Отидете към основна версия

5 321 11

Промениха визията на новия Терминал 3 на летище „София“

  • летище-
  • софия-
  • терминал-
  • реконструкция

Ще бъде с ръкави и да се отива от/до самолетите пеша

Влизането на България във въздушния Шенген, а не удобството на пътниците, наложиха промени на проекта за строеж на третия терминал на летище „София“. Първоначалният замисъл, терминалът да е без ръкави, доведе до недоумение как така в XXI в. ще се строи летищен терминал без ръкави. Влизането ни в шенгенското пространство обаче наложи да се извърши променя. Така Терминал 3 на столичния аеропорт ще разполага с ръкави и с възможност да се отива от/до самолетите пеша (т.нар. WiWo – walk in, walk out).

Терминал 3 ще бъде свързан с Терминал 2 посредством топла връзка, а последният ще бъде разширен с три ръкава, пригодени да посреща най-големите пътнически самолети като Airbus A380 r Boeing 747. Строителството на третия терминал ще започне през първото тримесечие на 2026 г. и ще продължи поне 3 години, уточнява Travelnews.

Предстой реконструкция на Терминал 2 като през това време ще работи и Терминал 1. След това Терминал 1 ще бъде затворен за ремонт и ще обслужва само частни самолети и VIP пътници.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 16 гласа.

Свързани новини