Отидете към основна версия

3 337 21

И Латвия след Япония започва изграждането на убежища

  • литва-
  • убежища-
  • сгради

Изготвени са универсални препоръки за изграждане на убежища във всички видове сгради

Снимка: Shutterstock

Универсални препоръки за изграждане на убежища във всички видове сгради са изготвени от Литовската камара на архитектурата. Експертните съвети са представени на обществеността.

„Изготвени са препоръки за всички видове сгради – за индивидуални сгради, жилищни сгради, административни сгради, обществени сгради, църкви и манастири, подземни паркинги“, каза председателят на камарата Алгимантас Плюкас.

Според него, като част от обновяването на жилищни и обществени сгради от старо строителство, всички те ще бъдат оборудвани с убежища не по-рано от 5 до 7 години. "Не можем да чакаме. Това, което можем да направим сами, трябва да го направим сега", отбеляза председателят.

Както е посочено в препоръките, желателно е помещенията, използвани като убежища, да не са твърде големи, да имат здрави стени - за предпочитане тухлени или бетонни, да имат защитени прозорци или да нямат прозорци, с предварително осигурен достъп на въздух, с автономна източник на електричество, запаси от вода и храна.

В момента по-малко от една трета от жителите на Литва биха могли да използват съществуващите убежища, в които могат да се укрият в случай на военна опасност или критична ситуация от друго естество. Властите са задължили предприемачите да инсталират навеси във всички нови сгради.

 

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.

Свързани новини