хххх

    4 1 Отговор
    Коцето прави поразии...
  • 6 Ботев Пловдив

    9 1 Отговор
    Зикоооооооооо, къде си се скрил?! Хайде, отговаряй за четирите години, в които разсипа града ни!
  • 7 Хммм

    3 5 Отговор
    Защо сега? Няма да се учудя ако излезат и други подобни. Натиск да се гласува за махането на Альоша.
  • 8 От Каспичан,

    2 2 Отговор
    Ама колко са тези 700 бона като за това време една шепа тарикати са се облажили и откраднали много повече..
    Всъщност става въпрос за ОПГ от пладнешки разбойници!!
    Ех да бяха при батька Лукашенко в Беларус отдавна да са в панделата,затвора!!
  • 9 Родриго Дутерте

    2 0 Отговор
    Бачкаш ли ревло ха ха,къде ши ходиш ха ха

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Родриго Дутерте":

    Мани го да гърби,че и без това нема шерпи
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 "Кредит Маркет ООД"

    1 0 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма