Отидете към основна версия

4 915 236

Достъпността на жилищата се е подобрила

  • достъпност-
  • обем-
  • сделки-
  • жилища

Спад в коефициента в София

Снимка: М. Богданова ©

Коефициентът на достъпност на жилища в София в края на 2023 г. спадна до 1.03. Де факто достъпността на апартаменти в столицата се е подобрила, тъй като доходите нарастват по-бързо от цените.

„Средната работна заплата в София достигна 3025 лв. през последното тримесечие на 2023 г. и така за закупуване на 1 кв.м. жилищна площ в София са били нужни около 1 средни месечни софийски заплати. За сравнение, през 2008 г. (в предходния пик на пазара) бяха нужни 3.4 заплати за същата площ“, сочат данните на Bulgarian Properties.

Относно обемът на продажби Агенцията по вписванията показват, че сделките с имоти в София бележат първи ръст след няколко поредни тримесечия на спад от 2022 г. Вписани са 7298 имотни сделки при 6381 през 2023 г. Така регистрираният ръст е с 14.4% на годишна база, което е едно от най-големите нараствания на сделките в София, а като обем нарежда тримесечието до най-силните първи тримесечия за имотния пазар.

Данните на Bulgarian Properties също сочат ръст на сделките в София, като този ръст е около 20%, включвайки и сделките с жилища в новостроящи се сгради.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 20 гласа.

Свързани новини