Отидете към основна версия

8 654 7

Кела с маска на Вендетата в съда

  • пламен дишков-
  • кела
Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд разгледа молбата на Пламен Дишков-Кела за възобновяване на делото му. Бившият лидер на силовата групировка СИК в Бургас влезе с прочутата маска на Вендета. Тя се използва от Анонимните, в знак на протест срещу ACTA.

Той бе осъден на 20 г. затвор за убийството на Димитър Стаматов-Мастара през 2002 г. Дишков иска възобновяване на делото, тъй като е осъден задочно. В молбата си твърди, че не е взел участие нито в съдебната, нито в досъдебната фаза, а наказателното производство е започнало, без да участва в него в каквото и да е друго процесуално качество. Според него до момента на задържането му в Португалия не му е бил известен фактът на задочното му осъждане.

В началото на януари Португалия ни върна 36-годишния Дишков, който е осъден на 20 години затвор като подбудител и помагач в убийството на Димитър Стаматов-Мастара. Кела беше заловен през лятото в Португалия по силата на издадена европейска заповед за задържане от 18 юли 2008 г. въз основа на влязла в сила присъда на Бургаския окръжен съд с наложено наказание 20 години лишаване от свобода.

На 21 ноември 2002 г. към 17.00 ч. в Бургас Пламен Дишков и двама негови приятели раниха смъртоносно Димитър Стамов. За покушението бе обвинен Кела, който получил сумата 10 000 щатски долара за мократа поръчка. Ден след това Дишков напусна България с полет до Полша. През годините, Кела се появяваше периодично в ЮАР, Уругвай, Бразилия, Италия и Германия.

Самият той твърди, че не се е крил, а не е знаел, че го издирват. „Това че съм напуснал страната като един от многото българи, не означава, че се укривам. Освен това, ако бях уведомен, че има такъв проблем, щях да се върна“, заявява Кела в интервю.

„След задържането ми в Германия (тогава екстрадиция бе отказана, тъй като към този момент Дишков имаше оправдателна присъда - б.а), в рамките на 3-4 години съм проверявал на официални страници в интернет дали е имало проблем с мен. Това ми беше достатъчно”, отговаря Кела на въпроса как така за толкова години не е разбрал, че е осъден в България и е издирван от полицията по цял свят.

„И на адвоката си в Португалия казах, че не е възможно да се укривам с този си начин на живот. Той ме познава отпреди във връзка с бизнеса ми там“, казва още Кела. По думите му в периодите, в които са твърдели, че се крие, при него са идвали българи на гости. „И в един момент някой твърди, че аз се крия!“, учудва се той.

Дишков си обяснява факта, че в този момент сте станали оперативно интересен, с изборите през есента на миналата година. „Ако се направи малка калкулация - трофейно трябваше да бъда докаран преди президентските избори. Това обаче не се случи. Аз без да се крия, не ме намериха 10 г. Ако съм се крил, сигурно и 40 нямаше да ме намерят“, казва той.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Кела не знаел, че го издирват, не се крил

    Това че съм напуснал страната като един от многото българи, не означава, че се укривам. Освен това, ако бях уведомен, че има такъв проблем, щях да ...
    31.01.2012
    11 891
    11
  • Португалия ни върна Кела

    Португалия ни върна 36-годишния Пламен Дишков-Кела, осъден на 20 години затвор като подбудител и помагач в убийството на Димитър Стаматов-Мастара. ...
    06.01.2012
    3 248
    1
  • Екстрадират у нас Кела

    Издирваният за неизлежана присъда Пламен Дишков-Кела днес ще бъде екстрадиран от Португалия. Португалските власти са преценили, че искането на бълг ...
    05.01.2012
    12 788
    7