Отидете към основна версия

14 785 20

Пловдивчанин стана милионер във фейсбук

  • измама-
  • фейсбук

Оказва се, че това е поредната нагла измама в мрежата

Илюстративна снимка, Shutterstock

31-годишен пловдивчанин успя да се почувства като милионер, дори за кратко. Той получил дълго съобщение, чрез което банкер от Филипините го уведомява, че е наследил 8 500 000 долара.

След минута в размисли и четене, установил, че това е поредната нагла измама в мрежата.
„Измамата е добре изпипана, историята е драматична. Явно се изпраща до много потребители, тъй като, ровейки се в интернет, видях, че се коментира в турски сайтове като проблем в социалните мрежи.

Полученото съобщение е идентично, но само се сменя фамилията на уж починалия богаташ така, че да пасне с тази на жертвата.

В случая на моя профил във фейсбук фамилията ми е творческа измислица и такава не съществува, така че трудно бих се вързал на подобна драма и едни милиони, които просто теб чакат“, коментира той, цитиран от „Марица“.

Ето и част от полученото съобщение:

„Предлагам си ръка за приятелство и вярвам, че ще ме приемете с добро сърце, прочетох профила ви и бях принуден да се свържа с вас и да видя как най-добре можем да си помогнем.

Аз съм г-н Ричмънд Рейес Сантяго, банкер по професия, работещ в Banco De Oro, Филипини. Водя важна бизнес дискусия, която искам да споделя с вас, която вярвам, че ще ви заинтересува, защото е във връзка с фамилията ви и двамата ще се възползваме от нея.

Вие сте единственият наследник на г-н Бенсън, гражданин на вашата страна, който е участвал в Gold Business и е бил вносител и износител както на нови, така и на стари автомобили, камиони предимно от Германия, САЩ и Япония, а също и бизнес консултант на компания Shell.

Тук във Филипините има фиксиран депозит в моята банка през 2005 г. на стойност 8 500 000,00 щатски долара (осем милиона петстотин хиляди щатски долара). За съжаление той е сред деветнадесетте души, починали след хеликоптер, превозващ петролни работници, се разби в Северна Русия.

Авиационната агенция на страната съобщи, че 16 от 19-те пътници и тримата членове на екипажа са загинали при катастрофата на самолета.

Г-н Бенсън не спомена нито един от роднините си, а няма деца. Търсих средства за справяне със ситуацията, защото ако моите банкови директори случайно знаят, че Бенсън е мъртъв и няма наследник, те ще вземат средствата за лично ползване, така че не искам това да се случва.

Ето защо, когато видях фамилията ви, бях щастлив и сега търся вашето съдействие, за да ви представя като наследник на сметката, тъй като вие имате същото фамилно име като неговото и централата на моята банка ще ви пусне сметката“.

В следващите редове мнимият банкер иска лични данни, снимка на лична карта, номер на банкова сметка и адрес. Обещава, че ще си поделят средствата 50/50.

„Третирайте тази информация като поверителна и не отговаряйте тук във Facebook от съображения за сигурност. Ще ви дам подробности, след като получа спешния ви отговор чрез личния ми имейл адрес: richmondreyes205@gmail.com“, завършва неизвестният измамник.

Справка на „Марица“ показа, че с името на въпросния „банкер“ има създадени поне 50 профила във фейсбук, с малки разлики в изписването. Снимката е почти идентична на всеки един от тях.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.

Свързани новини