Отидете към основна версия

1 491 5

Жители на Пазарджик са приютявали хора от ИДИЛ

  • жители-
  • пазарджик-
  • приютявали-
  • хора-
  • идил

Днес се проведе третото поред съдебно заседание по наказателното дело за радикален ислям

Жители на Пазарджик са приемали в домовете си хора от терористичната групировка ИДИЛ и са им помагали да се придвижат към Западна Европа, твърди обвинението по делото за насаждане на религиозна омраза и пропагандиране на война, което беше повдигнато срещу 14 души от Пазарджик, Пловдив и Асеновград. Прокуратурата още не е обявила какви наказания ще поиска за Ахмед Муса Ахмед и 13-те му последователи. 

Днес се проведе третото поред съдебно заседание по наказателното дело. Съдебното следствие продължи с дочитане на обвинителния акт.

Според прокуратурата разпространяването на идеите на ИДИЛ в България започнало със създаване на профили във Facebook, продължило с проповеди в частната джамия "Абу Бакир" в Пазарджик и със снимки със знамето на терористичната организация. 

Подсъдимите бяха приканени да дадат обяснения, всички се отказаха и заявиха, че ще осъществят това си процесуално право на по-късен етап от делото. 10 от тях оттеглиха депозираните си молби за изменение на наложените им мерки за неотклонение „Задържане под стража“ в по-леки. Съдът разгледа молбата на Александрина Ангелова за изменение на наложената й мярка „Парична гаранция“ в по-лека и определи „Подписка“. Изменението на мярката се налага заради влошеното й здравословно състояние и поради обстоятелството, че е студентка и не разполага с никакви средства за издръжка и обучение.

Определението на съда подлежи на обжалване и протест в 7-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив. Следващото заседание е насрочено за 1 април 2016 г. Предстоят разпити на свидетели.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини