Last news in Fakti

7 Декември, 2012 21:07 13 918 16

Турция забранява сериала "Великолепният век"

  • сериал-
  • турция-
  • "великолепният век"

Турция ще спре да излъчва сериала „Великолепният век“ от началото на идната година. Срещу него е скочила управляващата Партия на справедливостта и развитието, по предложение на чиито депутати във Великото национално събрание е внесен законопроект, предвиждащ забрана на популярната тв продукция, която върви с голям успех и у нас по ТВ7.

Аргументите на депутатите са, че филмираната любовна история за султан Сюлейман Великолепни и украинската робиня Александратя нанасяла вреда на националните ценности на страната и дегероизирала важни исторически личности.


„Законпроектът има подкрепата и на опозиционната Партия на националистическото действие и очакваме да бъде гласуван през януари. Оттам нататък думата ще има Националната комисия за радио и телевизия. Мисля, че още същия месец сериалът ще бъде спрян", заяви турският депутат Октай Сарал пред местен тв канал.

Бъдещият закон трябвало да съдейства за създаването на художествени произведения, които са в духа на традициите на турското семейство, на уважение към възрастните, възпитаване на морални ценности и достойнства у младите поколения. Точно в този милозлив стил са популярните сред някои среди и в България комшийски сапунки.

Междувременно турските авиолинии анулираха договора с фирмата продуцент на филма, според който участници в продукцията можели да пътуват безплатно в самолетите на компанията.

Сериалът „Великолепният век“ предизвика ожесточена дискусия в южната ни съседка още с излизането си. Неотдавна самият премиер на Турция Реджеп Ердоган отправи към него унищожителна критика. „Ние не познавахме такъв султан Сюлейман Великолепни. Тридесет години от живота на този владетел са преминали на гърба на коня, а не в двореца, както е показан на екрана. Аз порицавам пред народа режисьорите на този сериал, както и собствениците на телевизията, която го излъчва".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Dracula

    1 0 Отговор
    Браво, Ердоган !!! Така и така си започнал да си припомняш историята си, не е лошо да се сетиш за поне някои от ЧЕРНИТЕ И СТРАНИЦИ !!!
  • 2 питащ

    1 0 Отговор
    Ердоган, да беше се освидомил защо е наречин"Великолепни"
    Едва ли щото е можел да язди кон.А ако не го познаваш, откаде
    знаеш, че тридесет години са му приминали на гърба на коня.
  • 3 бамайка

    1 0 Отговор
    Прости и смешни м....ли
  • 4 коко

    1 0 Отговор
    Свободна страна, демокрация?!... що така не може?
  • 5 Аня

    3 1 Отговор
    Де да бяха смешни м...ли. Но това е една страна със силна армия. С надигащ се ислямски фундаметализъм, който се дирижира от управляващата партия в момента. Една страна, която отхвърля прогресивните идеи на Ататюрк и си спомня с носталгия за своето имперско минало. Едно минало в което държавата България не е съществувала, а е била просто територия от Османската империя. Това хич не е смешно, а си е направо ужасно. Не разчитайте, че НАТО или ЕС ще ни помогнат, ако Ердоган реши да се прави на Сюлейман.
  • 6 optimista

    1 0 Отговор
    АМИ ДА КАТО ИМА ТАКИВА КАТО ТЕБЕ ПРЕДАТЕЛИ НАЦИОНАЛНИ ИЗМЕНИЦИ ХОРА БЪЛГАРИ ПАЗЕТЕ РОДИНАТА СИ ОТ ПОСЕГАТЕСТВА НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ ДА СЕ ПОТЪПЧЕ ДЕЛОТО НА БОТЕВ,ЛЕВСКИ И ДРУГИ РЕВОЛЮЦОНЕРИ ПОМНЕТЕ СИ МИНАЛОТО И КОРЕНИТЕ СИ БИЛИ СМЕ МНОГО ПО ВЕЛИКИ И ГОЛЯМИ КАТО ДЪРЖАВА ОТ ТУРЦИЯ БИЛИ СМЕ НА 3 МОРЕТА И СМЕ СЕКЛИ МОНЕТИ ПО-ВРЕМЕТО НА ЗЛАТНИЯ ВЕК ПОМНЕТЕ ЧЕ СМЕ БИЛИ ВЕЛИКИ И ЩЕ БЪДЕМ ВЕЛИКИ А ТУРЦИЯ Е ДАЛЕЧЕ ОТ НАС МНОГО ДАЛЕЧЕ ЩЕ Я СТЪПЧЕМ И СМАЖЕМ ЩОМ ПАК ИСКА ДАНИ СЕ БЪРКА В ПОЛИТИКАТА

    Коментиран от #10, #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 гост

    0 0 Отговор
    Мале, майка ми, жена ми и дъщеря ми, както и половин България, ще получат инфаркт.... това е нещото което ги залепя за телевизора... Ще трябва ние да го доснимаме...
  • 10 бамайка

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "optimista":

    циганкови едва удържат кюрдите ....
  • 11 asd

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "optimista":

    Кого ще смачкаш бе! Просто се моли България да не бъде завлечена във война без значение с коя държава, че после ще има да молиш турците за парче хляб!

    Коментиран от #12

  • 12 EMSKI

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "asd":

    Учудвам се ,че пишеш перфектно на български! В крайна сметка какъв си,българин или турчин? Аз съм българин,имам приятели турци,и ги приемам такива каквито са,не съм си и помислял,че някакви политици биха Ни настроили едни срещу други!!! Просто отминаха тия времена,нека си стиснем ръцете! Благодаря ти,ако си ме разбрал!
  • 13 БГ

    1 0 Отговор
    Ало сценаристи режисьори-страхотен Българо -Турски сериаел става ,любовта на Кемал Ататюрк към дъщерята на Българския военен министър...бал във военния клуб той напет с красива униформа, изгората с рокля от Виена,всички им се възхищават...следват сълзиливи сцени раздяла,опакована къдъна в РТ и носталгията по несбъднатата любов...бабите и женурята рев рев...
  • 14 бати батев

    0 0 Отговор
    Нас кво ни интересува че джагалите са забранили филма.СЕМ отдавна трябва да забрани излъчването на турски филми,а не после по същата тв7 да правят раследвания за мюсюлм.фундаметализъм,нещо двулично ми се вижда
  • 15 гост

    1 0 Отговор
    Българино защо си толкова прост ,и най-вече не виждаш повече, от носъси .
  • 16 4x4

    0 0 Отговор
    Режете главите на сценаристите !!!