Отидете към основна версия

4 909 78

Поскъпването на жилищата тласка местното население към провинцията

  • швейцария-
  • цюрих-
  • жилища-
  • наеми

Швейцарците напускат големите градове

Снимка: Shutterstock

Недостигът на жилища в Швейцария, който достигна своя връх през последното десетилетие, принуждава семейства и отделни хора да напуснат градовете в търсене на по-достъпен живот в провинцията. Наемните цени са значително по-ниски извън големите градове, според нов доклад на UBS.

Най-новите данни сочат, че всяка година 15 000 души напускат швейцарските градове. Високите разходи за наеми и недостигът на жилища в големите градове карат хората да търсят по-достъпни варианти. Наемите на жилища извън големите градове са със 16% по-ниски. В някои случаи наемането на жилище на 30 минути път с кола от центъра на Цюрих може да струва наполовина. Нарастването на дела на хора, които работят дистанционно и наличието на гъвкави работни графици улеснява преместването на хората от метрополисите. И не на последно място строителството в селските райони обикновено е по-евтино и среща по-малко пречки, отколкото в градовете.

Очаква се в бъдеще все повече хора да се преместват в предградията и селските райони на Швейцария. Тази тенденция може да е от полза за строителните компании, специализирани в селското строителство. Изселването от градовете може да доведе до по-ниски цени на жилищата в метрополисите.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.

Свързани новини