Отидете към основна версия

3 115 7

Римлянин без глава намериха в Хераклея Синтика

  • хераклея синтика-
  • находка-
  • разкопки

Новината за находката идва само 12 дни след като правителството реши да отпусне още 100 000 лева, за да не спират разкопките

Снимка: Трафикнюз

За нова находка в древния град Хераклия Синтика край местността Рупите се похвали доцент Людмил Вагалински, който ръководи археологическия екип, извършващ разкопките, съобщи Трафикнюз.

Римска мраморна статуя на мъж, облечен в тога, е намерена при проучването на Големия канал или т. нар. Коака Максима. Предстои скулптурата да бъде извадена внимателно и почистена от пръстта. Намерената статуя е без глава. На по-късен етап ще бъде извършена и аварийна реставрация и консервация, за да може находката да бъде изложена на открито в античния град, който се намира съвсемо близо до гроба и църквата на пророчицата Ванга.

Новината за находката идва само 12 дни след като правителството реши да отпусне още 100 000 лева, за да не спират разкопките в Хераклея Синтика.

През миналата година беше намерена скулптура на високопоставен римски магистрат, която е била под стълбището около форума на античния град.

Статуята беше без глава, но до левия крак на облеченото в тога мъжко тяло има изваяна кутия за папируси, което е знак, че става дума за високопоставен магистрат.

Според археолозите статуята може да е била обезглавена от недоволни жители на града или от политически противници на магистрата. В същото време обаче по скулптурата не бяха открити други следи от грубо отношение, като тя е била положена внимателно в легнало положение.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини