Отидете към основна версия

22 264 21

Полицаи гонят в гората и на пътя Nissan Patrol

  • бракониер-
  • лов-
  • джип

Беглец-бракониер се изплъзва на полицията, минава през лента с шипове

Снимки: МВР

52-годишен мъж от Варна е привлечен като обвиняем за извършени престъпления. С постановление на Районна прокуратура – Шумен мъжът е задържан за 72 часа, съобщиха от МВР.

При специализирана полицейска операция, проведена за времето от 23 до 26 март, в която са участвали полицейски служители и представители на Държавното ловно стопанство, били изградени няколко поста за наблюдение.

На 25 март малко след 23.00 часа един от екипите чул двигател на автомобил, забелязал колата да навлиза в гората без включени светлини, чул изстрели. След по-малко от два часа автомобилът бил засечен да се насочва към асфалтовия път. Веднага бил задействан специализиран екип за задържане.

Въпреки включената светлинно-звукова сигнализация, водачът увеличил скоростта и не се подчинил на разпореждането да спре, като преминал и през поставената на пътя лента с шипове. Неизвестният шофьор не спрял и на следващ сигнал, подаден от друг пътен полицейски екип, продължил да шофира с изгасени фарове.

В хода на оперативните действия била установена марката на колата -Nissan Patrol, както и собственикът й 52-годишният мъж от Варна.

В разследването се включили и криминалисти на ОДМВР-Варна, които задържали нелегалния ловец в дома му. При претърсването са иззети патрони за ловна карабина 300 „Уинчестър“.

Полицаите установили, че автомобилът бил със свалени три  гуми,  в една от тях бил намерен шип от лентата за принудително спиране. На предната седалка били открити и следи от косми и кръв от животно. В друго негово жилище във варненското село Долище е намерена и иззета ловна карабина „ Браунинг”- калибър 300. Оказало се, че мъжът е притежавал оптическо оборудване и уреди за нощно виждане, чиято стойност е над 6 000 евро.

Четири досъдебни производства са образувани от началото на март тази година заради извършени бракониерства на дивеч на територията на Шумен, припомнят от полицията в града. Първото е на 11 март, когато в землището на село Черноглавци били намерени отстреляни 3 диви свине-майки и едногодишно диво прасе. На местопроизшествието са намерени и иззети 3 метални гилзи от ловно оръжие, установени са и дири, оставени от автомобила.

В нощта на 18 срещу 19 март в землището на селото били открити две одрани кошути, в трупа на едното животно е намерен метален проектил. Ден след това е образувано трето досъдебно производство, отново заради намерени две убити кошути.

На 26 март е образувано и четвъртото досъдебно производство за намерен отстрелян благороден елен в землището на село Сини вир.

И при четирите случаи е установено, че животните са блъскани с автомобил, а след като са умъртвени, са връзвани и влачени до най-близкото високо място, където е започвало дрането.

Това дало повод ръководството на ОДМВР-Шумен да сформира работен екип и след анализ да планира и предприеме организирането на специализирани полицейски операции на територията на общините Венец, Каолиново и Хитрино.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини