Отидете към основна версия

8 634 44

Чужденците предпочитат покупка на имот в Сърбия пред такъв в България

  • сърбия-
  • българия-
  • имоти-
  • чужденции-
  • покупка

Руснаците са причина за двойния ръст на чуждестранните инвеститори за година

Снимка: Shotterstock

Делът на чуждестранните граждани на сръбския пазар на недвижими имоти почти се е удвоил през годината, сочат данните на Републиканския геодезически институт (RGZ). От общия брой купувачи делът на живеещите извън Сърбия се е увеличил до 4,81% през 2023 г. спрямо 2022-ра, когато е бил 2,93%. Напоследък най-много чуждестранни купувачи идват от Русия.

„През последните години руснаците действаха предимно като наематели на апартаменти и търговски помещения в Сърбия, но сега те все по-често решават да купуват. Те основаха голям брой компании, които продължават да действат като купувачи на недвижими имоти. Сред купувачите има и украинци, а от Европейския съюз най-много са от Франция и Германия. Има и граждани на САЩ, Канада и Австралия. Има и много сърби, които живеят и работят в чужбина и традиционно купуват имоти на вътрешния пазар като форма на сигурна инвестиция“, казва Нела Пешич от агенция Rajcevic Nekretnine.

Купувачите от страни с по-висок стандарт на живот се интересуват най-много от закупуване на апартаменти, особено такива разположени в луксозни нови сгради в Белград. Клиентите с по-малък бюджет се интересуват от апартаменти в по-стари сгради в покрайнините на Белград.

„Къщите и търговските обекти се купуват по-рядко, а по отношение на парцели в регулация забелязваме повишен интерес предимно от страна на чужди компании, които търсят нови терени за изграждане на големи жилищни комплекси. Руснаците имат напълно различни стандарти, така че интересите им варират от периферните райони на града и малките апартаменти до модерните, луксозни и просторни апартаменти в централните и най-скъпите райони на Белград“, казва Пешич.

Руснаците и украинци се интересуват и от къщи извън сръбската столица, в райони на около час път с кола от града. Чужденците обикновено търсят апартаменти, но изключение правят гражданите на Северна Македония, които купуват частни къщи с цел по-нататъшно обновяване. Прави впечатление, че на вътрешния пазар навлизат и унгарци, които се интересуват предимно от закупуване на строителни терени.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 27 гласа.

Свързани новини