Last news in Fakti

27 Септември, 2021 14:12 6 002 52

Оправдаха д-р Иван Димитров за убийството на Жоро Плъха

  • жоро плъха-
  • иван димитров

Все пак лекарят получи условна присъда за притежаване на незаконен пистолет

Оправдаха д-р Иван Димитров за убийството  на Жоро Плъха - 1
Снимка: БГНЕС

Д-р Иван Димитров, обвинен в убийството на Жоро Плъха, беше оправдан. Това стана ясно от решението на съда.

Пловдивският окръжен съд прие, че убийството от 2 март 2018 г. е извършено при неизбежна отбрана, поради което и на основание чл. 304 от НПК във вр. с чл. 12 ал.1 от НК го оправда по обвинението за извършено престъпление по чл. 119, вр. чл. 115 от НК.

Със същата присъда Пловдивският окръжен съд призна подсъдимия д-р Иван Димитров за виновен в това на 2 март 2018 г. в гр. Пловдив да е държал огнестрелно оръжие – пистолет марка „Валтер“ РН 9х19 мм и боеприпаси за огнестрелни оръжия – 16 броя патрони 9х18 мм и 1 бр. патрон с надпис 1947 GFL 9 M38, без да има за това надлежно разрешение, поради което и на основание чл. 339 ал.1 вр. чл. 54 от НК го осъди на 2 години лишаване от свобода, като на основание чл. 66 ал.1 от НК отложи изтърпяването на това наказание с изпитателен срок от 3 години.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

Припомняме, че Апелативен съд – Пловдив върна казуса с убийството на Жоро Джевизов на първа инстанция за повторно разглеждане. Окръжен съд оправда лекаря по обвинението в убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Медикът обаче бе осъден на 2 години условно с 3 години изпитателен срок за притежанието на незаконни боеприпаси.

По време на разпоредителното заседание медикът пожела делото да се гледа по съкратеното съдебно следствие, с разпити на само 5 свидетели.

Трупът на Джевизов бе намерен в ранните часове на 2 март 2018 година върху капака на кола зад сгредата на Областна управа в Пловдив, която се намира на метри от къщата на доктора. Припомняме, че Димитров бе задържан за убийството на Жоро Плъха ден по-късно - на 3 март, а арестът бе съпроводен с поредица от граждански протести. Хората настояваха, докторът да бъде освободен, тъй като се е отбранявал. Така повлияни от гражданския натиск или пък съобразно закона на 6 март 2018 г. съдът освобождава от ареста Димитров, като спрямо него е взета мярка за неотклонение „Подписка".

Според данните изнесени от прокуратурата и заложени в обвинителния акт на 1 март 2018 г. Жоро Плъха решил да извърши кражба. По това време Димитров живее в кооперация до Областна управа, зад която има двор, в който са ситуирани шест гаражни клетки. Той ползвал първата за работилница, като в периода на престъплението доктора бил сам в дома си, понеже правел ремонт.

На 2 март 2018 г., около 1,30 часа през нощта, д-р Димитров минал през една от стаите в жилището си и видял, че лампата в работилницата свети. Помислил, че е забравил да я изключи и решил на сутринта да отиде да я загаси. След известно време забелязал, че лампата не свети и вратата на гаража-работилница била леко открехната. Решил да провери какво се случва, помислил, че е извършена кражба.

Като излизал от жилището си, обвиняемият взел пистолет "Валтер", модел "PH-9x19", за който не притежавал разрешително. Оръжието било заредено с патрони, за чието притежание нямал разрешение Насочил се към гаража, за да провери дали е извършена кражба. Там се намирал Жоро Плъха, който бил приготвил различни предмети за изнасяне в найлонови торби.

В хода на досъдебното производство са били събрани доказателства, че преди да произведе изстрел с незаконно притежавания пистолет "Валтер", доктора е бил нападнат от Джевизов, като нападението се изразявало в хвърляне на нож, с 12-сантиметрово острие, както и на метална рекламна табела. При хвърлянето на ножа докторът е бил порязан в десния крак, а от удара с табелата – имал травматичен оток на дясната ръка. По тези причини е прието, че убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    168 5 Отговор
    Браво!

    Коментиран от #23, #45

  • 2 zeus

    176 4 Отговор
    Браво, доктора кой знае колко живота спаси със смелата си постъпка!
  • 3 браво

    112 14 Отговор
    на този съд състава трябва да гледа делата на тиквеника,гешеф и на други звезди от прехода!
  • 4 asd

    31 35 Отговор
    Да ходи сега да лекува Боку Тиквата.
  • 5 Самуил

    118 6 Отговор
    Браво на българския съд!!!

    Коментиран от #43

  • 6 Българка

    132 3 Отговор
    Справедливо оправдаване на доктора, който се е защитавал от набезите на крадец в имота си!
  • 7 Кюстендилският

    100 3 Отговор
    Да се награди с орден Стара планина!!! Семейството на Плъха в Белене!!!
  • 8 бонус

    99 3 Отговор
    Бонус за доктора, свършил е и друга работа освен че е доктор, оттървал е обществото от напаст която не се е превъзпитала и продължава с престъпленията. Смяна на закони и справяне с малцинствените престъпления.
  • 9 пешо

    72 1 Отговор
    да е жив и здрав доктора извърши едно добро дело
  • 10 един българин

    72 1 Отговор
    Едно голямо браво и на доктора, и на съдиите. А другите плъхове да внимават.
  • 11 Борис

    67 1 Отговор
    Браво, за първи път добра новина.
  • 12 гост

    64 1 Отговор
    А орден дадоха ли му на човека, заслужава го. Президента трябва да го награди за заслуги към България, свърши работата на органите на реда човека. Само пият кафета и си джиткат с патрулките и нищо не правят.
  • 13 Синдикат на Ало Измамниците

    49 1 Отговор
    Браво!
  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    45 2 Отговор
    БРАВО
  • 15 ГЕРБ=БСП=ДПС

    62 2 Отговор
    Радостна новина, не мога да повярвам. Но законите ни имат нужда от още подобряване. Щом някой нахлуе с взлом в чуж имот и се окаже очи в очи със собственика. Изклюая полицията, това трябва да се приеме, че е нападение и заплаха за здравето и живота на собственика. Дома трявба да е неприкосновен.

    Коментиран от #35

  • 16 cpv

    39 1 Отговор
    Правилно!
  • 17 ГЕРБ=БСП=ДПС

    52 1 Отговор
    Поне съда го е оправдал този път. Но в изминалите 3 години са го тормозили човека много човека и е прахосал много пари по съдилища и адвокати.
  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    52 1 Отговор
    крайновреме е да има строги наказания за циганите мародери
  • 19 Mani

    31 0 Отговор
    А семейството на плъха дали ще мириса?
  • 20 Грульо

    40 1 Отговор
    Малка победа за обикновения човек от народа! Долу всички плъхове от всички прослойки и всички етажи на властта! :D
  • 21 зъл пес

    42 1 Отговор
    Ако доктора държеше друго,неогнестрелно оръжие,щяха ли пак да го осъдят?Гадове.А какво да направи човека?Да се остави оня да го убие ли????????
  • 22 Mani

    13 0 Отговор
    Имах предвид "миряса"
  • 23 Отровното трио

    3 57 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Напротив! Тоя гербав доктор трябваше да изгние в затворите. Срам за Гешефтатурата и гербераския съд

    Коментиран от #30

  • 24 Един

    34 1 Отговор
    Защо трябваше да го разкарват сумати време!!!
  • 25 В е л и к и я

    35 1 Отговор
    Доктора ... с главно Д ....!
  • 26 Gen Gurko

    35 1 Отговор
    Браво! Не може престъпник да влиза в частна соственост, да налита с нож и да не бъде прострелян. Всеки престъпник трябва да знае какво да очаква и каква съдебна практика се установява за особено наглите кражби. Същото се отнася и когато обирджии шетат при спящи хора в жилище. Сънения човек, който ги застреля, неминуемо ще бъде оправдан, независимо че те не са били въоръжени.Още веднъж БРАВО на съдебния състав!!
  • 27 Иван

    7 22 Отговор
    А след като него го оправдават че излиза през ноща, вижда че пред гаража му има лице , което според думите му се готви да открадне нещо, лицето побягва , той вади пистолета и стреля и се прибира, сутринта намират Жоро плъxa на 100 метра от мястото върху капака на кола и това е неизбежна самоотбрана ,дори без превишаване на пределите й...А например някой тръгва срещу мен на обществено място със закана за убийство , приближава ме, вадя полумачетето 90 см.острие, пробождам го открай до край...И кое е неизбежна самоотбрана от двата случая ? Ако някой има правна култура да пиле?

    Коментиран от #33

  • 28 Изумен

    10 30 Отговор
    Значи убиваш някой дори без да те е нападнал и извън дома ти , само по подозрение за кражба, с незаконно притежавано оръжие без регистрация и те оправдават напълно!!!! А защо му е този незаконен пистолет ? Колко от вас са си взели незаконни бойни пистолети превантивно а? Е сега имам двама врагове! Вземам нерегистрирания си ГЛОК,. трепя ги , примъквам ги до колата ми , вземам 2 приятели свидетели че се опитвали да влязат в нея и ме ...оправдават! Благодаря за случая че да действам и аз !!!!

    Коментиран от #31, #49

  • 29 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 0 Отговор
    РЕЦИДИВИСТ с 16 присъди преби и ограби 82 годишна жена в СЕЛО ТОДОР ИКОНОМОВО ШУМЕНСКО ПРЕСТЪПНИКЪТ Е циганин от СЕЛО СТАН
  • 30 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 1 Отговор

    До коментар #23 от "Отровното трио":

    чупка ПОСЛЕДНИЯ СОФИЯНЕЦ
    е
    ПРАВ
    БРАВО
  • 31 Така е

    6 3 Отговор

    До коментар #28 от "Изумен":

    Да , почти едни и същи случаи. Но все пак зависи от обществения отзвук. При твоя случай за да ти издадат същата присъда ще трябва да "кихнеш" на съдебния състав
  • 32 КРОКОДИЛА

    15 1 Отговор
    ТОВА ОДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА СТАНЕ - СМЪРТ ЗА ТОЗИ КОЙТО ВЛЕЗЕ В ЧУЖД ДОМ БЕЗ РАЗРЕШЕНИЕ -- ЕЕЕЕЕЕЕ ....КОМУНИСТИТЕ СА ВИНОВНИ ЗА ЗАКОНА - ТЕ ДАДОХА ПРАВА НА ЦИГАНИТЕ - ЗА ДА ГЛАСУВАТ ЗА ТЯХ - ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ........

    Коментиран от #46

  • 33 Изумен

    13 2 Отговор

    До коментар #27 от "Иван":

    Действай и трепи без да ти мигне окото! Звъннах на адвоката ми и ми каза че на съдебния процес ще се позове на този случай и оправдателната присъда. Не може са има двойнсвеност на съда и теб ще оправдаят. И случая на Петко Лисичков. Засичат се на кръстовище с рижата, рижaта вади верига, Петко вади патлака и с 2 изстрела го ликвидира. Е тогава на Петко дадоха 2 години условно че превишил пределите на неизбежната самоотбрана. Защото рижата с верига а Петко с патлака. Ако бе го ликвидирал с камък в главата не е превишаване но оръжието било неравностойно. Действай трепи, оправдан си
  • 34 Йо Несбьо

    14 7 Отговор
    Докторът е с прякор "Хулигана". По принцип бих го защитил, защото и убитият е прочут с престъпления, това му е основното занимание и затворът не го е променил. А е нужно и крадците да получат урок, че не може току-така да се разкарват в хорските имоти безпрепятствено. И все пак крадецът се е готвел да избяга, а следи от борба между двамата няма. Това е чисто убийство. Но и убитият е заслужено убит може не конкретно в жтози случай, но по принцип си го е търсел
  • 35 Никой

    12 2 Отговор

    До коментар #15 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    Защо изключваш полицията , това са най големите бандити в момента на територията на България ? Домът е моята крепост и без заповед от прокуратурата никой няма право да влиза боли ченгета , било барети с РПГ и т.н.
  • 36 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 1 Отговор
    родителите на плъха искат ДОКТОРА да лежи в затвора МАРИЦА БГ до кога циганите ще се имат за недосегаеми
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 НИЯ

    16 1 Отговор
    САМО ПРАВА ИМАТ, ТАЗИ ЦИГАНСКА СГАН. ЛЕЖАТ НА НАШ ГРЪБ. ТЕ ЗНАЯТ САМО ДА РАЖДАТ БОЛНИ И НЕДЪГАВИ ДЕЦА И ДА ТОЧАТ ДЪРЖАВАТА. БОКЛУЦИ. КАТО МИ ВЛЕЗЕ В КЪЩАТА ГО РАЗФАСОВАМ, И С УДОВОЛСТВИЕ ЩЕ ЛЕЖА В ЗАТВОРА. СМЪРТ ЗА ТАЗИ НАПАСТ.
  • 39 юрист

    19 0 Отговор
    Знаете ли как цар Крум би осъдил Жоро Плъха?
    Връзва 4 крайници на Жорето за 4 коня пуска ги
    и каквото остане от Жоро го връща на близките му.
    За назидание на други крадци убийци.
    А какво стана с циганина изнасилил младата и красива
    юристка в Русе.Самоо 20г. и отново инасилва и убива.
    Надявам се в затвора са му доставили
    подобно удоволствие
  • 40 Христо

    18 1 Отговор
    Време беше. Не може един интелигентен човек, работещ да се чуди дали да застреля боклука, който му е влязъл в къщата. Браво на прокурора. Време е да почнем да намаляваме паразитите в България.
  • 41 Калъчева

    6 9 Отговор
    Така нареченият доктор е хулиган от младежките си години и нагъл съсед. Направил е огромни дивотии в двора си, построил отгоре на 6-те си гаража градини като във Вавилон с фонтанчета, само че без да иска съгласието на съседите си и създава опасности това произведение някой ден да рухне, да причини огромни щети и затрупа невинни хора от 6-те гаража на калкан откъм гърба му.
    Убийството е умишлено, извън пределите на неизбежната отбрана, защото Плъха е застрелян в гръб. Дали се се били и е пострадал преди това, то е без значение за определяне на квалификацията по НК. Плъхът е виновен, че е нахлул през нощта и е крал. А докторът си е виновен, защото Плъха и неговите приятели преди това са били викани да му работят за жълти стотинки в тези гаражи и те съответно са знаели в подробности, къде какво има. След убийството докторът продължава да вика цигани да му работят ангария... Пита се тогава, защо рева, че е много невинен и засрамен?! А познанството на доктора с тая циганска пасмина е от Окръжна болница, където работи и където циганите кръжат постоянно да продават кръвта си на търсачи на кръв. Нищо чудно той да е посредникът между търсещи и предлагащи... Айде по дяволите, тоя не заслужава толкова милост.

    Коментиран от #52

  • 42 васик атанасова

    10 2 Отговор
    ДАНО НЕ ВИ СЕ НАЛАГА ДА СТИГАТЕ ДО СЪД В БЪЛГАРИЯ
    НЕ ЗАЩИТАВАМ РОМА
    САМО СЪМ ИМАЛ ВЗЕМАНЕ ДАВАНЕ СЪС СЪД И СЪДИЯ
    И ЗНАМ КАК СТОЯТ НЕЩАТА
  • 43 Нона

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "Самуил":

    Браво на състава на този съд!
  • 44 Шаран БГ

    9 1 Отговор
    На № 41 " Калъчева"
    "Така нареченият доктор" може да е всякакъв ! За неговото поведение в живота си има закони, законите се тълкуват и прилагат от съдиите и ......те така !
    Само питам ? Този Плъх влязал ли е в чужд имот ? Този Плъх крадил ли е ? По-вече няма да влиза в чужд имот и няма да краде ! Нито у "така нареченият доктор" , нито у Вас, нито у дома !!!
    Винаги е имало и ще има престъпници ! НО знае ли всеки един крадец, че с единият крак е в гроба, струва ми се, че доста ще намалеят. Сега е безвремие, без ред и без здрава държава. Молете се да не ограбят Вас и Вашият дом !!! Не слушайте песента на В.Маринов - полицията няма да Ви уварди - само ще констатира случая и ще започне да работи по него !!!
  • 45 Иван

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Утре този доктор ще застреля теб софиянецо Аз ще му кажа браво докторе тези нагли софиянци това заслужават!

    Коментиран от #50

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 В е л и к и я

    5 2 Отговор
    Чудесен е фактът че престъпникът е бил екзекутиран на място без да направи никъкъв опит за нападение ..А вие къкво искате ,доктора да го вкарат в затвора и да плъзнат хиляди престъпници и крадци да си крадат безнаказано .. Едни ще бъхтят по цял ден за да си купят нещо със скътани пари и отгладувани а други цял ден ще спят дрогират и с к.рвите и през нощта ще отидат да му крадат наготово за секунди нещо купувано от месеци лишения .. Точно сега вече ще знаят че дори и да побягнат като няма свидетели ще го застрелят като куче и ще му пъхнат един нож в ръката ..А нека да крадат ...!Сега вече всяка измет вече е страх щото знае кво евентуално го чака там , КУРШУМ БЕЗ ВЪЗМЕЗДИЕ от някой който не го е страх !
  • 48 tato

    4 1 Отговор
    Според закона ако извади 12 см нож, твоят трябва да е най-много 12 см иначе гориш. Значи всеки да има в джоба си 10-15 ножа с различна дължина за да се съобразява иначе лежи като куче :))))) мале мале
  • 49 Петър

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Изумен":

    Не четеш ли какво пише!? Хвърлил е по доктора нож и метална табела. Доктора го застрелял и онзи от адреналина и защото е бил на хероин е успял да се добере до колата, където е загубил вече съзнание и е умрял. Хипотетично ако доктора се беше обадил в полицията и бяха задържали въпросния Плъха какво мислиш, че щеше да стане. Аз ще ти кажа. Щеше да каже, че не е искал да краде, а че е видял че свети в гаража и е решил понеже са му трябвали пари да продаде ножа на човека,който вече е бил там. Доктора е приел и се е самонаранил с ножа а табелата сама е паднала и е наранила ръката му. Жоро излиза след по - малко от 24часа и идва към твоя дом или към дома на сестра ти майка ти приятелката ти жена ти. Това е човек с 12 такива провинения. Хванали са го 12 пъти. Кражбите в България са с около 20% 30% разкриваемост в България! Сам си направи сметката колко обира е направил този господин Бог да го прости.
  • 50 Петър

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Иван":

    Не четеш ли какво пише!? Хвърлил е по доктора нож и метална табела. Доктора го застрелял и онзи от адреналина и защото е бил на хероин е успял да се добере до колата, където е загубил вече съзнание и е умрял. Хипотетично ако доктора се беше обадил в полицията и бяха задържали въпросния Плъха какво мислиш, че щеше да стане. Аз ще ти кажа. Щеше да каже, че не е искал да краде, а че е видял че свети в гаража и е решил понеже са му трябвали пари да продаде ножа на човека,който вече е бил там. Доктора е приел и се е самонаранил с ножа а табелата сама е паднала и е наранила ръката му. Жоро излиза след по - малко от 24часа и идва към твоя дом или към дома на сестра ти майка ти приятелката ти жена ти. Това е човек с 12 такива провинения. Хванали са го 12 пъти. Кражбите в България са с около 20% 30% разкриваемост в България! Сам си направи сметката колко обира е направил този господин Бог да го прости
  • 51 Пешко

    0 0 Отговор
    Не четеш ли какво пише!? Хвърлил е по доктора нож и метална табела. Доктора го застрелял и онзи от адреналина и защото е бил на хероин е успял да се добере до колата, където е загубил вече съзнание и е умрял. Хипотетично ако доктора се беше обадил в полицията и бяха задържали въпросния Плъха какво мислиш, че щеше да стане. Аз ще ти кажа. Щеше да каже, че не е искал да краде, а че е видял че свети в гаража и е решил понеже са му трябвали пари да продаде ножа на човека,който вече е бил там. Доктора е приел и се е самонаранил с ножа а табелата сама е паднала и е наранила ръката му. Жоро излиза след по - малко от 24часа и идва към твоя дом или към дома на сестра ти майка ти приятелката ти жена ти. Това е човек с 12 такива провинения. Хванали са го 12 пъти. Кражбите в България са с около 20% 30% разкриваемост в България! Сам си направи сметката колко обира е направил този господин Бог да го прости
  • 52 Отговор

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Калъчева":

    Само като чета първия ред си представям бъдещата стара моминска зрла. Тоя път май ме ти се получи