Отидете към основна версия

2 166 12

Откриха уникална изложба, посветена на Първата световна война

  • първа световна война-
  • изложба-
  • архиви-
  • снимки-
  • документи

Изложбата проследява разгръщането на бойните действия

В четвъртък в изложбена зала „Архиви“ беше открита документалната изложба „Победа и…. погром. Величие и… падение.“, посветена на 100-годишнината от края на Първата световна война (1914–1918 година).

В изложбата са представени документи, снимки и други архивни материали от Националния архивен фонд на Република България, измежду които и ратифицираното копие на Договора за мир между страните победителки в Първата световна война и България, подписан в Ньой сюр Сен, Париж на 27 ноември 1919 година.

Организираната от Държавна агенция „Архиви“, документална изложба представя българската армия и военачалници, заедно с епизоди от живота на фронта; проследява разгръщането на бойните действия и приключването на войната. Представените архивни документи са специално подбрани и някои от тях, като тайната конвенция между Царство България и Германската империя, подписана на 24 август (6 септември) 1915 година, се показват за първи път пред публика.

Заглавието на изложбата е взето от запис в личния боен дневник на генерал Владимир Вазов от 6 ноември 1918 г., който също ще бъде представен в оригинал. Изложбата „Победа и…. погром. Величие и… падение.“ може да бъде посетена до 17 декември 2018 година.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини