Отидете към основна версия

1 595 9

Ето колко престъпления у нас са завършили с осъдителна присъда през 2023 година?

  • престъпления-
  • присъда-
  • съд

Почти половината от осъдените са за общоопасни престъпления

През изминалата година близо 28 хиляди души в България са били обвинени в извършване на различни престъпления. От тях 80% са осъдени, като все повече от осъдените получават условни присъди вместо ефективни. Най-често осъдените са лица на възраст между 30 и 39 години, а най-разпространените престъпления са транспортните, обобщава NOVA.

Престъпленията против личността като убийства, телесни повреди и изнасилвания съставляват под 10% от всички престъпления. През миналата година 70 лица са осъдени за убийство или опит за такова, 700 за телесни повреди, 28 души за изнасилване и точно толкова за трафик на хора. Останалите осъдени са за документални престъпления, престъпления против стопанството, против брака, семейството и младежта, против обществения ред, против гражданските права и най-малко са осъдените за престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система.

80% от осъдените са получили наказание затвор, като най-често те са за срок до 6 месеца и между 6 месеца и 1 година. 10% са наказани с пробация, 6% - с глоба. 99 души са били обществено порицани, а един е получил доживотен затвор.

Най-голямата част от осъдените са на възраст между 30 и 39 години. Следват младите осъдени на възраст между 18 и 24 години, които съставляват всеки пети осъден. Процентът на осъдените на възраст между 40 и 49 години е сходен, а най-нисък е той при непълнолетните осъдени на възраст между 14 и 17 години, които представляват 3% от всички осъдени.

Почти половината от осъдените са за общоопасни престъпления, като най-голям дял сред тях заемат транспортните престъпления – близо 70%. Следват престъпленията против собствеността, най-разпространени сред които са кражбите на имущество, отново 70%. Осъдените за престъпления против дейността на държавни органи, обществени организации и лица, изпълняващи публични функции са 11%, като най-често срещаното престъпление от този вид е незаконното преминаване на граница.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.

Свързани новини