Отидете към основна версия

11 204 17

Делото срещу Гриша Ганчев е на финалната права

  • гриша ганчев-
  • дело

Тематично озаглавената акция "Захар" се проведе през 2012 година

Снимка: БГНЕС

Делото срещу Гриша Ганчев, започнало преди 4 години, е на финалната права. Обвиненията срещу бизнесмена са за престъпления, свързани със сделки със захар. Според прокуратурата Ганчев е ръководел престъпна група, част от която е и синът му Данаил, която укрила данъци на обща стойност 711 580 лева. Това се случило чрез фиктивни сделки.

Има и други обвиняеми от "Литекс комерс".

По същото дело бизнесменът беше обвинен и за закана с убийство към бившия шеф на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов, но от самото начало на процеса Стефанов обясняваше, че бил заблуден за заплахите.

Тематично озаглавената акция "Захар" се проведе през 2012 година. Тогава служители на ГДБОП и НАП нахлуха в офисите на "Литекс комерс". Делото беше внесено в съда едва две години и половина по-късно, тъй като защитата на Ганчев Татяна Дончева категорично заяви, че процесът трябва да приключи или да бъде внесен в съда предвид законовия 2-годишен срок.

Чрез публикации в медиите през април тази година стана ясно и че собственикът на "Литекс" има ново обвинение - че е ръководил още една престъпна група за данъчни злоупотреби при търговия със захар. След проверка на журналисти стана ясно, че второто дело е внесено в спецсъда още в края на миналата година.

Днес и в утрешния ден предстоят пледоарии на страните по делото, а след това се очаква съдът да насрочи дата за крайното си решение.

На едно от заседанията адвокатката на Ганчев Татяна Дончева в прав текст обвини, че държавната машина играе на едната от двете страни, като целта е Ганчев да се раздели с "Петрол".

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.

Свързани новини