24 Август, 2019 21:29 3 074 7

Римлянин без глава намериха в Хераклея Синтика

  • хераклея синтика-
  • находка-
  • разкопки

Новината за находката идва само 12 дни след като правителството реши да отпусне още 100 000 лева, за да не спират разкопките

Римлянин без глава намериха в Хераклея Синтика - 1
Снимка: Трафикнюз

За нова находка в древния град Хераклия Синтика край местността Рупите се похвали доцент Людмил Вагалински, който ръководи археологическия екип, извършващ разкопките, съобщи Трафикнюз.

Римска мраморна статуя на мъж, облечен в тога, е намерена при проучването на Големия канал или т. нар. Коака Максима. Предстои скулптурата да бъде извадена внимателно и почистена от пръстта. Намерената статуя е без глава. На по-късен етап ще бъде извършена и аварийна реставрация и консервация, за да може находката да бъде изложена на открито в античния град, който се намира съвсемо близо до гроба и църквата на пророчицата Ванга.

Новината за находката идва само 12 дни след като правителството реши да отпусне още 100 000 лева, за да не спират разкопките в Хераклея Синтика.

През миналата година беше намерена скулптура на високопоставен римски магистрат, която е била под стълбището около форума на античния град.

Статуята беше без глава, но до левия крак на облеченото в тога мъжко тяло има изваяна кутия за папируси, което е знак, че става дума за високопоставен магистрат.

Според археолозите статуята може да е била обезглавена от недоволни жители на града или от политически противници на магистрата. В същото време обаче по скулптурата не бяха открити други следи от грубо отношение, като тя е била положена внимателно в легнало положение.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иманяр

    5 2 Отговор
    На всички е известно къде е главата, но не е в интерес на обществото да бъде обявено публично, то баба от село тога не носи!
  • 2 Висш магистрат

    8 4 Отговор
    С две думи ---- политически боклук

    Коментиран от #3

  • 3 Чечерин

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Висш магистрат":

    Тъпанар, като няма какво да пишеш, не пиши.
  • 4 Тия пък

    9 2 Отговор
    Ако искат да намерят българин без глава да заповЕдат у българският парламент. Имаме ги у изобилие... Археолози - Аджамии
  • 5 иманяр

    10 1 Отговор
    Ако някой търси министър-председател без мозък, знам къде има един...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Путарина

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Нямате ли редактор?":

    не е ли НС