Отидете към основна версия

4 623 30

Пазарът на жилища се обръща

  • жилища-
  • покупка-
  • ползване-
  • инвестиция-
  • замяна-
  • imot.bg

Купува се основно за собствено ползване

Снимка: М. Богданова ©

През последните години сме свидетели на плаващо поскъпване на цените на жилищата. През същото това време се чака и повишаване на лихвените проценти по ипотечните заеми, което така и не се случва. „В момента банките имат пари. Те винаги обявяват нови и нови промоции, както и удължават вече съществуващите такива. Така например, една от големите банки в момента предлага лихва от 2.18% за кредит над 100 000 EUR“, коментират кредитни консултанти.

Тези два, както и други фактори, карат хората да си купуват жилища предимно за собствено ползване, а не с цел инвестиция. Малко над 60% от купувачите през тази година са придобили жилище с цел собствено ползване, сочат данните от анкета на най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. С цел инвестиция жилище са придобили 29%, като от тях 21% са го купили, за да го отдават под наем, а 8% - за ремонт и продажба на по-висока цена на по-късен етап.

Замяната на жилище за друго също продължава да се практикува, макар и доста рядко. Причината е именно достъпното кредитиране и спестените средства, коментират анализатори. 6% от респондентите са заменили по-голямо за по-малко жилище. Най-вече това са възрастни хора, които имат нужда от кеш пари и решават да продадат по-голямото си жилище, да придобият по-малко и със сумата, която им остава да живеят. Замяна на по-малко с по-голямо жилище са приложили през тази година около 5% от анкетираните. Това са предимно хора в трудоспособна възраст, които имат вече дете и им е необходима още една стая. Те избират този вариант, за да избегнат ипотечния кредит и да не нарушават месечния бюджет.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.

Свързани новини