Отидете към основна версия

6 028 52

Оправдаха д-р Иван Димитров за убийството на Жоро Плъха

  • жоро плъха-
  • иван димитров

Все пак лекарят получи условна присъда за притежаване на незаконен пистолет

Снимка: БГНЕС

Д-р Иван Димитров, обвинен в убийството на Жоро Плъха, беше оправдан. Това стана ясно от решението на съда.

Пловдивският окръжен съд прие, че убийството от 2 март 2018 г. е извършено при неизбежна отбрана, поради което и на основание чл. 304 от НПК във вр. с чл. 12 ал.1 от НК го оправда по обвинението за извършено престъпление по чл. 119, вр. чл. 115 от НК.

Със същата присъда Пловдивският окръжен съд призна подсъдимия д-р Иван Димитров за виновен в това на 2 март 2018 г. в гр. Пловдив да е държал огнестрелно оръжие – пистолет марка „Валтер“ РН 9х19 мм и боеприпаси за огнестрелни оръжия – 16 броя патрони 9х18 мм и 1 бр. патрон с надпис 1947 GFL 9 M38, без да има за това надлежно разрешение, поради което и на основание чл. 339 ал.1 вр. чл. 54 от НК го осъди на 2 години лишаване от свобода, като на основание чл. 66 ал.1 от НК отложи изтърпяването на това наказание с изпитателен срок от 3 години.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

Припомняме, че Апелативен съд – Пловдив върна казуса с убийството на Жоро Джевизов на първа инстанция за повторно разглеждане. Окръжен съд оправда лекаря по обвинението в убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Медикът обаче бе осъден на 2 години условно с 3 години изпитателен срок за притежанието на незаконни боеприпаси.

По време на разпоредителното заседание медикът пожела делото да се гледа по съкратеното съдебно следствие, с разпити на само 5 свидетели.

Трупът на Джевизов бе намерен в ранните часове на 2 март 2018 година върху капака на кола зад сгредата на Областна управа в Пловдив, която се намира на метри от къщата на доктора. Припомняме, че Димитров бе задържан за убийството на Жоро Плъха ден по-късно - на 3 март, а арестът бе съпроводен с поредица от граждански протести. Хората настояваха, докторът да бъде освободен, тъй като се е отбранявал. Така повлияни от гражданския натиск или пък съобразно закона на 6 март 2018 г. съдът освобождава от ареста Димитров, като спрямо него е взета мярка за неотклонение „Подписка".

Според данните изнесени от прокуратурата и заложени в обвинителния акт на 1 март 2018 г. Жоро Плъха решил да извърши кражба. По това време Димитров живее в кооперация до Областна управа, зад която има двор, в който са ситуирани шест гаражни клетки. Той ползвал първата за работилница, като в периода на престъплението доктора бил сам в дома си, понеже правел ремонт.

На 2 март 2018 г., около 1,30 часа през нощта, д-р Димитров минал през една от стаите в жилището си и видял, че лампата в работилницата свети. Помислил, че е забравил да я изключи и решил на сутринта да отиде да я загаси. След известно време забелязал, че лампата не свети и вратата на гаража-работилница била леко открехната. Решил да провери какво се случва, помислил, че е извършена кражба.

Като излизал от жилището си, обвиняемият взел пистолет "Валтер", модел "PH-9x19", за който не притежавал разрешително. Оръжието било заредено с патрони, за чието притежание нямал разрешение Насочил се към гаража, за да провери дали е извършена кражба. Там се намирал Жоро Плъха, който бил приготвил различни предмети за изнасяне в найлонови торби.

В хода на досъдебното производство са били събрани доказателства, че преди да произведе изстрел с незаконно притежавания пистолет "Валтер", доктора е бил нападнат от Джевизов, като нападението се изразявало в хвърляне на нож, с 12-сантиметрово острие, както и на метална рекламна табела. При хвърлянето на ножа докторът е бил порязан в десния крак, а от удара с табелата – имал травматичен оток на дясната ръка. По тези причини е прието, че убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 57 гласа.

Свързани новини