Отидете към основна версия

13 932 16

Турция забранява сериала "Великолепният век"

  • сериал-
  • турция-
  • "великолепният век"

Турция ще спре да излъчва сериала „Великолепният век“ от началото на идната година. Срещу него е скочила управляващата Партия на справедливостта и развитието, по предложение на чиито депутати във Великото национално събрание е внесен законопроект, предвиждащ забрана на популярната тв продукция, която върви с голям успех и у нас по ТВ7.

Аргументите на депутатите са, че филмираната любовна история за султан Сюлейман Великолепни и украинската робиня Александратя нанасяла вреда на националните ценности на страната и дегероизирала важни исторически личности.


„Законпроектът има подкрепата и на опозиционната Партия на националистическото действие и очакваме да бъде гласуван през януари. Оттам нататък думата ще има Националната комисия за радио и телевизия. Мисля, че още същия месец сериалът ще бъде спрян", заяви турският депутат Октай Сарал пред местен тв канал.

Бъдещият закон трябвало да съдейства за създаването на художествени произведения, които са в духа на традициите на турското семейство, на уважение към възрастните, възпитаване на морални ценности и достойнства у младите поколения. Точно в този милозлив стил са популярните сред някои среди и в България комшийски сапунки.

Междувременно турските авиолинии анулираха договора с фирмата продуцент на филма, според който участници в продукцията можели да пътуват безплатно в самолетите на компанията.

Сериалът „Великолепният век“ предизвика ожесточена дискусия в южната ни съседка още с излизането си. Неотдавна самият премиер на Турция Реджеп Ердоган отправи към него унищожителна критика. „Ние не познавахме такъв султан Сюлейман Великолепни. Тридесет години от живота на този владетел са преминали на гърба на коня, а не в двореца, както е показан на екрана. Аз порицавам пред народа режисьорите на този сериал, както и собствениците на телевизията, която го излъчва".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини