Отидете към основна версия

2 654 3

Интересът е към добре работещи сгради, а локацията вече е второстепенен фактор

  • бизнес имоти-
  • пазар-
  • инвестиции

Сделки за общо 190 млн. EUR в бизнес сегмента са реализирани през 2023 година

Снимка: М. Богданова ©

Инвестиционните сделки в бизнес имоти в България през изминалата 2023 г. са на обща стойност 190 млн. EUR. Половината от търгуваните имоти са в офис сегмента. На второ място са хотелите, а на трето - търговските площи.

Следващите по активност са сегментите на хотелите и търговските площи, съответно с 18% и 17% от общия обем. След голямата портфолио сделка на CTP през 2022 г., през изминалите 12 месеца логистичните и индустриални имоти отбелязаха по-скромни обеми. Спецификата на този пазар обаче е, че се купуват основно добре работещи и модерни сгради, по-рядко имоти с добра локация, но с нужда от сериозни инвестиции. За 2023 г. обемът на този сегмент е 6% от общия.

“Инвестиционният пазар се вписва изцяло в тенденциите от предходните години – и като обем, и като типове сделки. Наблюдаваме отчетлив превес на българските купувачи, в същото време – основно трансакции с подценени активи или такива с потенциал за добавена стойност“, казва Явор Костов, управляващ партньор в Cushman&Wakefield Forton.

В сегмента на индустриалните и складови площи се наблюдава нисък процент на свободните площи. Това, от своя страна, доведе до лек ръст на наемните нива. При търговските обекти, 80% от новооткритите такива са в ритейл парковете.

 

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини