Last news in Fakti

27 Септември, 2021 11:48 3 883 24

За втори път: Ще бъде ли признат за виновен д-р Иван Димитров за убийството на Жоро Плъха

  • жоро плъха-
  • убийство-
  • д-р иван димитров

Днес се очаква да се премине към финал на делото

За втори път: Ще бъде ли признат за виновен д-р Иван Димитров за убийството на Жоро Плъха - 1
Снимка: БГНЕС

Д-р Иван Димитров, обвинен в убийството на Жоро Плъха, още днес може да се сдобие с присъда. Днес се очаква да се премине към финал на делото, ако заседанието не бъде отложено.

Очаква се в края на деня, Димитров да разбере дали ще бъде признат за виновен или не, коментира trafficnews.bg.

Още в края на юли бе сложен край на съдебното следствие. Тогава не бе даден старт на пренията, тъй като в залата липсваха веществените доказателства.

Минути преди това д-р Иван Димитров сам пожела да даде обяснения по случая. Медикът за пореден път заяви, че не е искал да убива Джавизов, а само да спаси живота си. Той изрази съжаление за случилото се.

Припомняме, че Апелативен съд – Пловдив върна казуса с убийството на Жоро Джевизов на първа инстанция за повторно разглеждане. Окръжен съд оправда лекаря по обвинението в убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Медикът обаче бе осъден на 2 години условно с 3 години изпитателен срок за притежанието на незаконни боеприпаси.

По време на разпоредителното заседание медикът пожела делото да се гледа по съкратеното съдебно следствие, с разпити на само 5 свидетели.

Трупът на Джевизов бе намерен в ранните часове на 2 март 2018 година върху капака на кола зад сгредата на Областна управа в Пловдив, която се намира на метри от къщата на доктора. Припомняме, че Димитров бе задържан за убийството на Жоро Плъха ден по-късно - на 3 март, а арестът бе съпроводен с поредица от граждански протести. Хората настояваха, докторът да бъде освободен, тъй като се е отбранявал. Така повлияни от гражданския натиск или пък съобразно закона на 6 март 2018 г. съдът освобождава от ареста Димитров, като спрямо него е взета мярка за неотклонение „Подписка".

Според данните изнесени от прокуратурата и заложени в обвинителния акт на 1 март 2018 г. Жоро Плъха решил да извърши кражба. По това време Димитров живее в кооперация до Областна управа, зад която има двор, в който са ситуирани шест гаражни клетки. Той ползвал първата за работилница, като в периода на престъплението доктора бил сам в дома си, понеже правел ремонт.

На 2 март 2018 г., около 1,30 часа през нощта, д-р Димитров минал през една от стаите в жилището си и видял, че лампата в работилницата свети. Помислил, че е забравил да я изключи и решил на сутринта да отиде да я загаси. След известно време забелязал, че лампата не свети и вратата на гаража-работилница била леко открехната. Решил да провери какво се случва, помислил, че е извършена кражба.

Като излизал от жилището си, обвиняемият взел пистолет "Валтер", модел "PH-9x19", за който не притежавал разрешително. Оръжието било заредено с патрони, за чието притежание нямал разрешение Насочил се към гаража, за да провери дали е извършена кражба. Там се намирал Жоро Плъха, който бил приготвил различни предмети за изнасяне в найлонови торби.

В хода на досъдебното производство са били събрани доказателства, че преди да произведе изстрел с незаконно притежавания пистолет "Валтер", доктора е бил нападнат от Джевизов, като нападението се изразявало в хвърляне на нож, с 12-сантиметрово острие, както и на метална рекламна табела. При хвърлянето на ножа докторът е бил порязан в десния крак, а от удара с табелата – имал травматичен оток на дясната ръка. По тези причини е прието, че убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гешо Келешо

    59 2 Отговор
    Жоро Плъха е много ценен член на обществото.Не можем да го прежалим.

    Коментиран от #2

  • 2 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    30 10 Отговор

    До коментар #1 от "Гешо Келешо":

    Така е, изтребват гласоподавателите на Бойко Б...
  • 3 SH BG

    65 2 Отговор
    Колко ли българи щяха да пострадат досега от този Плъх, ако доктора не беше го спрял...!!!

    Затова - Присъда: Невинен...!!!

    Дааа...!!!
  • 4 Последния Софиянец

    40 0 Отговор
    Доктора е имал два избора.Или да го заколи циг@нин@ или затвор.
  • 5 истина е

    51 0 Отговор
    За трепането на такива плъхове трябва да дават по две хиляди лева награда !!!!
  • 6 Потрес

    49 0 Отговор
    Ако го осъдят... да ви плюя на скапаната държава и съдебна система. Един престъпник платил с живота си го превърнаха в мъченик а един достоен човек защитавал собствеността и живота си в престъпник. Абсурдистан
  • 7 темидов

    32 0 Отговор
    ако съда осъди д-р Димитров,по-добре да въведем мешерето от братята роми,а съдиите при бай ставри!
  • 8 те ми да да ама не

    24 0 Отговор
    Когато трябва да бъде осъден някой обикновен човек за убийство или побой на някой рецидивист, бандит съдът и прокуратурата са изключително пунктуални и строги, а когато стане обратното обикновено дори не се стига до съд! Обикновените граждани нямат права и трябва да бъдат назидавани?
  • 9 Ще го хванат за Валтера

    14 0 Отговор
    и джепането,за които няма разрешителни.Иначе си е прав доктора отвсекъде..
  • 10 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

    25 0 Отговор
    В България ще има демокрация тогава, когато на гражданите са защитени и личността, и собствеността. Така, че нека не ни лъжат, че има демокрация. Има жунгла.Не може по презумпция плъховете да имат право да ти влизат в къщата, а ти да си длъжен да ги черпиш със сиренце.
  • 11 Българинът Х

    29 0 Отговор
    Ако го осъдят дават зелена светлина на всички престъпници и лилави венци да влизат безнаказано в частна собственост, да грабят и убиват. Само че, ако някой реши да се обърка да влезе в моя дом.... няма дори да го намерят.

    Коментиран от #19

  • 12 Активист на БКП

    19 0 Отговор
    Свобода за доктора!Не на небеснокафявите престъпници!!!!
  • 13 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

    19 0 Отговор
    Кое е нормалното? Да беше пострадал доктора от неизвестен плъх, или от някой заловен, който ще лежи пет години за добро поведение и симпатична физиономия и след това пак да влиза в чужд дом? А този доктор, ако не беше доктор, а магистрат как ли ще се развият нещата?
  • 14 Asdfg

    19 0 Отговор
    Веднага оправдателна присъда!
  • 15 ГЕРБ=БСП=ДПС

    17 1 Отговор
    Българската прокуратура и съд не са чували за САМОЗАЩИТА. У нас ПРАВА ИМАТ САМО ПРЕСТЪПНИЦИТЕ. ЖЕРТВИТЕ, експлоатираните, ограбваните, изнасилваните, подпалваните, тероризираните, убиваните ... нямат права. А дори когато по няккава случайност успеят да осъдят някой престъпник рецидивист, похарчвайки цяло състояние за съдилища и адвокати, осъденият е "гол и бос" и не плаща никакво обезщетение. Сега роднините на престъпника, ще осъдят човека, който се е защитавал и е защитавал имуществото си да им плати обезщетение. А този човек е направил добро, отървал е обществото ни от един ЗЛОДЕЙ.


    НАРОЕ!!! ... До кога ще ги търпим???

    Д-р Иван Димитров, ще бъде осъден и вкаран в затвора заради теб НАРОДЕ. Защото ти НАРОДЕ, даде тази власт на тази управляваща върхушка, която ни управляват, пише законите ни и "правораздава".

    "НЯМА ДОБРО, ОСТАНАЛО НЕНАКАЗАНО"
  • 16 Синдикат на Ало Измамниците

    19 0 Отговор
    Свобода за доктора! НЕ НА ЦИГАНИЗЦИЯТА!
  • 17 ГЕРБ=БСП=ДПС

    11 1 Отговор
    Питайте пак, защо Зуека се махна от България?
  • 18 Перо

    12 1 Отговор
    Както в демократичните страни,БГ трябва да узакони притежаването и употребата на огнестрелно оръжие, в рамките на собствения имот. След като властта не може да ни опази от набезите на тия с лилавите венци,следва да има самозащита!
  • 19 Komapak

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Българинът Х":

    Ей това е приказка!!!!
  • 20 Аре

    13 0 Отговор
    Да го оправдават и да му дадат награда , че немам нерви да чета глупости...
  • 21 Грульо

    2 1 Отговор
    Ако някой плъх беше влезанал у зайчарника да краде пачки и кюлчета, и Бойко го беше застрелял при самоотбрана срещу нож, как ли щяха да се развият съдебните и извънсъдебни събития? :D
  • 22 Ей затова България е на този хал

    5 0 Отговор
    Защото съдят честните хора които се опитват да защитят имуществото си и семейството . Убитият кой го е карал да ходи да краде ? Щом си е сложил главата в торбата да си сърба попарата. Доктора е невинен. И аз щях да го гръмна .
  • 23 Дедо1

    4 0 Отговор
    Доктора е за орден Стара Планина и пожизнена пенсия.
  • 24 Хайл

    1 0 Отговор
    Оправдаване на доктора и отпадане на всички обвинения